Verzuim door psychische klachten voorkomen

Algemeen • Zieke werknemerEerste versie: 9 januari 2020
Het gemiddelde verzuim in Nederland blijft stijgen. En: psychische klachten zorgen voor een onverminderd hoog aantal verzuimdagen. Hoe voorkom je als werkgever dat je werknemer uitvalt door psychische klachten? 4 tips van Jochem Douwes, arbeidspsycholoog bij ArboNed.

Eerst wat feiten op een rij. In 2022:

  • Steeg het verzuim in het eerste kwartaal naar een recordhoogte van 6,3%. Dat is hoger dan de 5,2% ziekteverzuim in 2020 (het hoogste punt daarvoor). Ter vergelijking: in 2018 stond het verzuim nog op 4,0% en in 2016 op 3,5%. Bij grote bedrijven ligt het verzuim hoger dan bij kleine bedrijven.
  • Van het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) heeft een derde een psychische oorzaak. Een belangrijk deel hiervan bestaat uit stress gerelateerde klachten. In bedrijfseconomische en administratieve beroepen en in de zorg wordt het meest verzuimd door een hoge werkdruk.
  • Van het aantal werknemers dat verzuimde, was in 2021 33% langdurig (oftewel meer dan 20 werkdagen) afwezig.

Hoeveel mensen precies uitvallen door stress gerelateerde klachten zoals burn-out durft Jochem niet te zeggen. ‘Maar, wat wel vast staat: het worden er steeds meer.’

Het goede nieuws? Als werkgever kunt u verzuim door stress gerelateerde klachten op verschillende manieren voorkomen en verzekeren.

Vergeet ook uzelf niet als het gaat om het voorkomen van (psychisch) verzuim. Lees hoe u zich als ondernemer voorbereid op het risico van arbeidsongeschiktheid en welke impact (psychisch) verzuim kan hebben op uw privéleven en op uw bedrijf.

Tip 1. Zorg voor veiligheid op de werkvloer

‘Mensen denken vaak dat burn-out voornamelijk wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk. Maar, stress op het werk draait veel meer om beleving: Is de werkomgeving veilig? Voel ik me gesteund in mijn werk? Kan ik hier echt mezelf zijn? Als een werknemer op deze vragen geen positief antwoord heeft, is het risico op verzuim door psychische klachten hoog.

Wat je als werkgever kunt doen om een veilige werkomgeving te creëren? Zorg voor een volwassen en gezonde arbeidsrelatie met je werknemers. Als leidinggevende moet je medewerkers kunnen aanspreken op resultaten, maar hen daarnaast ook een veilige omgeving bieden. Bijvoorbeeld door het aangeven van heldere kaders waarbinnen mensen kunnen werken. En: door hen echte aandacht te geven. Je te verdiepen in je medewerkers.

Ik adviseer organisaties altijd: zorg dat je een leidinggevende in huis hebt die het verdiepende gesprek durft aan te gaan met zijn medewerkers. Wat speelt er bij jou? Wat gaat er niet lekker en waarom? Heeft dat misschien met mij te maken? Veel leidinggevenden durven dit gesprek niet aan te gaan en uiteindelijk wordt het ‘niet gevoerde gesprek’ de grootste kostenpost als het gaat om verzuim.’

Tip 2. Laat je medewerkers doen waar ze energie van krijgen

‘Vaak is dit nog helemaal niet zo gemakkelijk. Mensen weten soms zelf ook niet waar ze energie van krijgen. Het is dan jouw taak als leidinggevende om samen met je medewerker uit te zoeken waar hij of zij ’s ochtends zijn bed graag voor uitkomt. Als mensen doen waar ze goed in zijn, waar ze plezier in hebben en waar ze af toe ook nog wat moeite voor moeten doen, werkt dit als buffer tegen negatieve stress en verlaagt het de kans op verzuim.’

Tip 3. Geef je medewerkers het gevoel dat hun werk ertoe doet

‘Het verschil tussen mensen en dieren is dat wij mensen graag willen weten waarom we doen wat we doen. We vinden het prettig om te weten dat ons werk een doel heeft dat bijdraagt aan een groter doel, bijvoorbeeld dat van de organisatie. Dus: zorg dat mensen goed op de hoogte zijn van de strategische doelen van de organisatie en maak hen duidelijk wat hun rol is in het grotere geheel.’

Tip 4. Focus op energiebronnen in plaats van stressoren

‘In het algemeen geldt: wil je stress op het werk voorkomen, dan kun je als werkgever beter zorgen dat er voldoende energiebronnen aanwezig zijn dan dat je stressbronnen probeert weg te nemen.’

Als werkgever is het belangrijk dat je voldoende energiebonnen creëert en medewerkers ondersteunt om deze bronnen optimaal te benutten. Want: Als de batterij groener wordt, stijgt de bevlogenheid. En mensen die bevlogen zijn, zijn productiever, voelen zich meer betrokken en zijn mentaal gezond. Bovendien geldt: hoe meer plezier mensen in het werk hebben hoe lager het verloop.’

Energiemeter ArboNed

Gratis e-book voor ondernemers:

  • 7 manieren om jouw personeel fit en gezond te houden
  • Praktische tips & uitleg over wet- en regelgeving
  • Bonus: een checklist om direct stappen te zetten

Download gratis e-book

Dit E-book opent direct in een PDF. Je hoeft geen gegevens achter te laten.

Verzuim door psychische klachten verzekeren

Preventie van verzuim

Als werkgever wil je natuurlijk voorkomen dat een van je medewerkers (langdurig) uitvalt. Werkgevers met een verzuimverzekering met arbodienstverlening bij De Goudse kunnen aanspraak maken op een preventiebudget van € 500,- per dreigend zieke werknemer. Hiermee kun je gebruik maken van preventieve diensten van ArboNed zoals: een training van leidinggevenden in het voeren van verzuimgesprekken of ondersteuning bij het ontwikkelen van een verzuimprotocol. 

Als verzuim niet te voorkomen is

Met een verzuimverzekering met arbodienstverlening bent u verzekerd van loondoorbetaling van een zieke werknemer. Daarnaast biedt de verzekering persoonlijke begeleiding bij re-integratie van uw werknemer. Wilt u weten welke verzuimverzekering het beste aansluit bij uw situatie? Vul het aanvraagformulier voor een offerte in en een adviseur helpt u graag verder.

Vraag een offerte aan

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024