Wat kost een zieke medewerker in de bouw?
Wat kost een zieke medewerker in de bouw?

Wat kost een zieke medewerker in de bouw?

Bouw • Zieke werknemer • 31 augustus 2018

Laatste update: 25-05-2020

Ziekteverzuim in de bouw. Wat kost het?

Vergeleken met andere sectoren is werken in de bouw fysiek zwaar. Daarnaast werken er relatief veel oudere werknemers in de bouw en is de werkdruk hoog. Dit zorgt voor veel ziekteverzuim.En: wist u dat de bouw in de top 5 van sectoren staat waar de kans op een ernstig ongeval het grootst is? Valt een van uw medewerkers van een steiger en raakt hij daarbij ernstig gewond, dan kan dit leiden tot langdurig verzuim en hoge kosten.

Stel een uitvoerder meldt zich ziek

Stel een uitvoerder Bouw en installatiewerk met een bruto jaarsalaris van € 38.900,- meldt zich ziek en is 12 weken uit de roulatie. Dit ziekteverzuim kan u al ruim € 10.000,- kosten. Deze verzuimkosten bestaan uit directe kosten en indirecte kosten.* Bij directe kosten kunt u denken aan het doorbetalen van loon gedurende drie maanden en eventueel de re-integratiekosten. Volgens de cao van de bouwnijverheid betaalt u 100% van het loon door.

Vervangend personeel

Als een uitvoerder niet kan werken heeft u vervanging nodig. De opdracht moet uitgevoerd worden. De kosten voor vervangend personeel zijn indirect. U raadpleegt uw netwerk voor een tijdelijke uitvoerder. In de tussentijd draait u en/of uw huidige personeel overuren. Heeft u een tijdelijke uitvoerder gevonden, dan kost deze vervanging ongeveer € 8000,-. Moet u een uitzendbureau inschakelen dan komt hier nog eens ongeveer 30% bij.  Deze persoon zal ingewerkt moeten worden, dit zorgt voor productieverlies. Dit productieverlies kan oplopen tot € 2800,-, tijdens deze 12 weken.

Bron: www.verzuimkosten.nl

Voorkom ziekteverzuim

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kunt u veel zelf doen om ziekteverzuim te voorkomen, ook wettelijk heeft u hiertoe een aantal verplichtingen. Heeft u een Verzuimverzekering dan helpen wij, en onze samenwerkende arbodienst, u graag hierbij. Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

*Bereken de kosten voor lang verzuim met de rekentool van TNO en bespreek het resultaat met uw adviseur.

Langdurig verzuim voorkomen: 3 tips

  • Een Risico-Inventarisatie -en Evaluatie (RI&E) helpt om risico’s binnen uw bedrijf structureel aan te pakken. In een plan van aanpak geeft u aan welke maatregelen u neemt om risico’s te voorkomen, op welke termijn u die uitvoert en wie daar verantwoordelijk voor is binnen het bedrijf. Wist u dat 35% van de bouwbedrijven geen RI&E uitvoert, terwijl dit wettelijk verplicht is? Stel een RI&E op via Rie.nl en bespreek de risico's met uw adviseur. 
  • Besteed verzuimbegeleiding binnen uw bedrijf uit aan een professionele arbodienstverlening die uw branche begrijpt. Dit scheelt u veel tijd.
  • Maak gebruik van een verzuimprotocol. Dit geeft houvast als een van uw medewerkers uitvalt door ziekte.

Voorkom gedoe rondom verzuim

Een offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vraag een offerte aan

Weten wat uw zieke medewerker kost?

Vraag een adviesgesprek aan met uw adviseur. Nog geen adviseur? Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste past bij uw bedrijf.
Maak een afspraak

Vind een adviseur