Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam
Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken

Algemeen • AOVEerste versie: 6 oktober 2020
Wilt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar weet u nog niet welke variant en/of dekking het beste bij u past? Met de online premieberekeningen komt u vaak uit op een maximale dekking, waarmee de verzekering vaak hoger uitvalt. Op deze pagina leest u hoe u het vergelijken van AOV’s aanpakt, welke varianten er bestaan en op welke manieren een adviseur u helpt om de juiste keuze te maken.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U staat er waarschijnlijk niet iedere dag bij stil, maar ook als ondernemer kunt u te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid. Een ziekte of ongeval kan immers iedereen overkomen. Wanneer u tijdelijk of langdurig niet (volledig) kunt werken, heeft u als zelfstandig ondernemer geen recht op loondoorbetaling of een uitkering vanuit de overheid.

Om uzelf te beschermen tegen dit inkomensverlies, sluit u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Deze verzekering verzorgt een inkomen als u (tijdelijk) niet kunt werken, en daarnaast ontvangt u persoonlijke begeleiding bij uw re-integratie. De arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt u ook preventief. De Goudse biedt verschillende preventieve diensten aan, zoals personal coaching (voor uzelf én uw gezin) en een online gezondheidscheck.

De preventieve diensten zijn gericht op:
  • Uw lichamelijke gezondheid
  • Uw mentale gezondheid
  • Uw leefstijl-gezondheid
  • Uw zakelijke gezondheid

Lees meer over de preventieve diensten AOV

Lees hier hoe het afsluiten van een AOV werkt

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekeringen biedt De Goudse?

Wij bieden de Ondernemers-AOV aan. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering is geschikt voor ondernemers met personeel en voor zzp’ers.  

Daarnaast vindt u branche-specifieke informatie over onze Ondernemers-AOV op de volgende pagina’s:

Welke soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bestaan er nog meer?

In de markt zijn diverse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen beschikbaar. Daarnaast bestaan er producten en dekkingen die enigszins lijken op een AOV. Hieronder zetten we de mogelijkheden uiteen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt altijd aangeboden door verzekeraars. Er zijn ook verzekeraars die verschillende soorten AOV’s aanbieden. Op hoofdlijnen zijn deze als volgt in te delen:

  • De volwaardige AOV

    Dit zijn verzekeringen die uw inkomen (of maximaal 80% daarvan) verzekeren en waarbij u recht heeft op een uitkering tot een overeengekomen eindleeftijd (in de regel is dit uw – geplande – pensioenleeftijd). De Ondernemers-AOV van De Goudse valt onder deze categorie.
  • De AOV met beperkte dekking 

    Dit zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen met een beperkte dekking. Denk aan een dekking waarbij er slechts recht is op een korte uitkering. Of waarbij alleen een uitkering volgt bij een ernstige aandoening. Hoewel deze varianten goedkoper zijn, is het belangrijk om u het volgende te beseffen. Als u langdurig niet kunt werken, biedt deze verzekering mogelijk geen of niet voldoende dekking.
  • De hypotheek-AOV (vaste lastenverzekering) 

    Dergelijke verzekeringen zijn niet aan uw inkomen gekoppeld, maar aan uw vaste lasten (zoals de kosten van uw hypotheek). Het verzekerde bedrag is lager (en gemaximeerd). In de voorwaarden van deze verzekeringen zijn vaak regels opgenomen, waarmee u minder (vaak) uitkering ontvangt. Deze variant is voordeliger dan de volwaardige AOV.
  • Schenkkringen

    Binnen schenkkringen ontvangt u geen uitkering, maar schenkingen van mededeelnemers. Er bestaan verschillende soorten schenkkringen, waarvan de Broodfondsen waarschijnlijk de meest bekende variant zijn. In de praktijk duren schenkkringen maximaal 2 jaar en ze zijn in hoogte van het bedrag beperkt. Met een schenkkring bent u in de regel goedkoper uit dan met een volwaardige AOV. Maar ook hier geldt: als u langdurig niet kunt werken, heeft u maar beperkt ondersteuning. Lees meer over de keuze tussen een broodfonds of een AOV.

