Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Wat kost een zieke werknemer?

Algemeen • InkomenEerste versie: 13 juli 2021

Een zieke medewerker kan u behoorlijk wat geld kosten. Met welke kosten van ziekteverzuim krijgt u te maken en hoe kunt u deze beperken? We zetten de kosten van een langdurig zieke werknemer voor u op een rij. Wilt u zelf direct berekenen wat een zieke medewerker kost in uw situatie? Ga dan naar de rekenhulp.

Kosten loondoorbetaling

Als uw medewerker ziek wordt, heeft hij twee jaar lang recht op tenminste 70% van zijn laatstverdiende loon. Is dit minder dan het minimumloon? Dan moet u het loon aanvullen. Let op: u betaalt minimaal 70% van het loon door. Afhankelijk van de CAO waar uw zieke werknemer onder valt of de afspraken die u in het arbeidscontract opneemt, heeft hij mogelijk recht op doorbetaling van 80% tot wel 100% van zijn laatstverdiende loon.

Werkt u met oproepkrachten? Dan bepaalt het contract met uw oproepkracht of u verplicht bent het loon door te betalen of niet. Uitzendkrachten en payrollers ontvangen bij ziekte loon van het uitzendbureau of krijgen een ziektewetuitkering van het UWV.

Kosten vervangend personeel


Als uw medewerker langdurig uitvalt, moet iemand zijn werk overnemen. In sommige gevallen kunt u dit intern oplossen. In de meeste gevallen zult u een vervanger moeten zoeken. De kosten die hierbij komen kijken, zijn het loon van uw vervanger en de kosten die u kwijt bent om uw vervanger in te werken. Het loon is doorgaans gelijk aan de loonkosten van uw zieke werknemer. Als u een tijdelijke werknemer inhuurt via een uitzendbureau bent u vaak iets meer kwijt.

Kosten omzetverlies


Een vaste medewerker bezit vaak behoorlijk wat kennis en ervaring. Als deze kennis en ervaring wegvalt, zal uw omzet in eerste instantie teruglopen. Het duurt vaak even voordat een vervanger goed is ingewerkt en geen foutjes meer maakt. Hoeveel omzet u verliest hangt helemaal af van de werknemer die ziek is. Is uw salesmanager met dat brede netwerk bijvoorbeeld ziek? Dan zult u waarschijnlijk meer omzet verliezen dan als uw secretaresse uitvalt. 

Kosten verzuimbegeleiding en re-integratie

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw zieke werknemer. Als u hier niet aan voldoet, kunt u een boete krijgen. Bij kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie moet u, naast kosten voor bijvoorbeeld de arbodienst, denken aan:

  • De tijd dat u kwijt bent met de verzuimbegeleiding (ziekmelding doorvoeren, contact met arbodienst, contact met zieke werknemer etc)
  • Het maken van een plan van aanpak
  • Het zoeken van een vervanger
  • Kosten van eventuele aanpassingen van de werkplek
  • Eventuele opleidingskosten voor aangepaste werkzaamheden
  • Administratiekosten voor het UWV en mogelijke juridische kosten

Wat kost een zieke medewerker

De kosten van ziekteverzuim per dag bedragen al snel € 250,-. Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld voor de kosten van verzuim bij een langdurig zieke medewerker in de horeca. Bekijk ook de kosten van een zieke medewerker in de bouw.

Wilt u zelf direct berekenen wat een zieke medewerker kost in uw situatie? Ga dan naar de rekenhulp.

Functie werknemer

Chef-kok
Bruto jaarsalaris
€ 33.500,-
Periode ziekmelding
12 weken
Kosten vervanging
€ 7.607,-
Productieverlies
€ 1.649,-
Kosten arbodienstverlening
€ 110,-
Verzuimbegeleiding
€ 232,-

Functie werknemer

Chef-kok
Bruto jaarsalaris
€ 33.500,-
Periode ziekmelding
12 weken
Kosten vervanging
€ 7.607,-
Productieverlies
€ 1.649,-
Kosten arbodienstverlening
€ 110,-
Verzuimbegeleiding
€ 232,-

Functie werknemer

Bruto jaarsalaris
Periode ziekmelding
Kosten vervanging
Productieverlies
Kosten arbodienstverlening
Verzuimbegeleiding

Deze kosten zijn een indicatie.

Advies op maat

Wilt u weten wat een verzuimverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Kosten ziekteverzuim aanpakken

Als u hoge verzuimkosten wilt voorkomen, is het belangrijk dat u als werkgever er alles aan doet om ziekteverzuim te voorkomen. U bent zelfs wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Als u een verzuimverzekering bij De Goudse heeft afgesloten, krijgt u ondersteuning bij het voorkomen en beperken van verzuim binnen uw bedrijf.

Bij deze alvast drie tips om ziekteverzuim binnen uw bedrijf zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) helpt om risico’s binnen uw bedrijf structureel aan te pakken. In een plan van aanpak geeft u aan welke maatregelen u neemt om risico’s te voorkomen, op welke termijn u die uitvoert en wie daar verantwoordelijk voor is binnen het bedrijf.
  • Maak gebruik van een verzuimprotocol. Dit geeft houvast als een van uw medewerkers uitvalt door ziekte.
  • Lees hier hoe u ziekteverzuim binnen uw bedrijf kunt terugdringen.

Verzuimverzekering afsluiten

Wilt u een verzuimverzekering afsluiten? Dat kan! Vraag een offerte aan en een adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op. 

Bekijk ook onze andere oplossingen voor zieke werknemers.

En wat kost het als u zelf ziek wordt?


Als u zelf ziek wordt, valt uw eigen inkomen in een klap weg. Als u dan geen spaarpotje heeft, valt uw inkomen terug naar bijstandsniveau. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) beschermt u tegen dit inkomensverlies. Daarnaast bieden veel verzekeraars begeleiding bij uw re-integratie.
Wist u dat een AOV-verzekering fiscaal aftrekbaar is? Dit kan u een paar honderd euro per maand aan premie schelen. Lees hier meer over de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bereken de verzuimkosten per medewerker

Bereken de verzuimkosten per medewerker

Wat als één van uw medewerkers (langdurig) ziek is? Met welke kosten krijgt u dan te maken? Bereken hier de kosten van een of meerdere zieke medewerkers voor uw bedrijf.

Banner-Verzuim-Rekentool

Weten wat uw zieke medewerker kost?

Vraag een adviesgesprek aan met uw adviseur. Nog geen adviseur? Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste past bij uw bedrijf.
Maak een afspraak

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2022