Waarom is dit thema belangrijk voor u?

Een werknemer die ziek thuiszit. Als werkgever weet u dat dit ook in uw bedrijf mogelijk is. Natuurlijk wilt u dit het liefst voorkomen. En wordt iemand toch ziek of arbeidsongeschikt, dan zoekt u de kortste weg naar een oplossing. Tips over ziekteverzuim en risico’s.

Bekijk dit thema ook voor

Gevolgen van ziekteverzuim

Gevolgen van ziekteverzuim

Ziekteverzuim heeft onaangename gevolgen. In de eerste plaats is dit natuurlijk vervelend voor u omdat het altijd ongelegen komt. U krijgt hierdoor extra administratie en organisatie voor uw kiezen.

Een zieke werknemer kan verder flink in de kosten lopen. Wel twaalf jaar lang. Eerst de loondoorbetaling, zolang hij in dienst is. Daarna eventueel de doorbelasting van de Ziektewetuitkering. En na twee jaar ziekte nog maximaal tien jaar doorbelasting van de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zo kan één ziektegeval u wel € 200.000,- kosten.


themapaginas mijn personeel

Preventie

Het is dus niet fijn om ziek personeel te hebben. Gelukkig hoeft u hierbij niet stil te zitten. U kunt ter preventie namelijk verschillende maatregelen nemen. Voorbeelden van maatregelen:

 • Zorgen voor goed ziekteverzuimbeleid
 • Letten op de signalen van ziekteverzuim
 • Het onderwerp bespreekbaar maken

Vooral kleinere werkgevers zien tegen dit soort maatregelen op. Deze zijn echter een kleine inspanning als u de juiste ondersteuning krijgt. Bijvoorbeeld door een VerzuimCoach. Als onderdeel van de Verzuimverzekering kunnen wij u die bieden.

Handige tips

 • Stimuleer lichaamsbeweging.
  Zo kunt u de trap aanprijzen als een gezond alternatief, met de hele afdeling gaan lunchwandelen of bedrijfsfitness aanbieden.

 • Creëer een veilige en gezonde werkomgeving. Uw werknemers zullen hierdoor minder snel uitvallen door hun werk.

 • Laat u goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van het risico op ziekteverzuim. Een verzekerings-adviseur kan u hierbij helpen.

Belangrijkste risico's

Belangrijkste risico's

12-jarig werkgeverrisico

 • Valt een werknemer uit door ziekte? Dan betaalt u zijn loon maximaal twee jaar door. Dit financiële risico loopt u zolang een werknemer bij u in dienst is.
 • Gaat de werknemer ziek uit dienst, dan betaalt u via uw Ziektewetpremie mee aan zijn Ziektewetuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.
 • Is een (ex-)werknemer na 2 jaar nog niet hersteld en krijgt hij van het UWV een WGA-uitkering toegekend? Dan betaalt u via uw WGA-premie nog mee aan deze arbeidsongeschiktheidsuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.

Deze kosten kunnen oplopen tot wel € 200.000,-.

Zelf het risico dragen

Voor de loondoorbetaling, draagt u standaard zelf het risico. Voor de Ziektewet en WGA, bent u standaard verzekerd bij het UWV. U kunt ook zelf het risico van een werknemer in de Ziektewet en/of WGA dragen. U betaalt dan geen Ziektewetpremie of WGA-premie aan het UWV. Hier staat tegenover dat u als werkgever zelf de uitkeringen betaalt en de verzuimbegeleiding op u neemt.

Deze risico’s kunt u bij ons onderbrengen met een Verzuimverzekering met arbodienstverlening, ZW-eigenrisicoverzekering en een WGA-eigenrisicoverzekering.
U heeft dan uw 12-jarig werkgeverrisico in één keer geregeld, niet alleen financieel maar ook met de juiste begeleiding om de werknemer zo snel mogelijk duurzaam weer aan het werk te helpen. Bij de verzuimverzekering leest u meer over de voordelen.

Bespreek met een adviseur


Oplossingen voor zieke werknemer

Een goede oplossing voor het verzuim van werknemers is voor u van groot belang. Bij De Goudse bent u aan het juiste adres.

Verzuimverzekering

Wilt u loondoorbetaling bij ziekte verzekeren? Kies een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Met persoonlijke ondersteuning en budgetten voor preventie en re-integratie bij (dreigend) ziekteverzuim.

ZW-eigenrisicoverzekering

Met de ZW-eigenriscoverzekering beheerst u als eigenrisicodrager voor de Ziektewet de kosten en regelt u de persoonlijke begeleiding van uw zieke ex-werknemers.

WGA-eigenrisicoverzekering

De WGA-eigenrisicoverzekering biedt u als eigenrisicodrager voor de WGA een vergoeding van WGA-uitkeringen en persoonlijke ondersteuning bij langdurige arbeidsongeschiktheid van (ex-)werknemers.

WIA verzekering (WIA 0-tot-100 Plan)

Wilt u uw werknemers inkomenszekerheid bieden? Regel dan ook een goede verzekering voor arbeidsongeschiktheid.
Met een verzekering van De Goudse biedt u zekerheid over hun inkomen.
Personeel en verzuim, De Frietboutique Rotterdam
sammy-en-pebbles-van-de-frietboutique
In het begin lag ik wakker van een slechte recensie, nu van personeelsproblemen.

Pebbles, De Frietboutique

WIA-calculator

WIA-calculator

Bereken het inkomensverlies van uw werknemers met de WIA-calculator. Voer enkele gegevens in en u ziet precies wat arbeidsongeschiktheid betekent voor het inkomen. Bovendien maakt deze calculator inzichtelijk wat een collectieve WIA-verzekering voor uw personeel kan betekenen.

WIA-calculator

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur