Joost van Gelder van Magic Designz in Rotterdam
Joost van Gelder van Magic Designz in Rotterdam

De impact van arbeidsongeschiktheid op uw bedrijf

Algemeen • AOV
Arbeidsongeschiktheid is een risico dat elke ondernemer serieus moet nemen. Het kan een grote impact hebben op de financiën, de thuissituatie/het gezin en zelfs de continuïteit van uw bedrijf. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van arbeidsongeschiktheid en ontdekt u hoe u uzelf en uw bedrijf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen de gevolgen van deze onvoorziene gebeurtenis.

De oorzaken van arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een ongeval, ziekte of psychische klachten. Het betekent dat u niet (volledig) in staat bent om uw werk uit te voeren, hetzij tijdelijk of langdurig. Een blessure door een ongeval of een (ernstige) lichamelijke of psychische aandoening kunnen allemaal leiden tot arbeidsongeschiktheid.  

Fysiek en mentaal


De gevolgen van een ziekte of ongeval kunnen fysiek van aard zijn, maar u kunt ook last hebben van (bijkomende) mentale of emotionele klachten. Het heeft meestal impact op zowel uw privéleven als uw bedrijf. Hieronder gaan we dieper in op de (mogelijke) impact van arbeidsongeschiktheid op uw bedrijf. Wilt u meer weten over de mogelijke gevolgen voor uw privéleven? Lees dan ons artikel over de impact van arbeidsongeschiktheid op uw privéleven.

De mogelijke financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor uw bedrijf

Arbeidsongeschiktheid kan (aanzienlijke) financiële gevolgen hebben, ook voor uw bedrijf. Als ondernemer bent u afhankelijk van uw eigen inkomsten. Daarom kunnen de volgende financiële uitdagingen zich voordoen:

 

Het is belangrijk om u bewust te zijn van deze mogelijke financiële gevolgen en om maatregelen te nemen om ze te beheersen. Een combinatie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een financiële buffer, een goed noodplan en het bouwen van sterke klantrelaties kan helpen om de financiële impact van arbeidsongeschiktheid op uw bedrijf te minimaliseren.

Lees meer over hoe u zich als ondernemer zo goed mogelijk voorbereidt op het risico van arbeidsongeschiktheid.

Breng uw belangrijkste risico’s in kaart en krijg advies op maat

Vraagt u zich af wat er in uw geval nodig is om de impact van arbeidsongeschiktheid te minimaliseren? Neem eens contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij brengt samen met u uw belangrijkste risico’s in kaart en geeft advies op maat.
Ik wil advies

De mogelijke impact van arbeidsongeschiktheid op de continuïteit van uw bedrijf

De impact van arbeidsongeschiktheid reikt verder dan alleen de financiële gevolgen. Het kan ook invloed hebben op de werkprocessen en continuïteit van uw bedrijf. Wanneer u arbeidsongeschikt raakt, kan dit de dagelijkse bedrijfsvoering ernstig verstoren.  

Let op: hieronder leest u de mogelijke gevolgen. Het kan goed zijn dat u niet met (alle) benoemde scenario’s te maken krijgt.

Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het is van groot belang om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen de risico's van arbeidsongeschiktheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering speelt hierbij een cruciale rol. Deze verzekering biedt financiële ondersteuning wanneer u als ondernemer niet in staat bent om te werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast krijgt u preventieve dienstverlening om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. En als u onverhoopt uitvalt ontvangt u persoonlijke begeleiding bij re-integratie.  

Met het vervangend inkomen kunt u (een aanzienlijk deel van) de financiële bedrijfslasten dragen en de continuïteit van uw bedrijf waarborgen. Ook kunt u de uitkering van de AOV inzetten om (tijdelijk) een vervanger in te zetten, waarmee de bedrijfswinst uw inkomen verzorgt. Het geeft u gemoedsrust en zekerheid, zodat u zich helemaal kunt richten op uw herstel. 

Voldoende eigen vermogen als financiële buffer?

 
Heeft u zelf een financiële buffer opgebouwd en denkt u dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering daarom niet nodig is? In ons artikel Heb ik als ondernemer wel of geen AOV nodig?  leest u hoe u berekent of u voldoende eigen vermogen heeft om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid op te vangen.  

Twijfelt u nog over het al dan niet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ga eens in gesprek met een onafhankelijk adviseur en ontvang advies op maat.  

Ondernemers-AOV van De Goudse 


Alvast meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van De Goudse? Ga direct naar de Ondernemers-AOV en lees alles over de dekking van onze AOV.  

Overige preventie en risicobeheer

Als ondernemer is het essentieel om preventieve maatregelen te nemen om uzelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid en de mogelijke impact ervan op uw bedrijf. Lees meer over de preventieve diensten die wij u bieden vanuit de Ondernemers-AOV.

Lees meer artikelen over arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken?

Een onafhankelijk adviseur helpt u aan de verzekering die het beste bij uw bedrijfsrisico’s en wensen past. Hij vergelijkt de kosten en voorwaarden van verschillende verzekeraars voor u en geeft advies op maat. Maak een afspraak voor een adviesgesprek of vraag direct een offerte aan.