Tiny Risselada van Letterpers in Amersfoort
Tiny Risselada van Letterpers in Amersfoort

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en afsluiten

Algemeen • AOVEerste versie: 6 oktober 2020

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en afsluiten? Vraag AOV-advies.

U wilt een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en daarna eventueel afsluiten. Een verstandige keuze! Want: met een AOV-verzekering bent u verzekerd van een inkomen als u ziek wordt of een ongeval krijgt.

Premie Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedereen anders

Wilt u AOV-verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken? Dan kijkt u in eerste instantie misschien naar het verschil tussen premies. Toch is het minstens zo belangrijk dat u de dekking van verschillende AOV-verzekeringen met elkaar vergelijkt. De dekking (en premie) van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor iedereen anders en hangt af van een aantal keuzes die u maakt. Een adviseur kan u helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Deze factoren bepalen onder andere uw AOV-premie en de dekking van uw Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Uw leeftijd

Over het algemeen geldt voor uw leeftijd: hoe jonger u bent als u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, hoe lager uw AOV-premie. Dat komt doordat de kans op arbeidsongeschiktheid toeneemt met uw leeftijd. 

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen krijgt u aanvangskorting tot een bepaalde leeftijdsgrens, bijvoorbeeld als u jonger bent dan 50 jaar. Hier leest u meer over de aanvangskorting en doorlopende korting bij De Goudse.

Uw beroep

Het risico dat u loopt op arbeidsongeschiktheid (invalideringskans) hangt af van uw beroep en werkzaamheden. Hetzelfde geldt voor de kans op re-integratie als u arbeidsongeschikt raakt (revalideringskans). Zo zal een ondernemer in de bouw een relatief hoge kans lopen op arbeidsongeschiktheid (invalideringskans) en heeft hij een relatief lage kans om alternatief werk te vinden als hij arbeidsongeschikt raakt (revalideringskans). Voor een ondernemer in de zakelijke dienstverlening geldt juist het tegenovergestelde. Bekijk hier voor welke branches en beroepen wij een AOV aanbieden

Of vraag een adviseur naar ons aanbod voor uw specifieke beroep.

Het verzekerde bedrag

Hier geldt: hoe hoger het inkomen dat u verzekert, hoe hoger uw premie. Bij de meeste verzekeraars kunt u maximaal 80% tot 90% van uw bruto jaarinkomen verzekeren. U kunt ook kiezen voor een lager inkomen, bijvoorbeeld een inkomen dat alleen uw vaste lasten dekt. LET OP: De meeste verzekeraars hanteren een minimumgrens (bijvoorbeeld € 10.000, -) voor het bedrag dat u verzekert.
Tip

Verzekerd bedrag aanpassen

U kunt uw verzekerde bedrag tijdens de hele looptijd van uw Arbeidsongeschiktheidsverzekering aanpassen. U heeft bijvoorbeeld minder inkomen nodig als uw kinderen al uit huis zijn of als uw hypotheek is afbetaald. U kunt uw verzekerde bedrag ook verhogen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe lening aangaat bij de bank. U kunt het verzekerde bedrag jaarlijks met 10% verhogen zonder medische waarborgen. Wilt u meer verhogen? Dan beoordeelt de verzekeraar het wijzigingsverzoek, ook op medische gronden.

De verzekerde dekking

Het totale risico dat u verzekert, is de verzekerde dekking. Dit komt neer op het bedrag dat u verzekert maal het aantal jaren waarvoor u de AOV-verzekering afsluit. Dus: bent u 40 jaar bij het afsluiten van de Arbeidsongeschiktheidsverzekering en verzekert een inkomen van € 40.000,- bij een eindleeftijd van 67 jaar. Uw verzekerde dekking is dan: € 40.000,- x 27 jaar = € 1.080.000,-. Hoe hoger deze dekking, hoe hoger het risico voor de verzekeraar en hoe hoger ook uw premie.

De eindleeftijd waar u voor kiest

Voor de eindleeftijd (de maximale leeftijd waarop u een uitkering ontvangt) van uw verzekering geldt over het algemeen: hoe hoger de eindleeftijd, hoe hoger de premie. Toch kunt u in eerste instantie beter kiezen voor een hoge eindleeftijd dan een lage eindleeftijd. U kunt de eindleeftijd van uw AOV-verzekering tussendoor aanpassen, maar om de eindleeftijd te verhogen moet u soms opnieuw vragen over uw gezondheid beantwoorden. Op basis van deze keuring kan uw verzekeraar besluiten om de eindleeftijd niet te verhogen.

De eigen risicotermijn waarvoor u kiest

De eigen risicotermijn is de periode waarin u nog geen uitkering ontvangt als u arbeidsongeschikt raakt. Over het algemeen geldt hier: hoe langer uw eigen risicotermijn, hoe lager uw premie. Heeft u zelf een grote financiële buffer? Dan is het verstandig om te kiezen voor een relatief lange eigen risicotermijn. Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen voor een eigen risicotermijn van 30, 60, 90, 180, 365 of 730 dagen.
Tip

Broodfonds

U kunt er ook voor kiezen om een AOV-verzekering te combineren met een Broodfonds. In dit fonds stort u samen met een groep andere ondernemers jaarlijks een bedrag. Een ondernemer die deelneemt aan het Broodfonds en arbeidsongeschikt raakt, kan vervolgens aanspraak maken op dit fonds. Meestal is een Broodfonds voldoende om de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. Hiermee verlengt u de eigen risicotermijn van uw AOV-verzekering. U betaalt dan automatisch ook een lagere premie.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken: ga voor AOV-advies

Zoals u ziet is de keuze voor een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) niet altijd even gemakkelijk. Wat het beste bij u past is afhankelijk van uw situatie (denk aan partner, kinderen, bedrijfssituatie).

Een adviseur kan u helpen bij het maken van de juiste keuzes zodat u alleen verzekert wat echt nodig is. Zo voorkomt u een onnodige hoge premie. Bovendien kent een zakelijk verzekeringsadviseur de specifieke voordelen en voorwaarden van de AOV-verzekering van verschillende aanbieders in de markt. 

Lees meer over de voordelen van het inschakelen van een zakelijk verzekeringsadviseur.

Ik wil advies

Ondernemers-AOV

Ondernemers-AOV van De Goudse

Met de Ondernemers-AOV van De Goudse bent u niet alleen verzekerd van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. U krijgt ook ondersteuning bij re-integratie. Bovendien kunt u gebruik maken van onze preventieve diensten, zoals personal coaching, om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. 

Lees meer over onze Ondernemers-AOV.

Ik wil een offerte aanvragen voor een AOV

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil persoonlijk advies

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2022