Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Wat kost een zieke werknemer?

Algemeen • InkomenEerste versie: 13 juli 2021
Een zieke medewerker kan u behoorlijk wat geld kosten. Met welke kosten van ziekteverzuim krijgt u te maken en hoe kunt u deze beperken? We zetten de kosten van een langdurig zieke werknemer voor u op een rij. Wilt u zelf direct berekenen wat een zieke medewerker kost in uw situatie? Ga dan naar de rekenhulp verzuimkosten.

Overzicht kosten zieke werknemer

Wordt één van uw medewerkers ziek, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Zowel voor uw medewerker als voor het bedrijf. Als werkgever maakt u kosten tijdens het verzuim. Een zieke medewerker kost gemiddeld al snel € 250,- per dag, maar dit kan per bedrijf erg verschillen. Bij langdurig verzuim kunnen de verzuimkosten dus flink in de cijfers lopen. Daarom is het belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn.

Bij ziekte van een werknemer kunt u als werkgever te maken krijgen met de volgende kosten:

Kosten loondoorbetaling


Als uw medewerker ziek wordt, heeft hij twee jaar lang recht op tenminste 70% van zijn laatstverdiende loon. Is dit minder dan het minimumloon? Dan moet u het loon aanvullen. Let op: u betaalt minimaal 70% van het loon door. Afhankelijk van de CAO waar uw zieke werknemer onder valt of de afspraken die u in het arbeidscontract opneemt, heeft hij mogelijk recht op doorbetaling van 80% tot wel 100% van zijn laatstverdiende loon. Werkt u met oproepkrachten? Dan bepaalt het contract met uw oproepkracht of u verplicht bent het loon door te betalen of niet. Uitzendkrachten en payrollers ontvangen bij ziekte loon van het uitzendbureau of krijgen een ziektewetuitkering van het UWV.

Kosten vervangend personeel


Als uw medewerker langdurig uitvalt, moet iemand zijn werk overnemen. In sommige gevallen kunt u dit intern oplossen. In de meeste gevallen zult u een vervanger moeten zoeken. De kosten die hierbij komen kijken, zijn het loon van uw vervanger en de kosten die u kwijt bent om uw vervanger in te werken. Het loon is doorgaans gelijk aan de loonkosten van uw zieke werknemer. Als u een tijdelijke werknemer inhuurt via een uitzendbureau bent u vaak meer kwijt (kosten zijn vaak ca. 30% hoger).

Kosten omzetverlies

Een vaste medewerker bezit vaak behoorlijk wat kennis en ervaring. Als deze kennis en ervaring wegvalt, kan uw omzet in eerste instantie teruglopen. Het duurt vaak even voordat een vervanger goed is ingewerkt en geen foutjes meer maakt. Hoeveel omzet u verliest, hangt helemaal af van de werknemer die ziek is. Is uw salesmanager met dat brede netwerk bijvoorbeeld ziek? Dan zult u waarschijnlijk meer omzet verliezen dan als uw secretaresse uitvalt.

Kosten verzuimbegeleiding en re-integratie


Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw zieke werknemer. Als u hier niet aan voldoet, kunt u een boete krijgen. Bij kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie moet u, naast kosten voor bijvoorbeeld de arbodienst, denken aan:
 • De tijd die u kwijt bent aan de verzuimbegeleiding (ziekmelding doorvoeren, contact met arbodienst, contact met zieke werknemer etc.)
 • Het maken van een plan van aanpak
 • Het zoeken van een vervanger
 • Kosten van eventuele aanpassingen van de werkplek
 • Eventuele opleidingskosten voor aangepaste werkzaamheden
 • Administratiekosten voor het UWV en mogelijke juridische kosten 

Gratis e-book voor ondernemers:

 • 7 manieren om jouw personeel fit en gezond te houden
 • Praktische tips & uitleg over wet- en regelgeving
 • Bonus: een checklist om direct stappen te zetten

Download gratis e-book

Dit E-book opent direct in een PDF. Je hoeft geen gegevens achter te laten.

Wat kost een zieke medewerker (voorbeeld verzuimkosten)

De kosten van ziekteverzuim per dag bedragen al snel € 250,-. Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld voor de kosten van verzuim bij een langdurig zieke medewerker in de horeca. Bekijk ook de kosten van een zieke medewerker in de bouw.

Wilt u zelf direct berekenen wat een zieke medewerker kost in uw situatie? Ga dan naar de rekenhulp.

Functie werknemer

Chef-kok
Bruto jaarsalaris
€ 33.500,-
Periode ziekmelding
12 weken
Kosten vervanging
€ 7.607,-
Productieverlies
€ 1.649,-
Kosten arbodienstverlening
€ 110,-
Verzuimbegeleiding
€ 232,-

Functie werknemer

Chef-kok
Bruto jaarsalaris
€ 33.500,-
Periode ziekmelding
12 weken
Kosten vervanging
€ 7.607,-
Productieverlies
€ 1.649,-
Kosten arbodienstverlening
€ 110,-
Verzuimbegeleiding
€ 232,-

Functie werknemer

Bruto jaarsalaris
Periode ziekmelding
Kosten vervanging
Productieverlies
Kosten arbodienstverlening
Verzuimbegeleiding

Deze kosten zijn een indicatie.

Advies op maat

Wilt u weten wat een verzuimverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Kosten ziekteverzuim aanpakken

Als u hoge verzuimkosten wilt voorkomen, dan is het belangrijk dat u als werkgever er alles aan doet om ziekteverzuim te voorkomen. U bent zelfs wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Als u een verzuimverzekering met arbodienstverlening bij De Goudse heeft afgesloten, dan krijgt u ondersteuning bij het voorkomen en beperken van verzuim binnen uw bedrijf van uw persoonlijke VerzuimCoach. U heeft daarnaast een gegarandeerd preventiebudget van € 500,- per dreigend ziektegeval en een gegarandeerd re-integratiebudget van € 4.000,- per ziektegeval.  

Hierbij een aantal handige tips om (de kosten van) ziekteverzuim binnen uw bedrijf aan te pakken:

 • Stel een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie op (RI&E). Dit is wettelijk verplicht en helpt om risico’s binnen uw bedrijf structureel aan te pakken. In een plan van aanpak geeft u aan welke maatregelen u neemt om risico’s te voorkomen, op welke termijn u die uitvoert en wie daar verantwoordelijk voor is binnen het bedrijf.
 • Maak gebruik van een verzuimprotocol. Dit is een document waarin staat beschreven welke ‘spelregels’ gelden voor de interactie tussen de zieke medewerker en de werkgever. Dit geeft houvast als een van uw medewerkers uitvalt door ziekte. Download ons Model voor Verzuimprotocol als voorzet bij het opstellen van uw verzuimprotocol.
 • Neem maatregelen om ziekteverzuim binnen uw bedrijf zoveel mogelijk terug te dringen. Denk aan het aanstellen van een preventiemedewerker, het creëren van een veilige werksfeer en het voeren van verdiepende gesprekken met uw medewerkers m.b.t ambitie en zingeving op werkgebied. Lees meer over het voorkomen van verzuim door psychische klachten.
 • Draag actief bij aan de vitaliteit van uw medewerkers. Actieve, gezonde werknemers zitten doorgaans namelijk beter in hun vel. Zorg voor voldoende gezonde opties tijdens de lunch, motiveer uw werknemers om regelmatig een frisse neus te halen en maak sporten laagdrempelig. Maak het laagdrempelig om met een coach of psycholoog te praten wanneer daar behoefte aan is. Zorg in het geval van kantoorwerk voor de juiste thuiswerkapparatuur, zoals een goede bureaustoel en een monitor op ooghoogte. Vraag uw medewerkers zelf ook eens om input. Waarschijnlijk kunnen zij zelf goed aangeven wat zij nodig hebben om beter in hun vel te zitten.
 • Zorg voor een open bedrijfscultuur, waarin u verzuim bespreekbaar maakt en uw medewerkers actief en oprecht vraag naar hoe het echt met ze gaat. Zo biedt u uw medewerkers de veiligheid biedt om open te zijn over klachten en situaties die het werkgeluk in de weg zitten. Of dit nu gaat om een privésituatie of werkgerelateerd is. Zo komen klachten vroeg aan het licht en kunt u er samen actie op ondernemen. Neem uw medewerkers ook vroeg mee bij veranderingen, zodat ze zich op de nieuwe situatie kunnen voorbereiden en (wanneer mogelijk) kunnen meedenken.
 • Sluit een verzuimverzekering af. Hiermee dekt u (een deel van) de kosten van loondoorbetaling. Kiest u voor de verzuimverzekering van De Goudse, dan sluit u een verzuimverzekering met arbodienstverlening af. We hebben branchespecifieke dekkingen voor de bouw, horeca, en detailhandel. Bent u werkzaam in een andere branche, dan kunt u natuurlijk ook bij ons terecht. Met de verzuimverzekering met arbodienstverlening heeft u niet alleen de loondoorbetaling en re-integratie goed geregeld, maar wordt u ook ondersteund op het gebied van verzuimbegeleiding. Daarnaast ontvangt u persoonlijke ondersteuning van een VerzuimCoach. Dit is uw sparringpartner bij vragen over preventie van verzuim (en re-integratie) binnen uw organisatie. Heeft u een bedrijf in de bouw, detailhandel of de horeca? Dan krijgt u ondersteuning van een VerzuimCoach die gespecialiseerd is binnen uw branche. 

In dit artikel leest u wat u nog meer kunt doen om ziekteverzuim binnen uw organisatie terug te dringen.

Lees meer over zieke werknemers

Bereken verzuimkosten per medewerker

Wat als één van uw medewerkers (langdurig) ziek is? Met welke kosten krijgt u dan te maken? Bereken hier de kosten van een of meerdere zieke medewerkers voor uw bedrijf.

Bereken zelf uw verzuimkosten

illustratie-verzuimkosten-mobiel

Veelgestelde vragen

Verzuimverzekering afsluiten?

Met de verzuimverzekering met arbodienstverlening van De Goudse heeft u de loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie van uw zieke werknemers goed geregeld. Precies passend bij uw branche. Fijn voor u, en voor uw personeel. Bekijk onze verzekeringspagina voor passende oplossingen of vraag direct een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur. Bekijk ook onze andere oplossingen voor zieke werknemers.