Zieke werknemer

Als werkgever kunt u op verschillende manieren te maken krijgen met verzuim van een zieke (ex)werknemer. Een zieke medewerker kost niet alleen veel geld maar vaak ook veel tijd. Gelukkig bestaan er oplossingen voor verschillende soorten verzuim. Bekijk hier onze verzekeringen voor ziek personeel.

Zoekt u de beste verzekering voor uw situatie? Een adviseur kan u hierbij helpen. Liever direct een offerte aanvragen? Dat kan ook!

Belangrijkste risico’s

Werkgevers risico’s bij zieke werknemers

Als ondernemer loopt u het risico om 12 jaar lang te betalen voor een zieke werknemer. Ook als hij uit dienst is. Dat zit zo:

  • Als een personeelslid ziek uitvalt, dan betaalt u zijn loon maximaal twee jaar door.
  • Gaat de werknemer ziek uit dienst, dan betaalt u via uw Ziektewetpremie mee aan zijn Ziektewetuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.
  • Is een (ex-)werknemer na 2 jaar nog niet hersteld en krijgt hij van het UWV een WGA-uitkering toegekend? Dan betaalt u via uw WGA-premie nog mee aan deze arbeidsongeschiktheidsuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.

Deze kosten kunnen oplopen tot wel € 200.000,-.

Werknemersrisico’s afdekken

Wilt u het risico van verzuim afdekken? Dat kan met de verzuimverzekering met arbodienstverlening of de MKB Verzuim Ontzorg Verzekering. Zo bent u verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte en krijgt u bovendien ondersteuning om uw medewerker snel weer aan het werk te helpen.

Bent u een middelgroot bedrijf en wilt u eigen risicodrager worden voor de ZW of WGA? Dat kan met de ZW-eigenrisicoverzekering of de WGA-eigenrisicoverzekering.

Wilt u weten welke verzekering het beste past bij uw situatie? Een adviseur helpt u graag verder. Direct een offerte aanvragen voor een verzuimverzekering? Dat kan ook!

Ik wil advies

Handige tips

  • Stimuleer lichaamsbeweging op de werkvloer: motiveer mensen om de trap te nemen, een wandeling te maken tijdens de lunch of gebruik te maken van bedrijfsfitness.
  • Creëer een veilige en gezonde werkomgeving. Uw werknemers zullen hierdoor minder snel uitvallen door hun werk.
  • Breng de kosten van verzuim in kaart. Gebruik hiervoor onze rekenhulp.
  • Laat u goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van het risico op ziekteverzuim. Een verzekeringsadviseur kan u hierbij helpen.

Hier vindt u meer tips voor ondernemers

Gevolgen van ziekteverzuim

Gevolgen van ziekteverzuim

Ziekteverzuim heeft onaangename gevolgen voor uw medewerker en voor uzelf. Het komt altijd ongelegen: u moet vervanging zoeken, het gaat ten koste van uw productie én u krijgt extra administratieve rompslomp.

Het hebben van een ziek personeelslid kan verder flink in de papieren lopen. Denk aan loondoorbetaling zolang uw medewerker bij u in dienst is. Volgens de wet bent u verplicht om uw werknemer in het eerste jaar minimaal 70% van zijn loon door te betalen, maar onder veel cao's geldt een verplichting van 80% tot wel 100% doorbetaling van het oude loon.

Heeft u een middelgroot bedrijf (vanaf circa 10 werknemers)? En heeft u een werknemer die ziek uit dienst gaat, binnen vier weken na uitdiensttreding ziek wordt, of na 2 jaar ziekte in de WGA terecht komt? Dit kan u veel geld kosten door de premies die u hiervoor aan het UWV betaalt. In het meest extreme geval betaalt u deze premies twaalf jaar lang door.
themapaginas mijn personeel

Preventie

Preventie

U kunt verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat uw personeel uitvalt. Zorg bijvoorbeeld voor een goed ziekteverzuimbeleid, let op signalen van ziekteverzuim en maak het onderwerp bespreekbaar. Een VerzuimCoach – onderdeel van de Verzuimverzekering – helpt u hier graag bij.

Ook belangrijk zijn de wettelijk verplichte RI&E en het hebben van preventiemedewerker(s) en bedrijfshulpverlener(s). Bekijk daarom de Training Preventiemedewerker en de Training Bedrijfshulpverlener

Personeel en verzuim, De Frietboutique Rotterdam
sammy-en-pebbles-van-de-frietboutique
In het begin lag ik wakker van een slechte recensie, nu van personeelsproblemen.
Pebbles, De Frietboutique

WIA-calculator

WIA-calculator

Bereken het inkomensverlies van uw werknemers met de WIA-calculator. Voer enkele gegevens in en u ziet precies wat arbeidsongeschiktheid betekent voor het inkomen. Bovendien maakt deze calculator inzichtelijk wat een collectieve WIA-verzekering voor uw personeel kan betekenen.

wia-calculator

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2023