Het is van cruciaal belang om grondig te onderzoeken welke "AOV" er wordt aangeboden, aangezien niet alles met de naam AOV daadwerkelijk een volwaardige arbeidsongeschiktheidsverzekering is. Hoewel sommige opties wellicht goedkope alternatieven lijken voor een AOV, is het raadzaam om voorzichtig te zijn bij het afsluiten van een dergelijke verzekering. 

Als een beperkte dekking goed aansluit bij uw specifieke situatie en risicobereidheid, kan het een alternatief zijn. Zorg ervoor dat u deze keuze zorgvuldig overweegt en volledig op de hoogte bent van wat wel en niet gedekt is. Een onafhankelijk adviseur helpt u graag bij het inschatten van uw risico’s en adviseert u over de beste verzekering en dekking die past bij uw situatie.

Hoe kan ik arbeidsongeschiktheidsverzekeringen het beste vergelijken?

Vergelijk altijd arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van verschillende aanbieders als u zich wilt verzekeren tegen de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Kijk daarbij niet alleen naar het verschil tussen premies; het is minstens zo belangrijk dat u de dekkingen met elkaar vergelijkt. 

Als u de verschillende premies vergelijkt, let dan op wat u in het eerste en in alle daaropvolgende jaren betaalt. Sommige verzekeraars bieden u een lage premie in de beginfase aan. Deze premie kan daarna soms hard stijgen. Kijk daarom naar de totale premie over de gehele looptijd, of naar de gemiddelde premie over de gehele looptijd. Die bedragen staan ook vaak vermeld in de offertes en geven u een betere indruk van de premie die u in de komende jaren gaat betalen. 

De geschikte dekking en premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor iedereen anders. Het hangt af van uw beroep en werkzaamheden. Daarnaast is het afhankelijk van een aantal dekkingselementen die u zelf kiest. Verderop leest u daar meer over. Wilt u weten welke dekkingen gelden op onze Ondernemers-AOV?
Lees hier alles over de dekking van onze Ondernemers-AOV

Vergelijk AOV-aanbieders samen met een onafhankelijk adviseur

Breng samen met een onafhankelijk adviseur uw situatie, budget en risico’s in kaart. En laat u adviseren over een passende AOV met een passende dekking. Een goed advies kan u uiteindelijk veel geld besparen, omdat u alleen verzekert wat echt nodig is. Klaar om samen het AOV-aanbod te vergelijken?
Ik wil advies

Welke factoren bepalen mijn AOV-premie?

Deze factoren bepalen onder andere uw AOV-premie en de dekking van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering:

Profiteer van korting op uw AOV

Bij de meeste verzekeraars krijgt u aanvangskorting, soms tot een bepaalde leeftijdsgrens, bijvoorbeeld als u jonger bent dan 50 jaar. Bij verschillende verzekeraars kunt u kiezen voor een doorlopende korting. Deze kortingen kunnen flink schelen in de premie.  

Verzekeraars bieden ook voor sommige doelgroepen een mantelkorting aan, bijvoorbeeld als u bij een bepaalde branchevereniging bent aangesloten. Een verzekeringsadviseur kan u hier meer over vertellen. 

Ook goed om te weten: de premie voor de AOV is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit scheelt u al snel honderden euro’s per jaar. 

Lees meer over de aanvangskorting en doorlopende korting bij De Goudse.

Laat u adviseren over een passende AOV

Bij de keuze van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt veel kijken. Wat het beste bij u past is afhankelijk van uw situatie (denk aan partner, kinderen, bedrijfssituatie). Een onafhankelijk adviseur helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Zodat u alleen verzekert wat echt nodig is.  

Zo voorkomt u een onnodig hoge premie. Bovendien kent een zakelijk verzekeringsadviseur de specifieke voordelen en voorwaarden van de AOV-verzekering van verschillende aanbieders in de markt. Ontdek meer voordelen van een onafhankelijk verzekeringsadviseur
Lees meer artikelen over arbeidsongeschiktheid

Verzekeringen en advies

Met onze verzekeringen kunt u zorgeloos blijven ondernemen. Bekijk onze verzekeringenpagina voor passende oplossingen. Of vraag direct een offerte bij ons aan.