Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam
Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam

De impact van arbeids­ongeschiktheid op je privéleven

Algemeen • AOV
Niemand denkt er graag over na, maar de impact van arbeidsongeschiktheid op je privéleven kan ingrijpend zijn. In dit artikel ontdek je welke veranderingen zich kunnen voordoen in jouw dagelijks leven en welke financiële uitdagingen ermee gepaard (kunnen) gaan. Wij helpen je zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de belangrijkste risico’s.

De oorzaken van arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid kan ontstaan door diverse oorzaken, zoals ongevallen, ziekte en psychische aandoeningen. Het houdt in dat je niet (volledig) in staat bent om je werk uit te voeren, voor een beperkte periode of voor een langere termijn.  

Fysiek en mentaal


Arbeidsongeschiktheid kan fysieke gevolgen hebben, maar kan ook gepaard gaan met (bijkomende) mentale klachten. Het heeft doorgaans invloed op zowel je persoonlijke leven als je bedrijf. Hieronder gaan we dieper in op de (mogelijke) impact van arbeidsongeschiktheid op je privéleven. Wil je meer informatie over de mogelijke gevolgen voor jouw bedrijf? Lees dan ons artikel over de impact van arbeidsongeschiktheid op je bedrijf.

Mogelijke veranderingen in je dagelijks leven

Arbeidsongeschiktheid kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven. Zowel op praktisch als emotioneel vlak. De grootte van de impact is afhankelijk van de ernst en de duur van jouw situatie.  

Let op!: je leest over de mogelijke gevolgen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat je niet met (alle) benoemde scenario’s te maken krijgt.

Breng je belangrijkste risico’s in kaart en krijg advies op maat

Vraag je je af wat er in jouw geval nodig is om de impact van arbeidsongeschiktheid te minimaliseren? Neem eens contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij brengt samen met jou je belangrijkste risico’s in kaart en geeft advies op maat.
Ik wil advies

Mogelijke psychologische impact

Arbeidsongeschiktheid brengt vaak ook psychologische belasting met zich mee. Hieronder lees je een aantal voorbeelden.

Mogelijke financiële gevolgen

Arbeidsongeschiktheid brengt helaas ook vaak financiële uitdagingen met zich mee voor jou als ondernemer. Het wegvallen van je (gedeeltelijke of volledige) inkomen heeft een directe impact op je persoonlijke financiële stabiliteit. Hieronder lees je verder over de mogelijke financiële uitdagingen waar je mee te maken krijgt in je privéleven.

Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bescherm je jezelf en jouw bedrijf tegen de (financiële) gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering biedt financiële ondersteuning wanneer je niet in staat bent om te werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast krijg je toegang tot verschillende preventieve diensten en persoonlijke begeleiding bij re-integratie als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt.  

Met het vervangend inkomen kun je (een aanzienlijk deel van) jouw bedrijfs- en privélasten dragen. Het geeft je rust en zekerheid, waardoor je je volledig kunt richten op wat het belangrijkste is: je gezondheid en herstel. Ook kan het vervangende inkomen ingezet worden om een vervanger te huren, zodat je klantbelangen en bedrijfscontinuïteit geborgd zijn.

Voldoende eigen vermogen als financiële buffer?

Heb je zelf een financiële buffer opgebouwd en denk je dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering daarom niet nodig is? In ons artikel Heb ik als ondernemer wel of geen AOV nodig? lees je hoe je berekent of je voldoende eigen vermogen hebt om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid op te vangen.  

Twijfel je nog over het al dan niet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ga eens in gesprek met een onafhankelijk adviseur en ontvang advies op maat.  

Ondernemers-AOV van De Goudse 


Alvast meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van De Goudse? Ga direct naar de Ondernemers-AOV en lees alles over de dekking van onze AOV.  

Overige preventie en risicobeheer

Als ondernemer is het essentieel om preventieve maatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid en de mogelijke impact ervan op je bedrijf. Lees meer over de preventieve diensten die wij je bieden vanuit de Ondernemers-AOV.

Lees meer artikelen over arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken?

Een onafhankelijk adviseur helpt je de (verzekerings)oplossingen te kiezen die het beste bij jouw bedrijfsrisico’s passen. De adviseur vergelijkt de kosten en voorwaarden van verschillende verzekeraars en geeft je advies op maat. Maak een afspraak voor een adviesgesprek of vraag direct een offerte aan.