Wat kost een zieke medewerker in de horeca?
Wat kost een zieke medewerker in de horeca?

Wat kost een zieke medewerker in de horeca?

Horeca • Zieke werknemer • 13 december 2017

Laatste update: 25-05-2020

Ziekteverzuim in de horeca. Wat kost het?

Het verzuimpercentage in de horeca is het laagst ten opzichte van andere branches, maar wist u dat het risico op een ongeval in de horeca het hoogst is? Struikelt uw gastvrouw of snijdt uw chef-kok zich en raakt hij of zij daarbij ernstig gewond, dan kan het zijn dat uw medewerker voorlopig niet kan werken. 

Stel een chef-kok meldt zich ziek

Stel een chef-kok met een bruto jaarsalaris van € 33.500,- meldt zich ziek en is 12 weken uit de roulatie. Dit ziekteverzuim kan u al gauw € 10.000,- kosten. Deze verzuimkosten bestaan uit directe kosten en indirecte kosten.* Bij directe kosten kunt u denken aan het doorbetalen van loon gedurende drie maanden en eventueel de re-integratiekosten. Volgens uw cao betaalt u 95% van het loon door, ook bij bepaalde oproepkrachten.

Vervangend personeel


Als een chef-kok niet kan werken heeft u vervanging nodig. De zaak kan immers niet dicht. De kosten voor vervangend personeel zijn indirect. U raadpleegt uw netwerk voor een tijdelijke medewerker. In de tussentijd draait uw huidige personeel overuren. Heeft u een tijdelijke chef-kok gevonden, dan kost deze vervanging ongeveer € 7.500,-. Deze persoon kent de menukaart nog niet uit zijn hoofd en zal ingewerkt moeten worden. Dit productieverlies kan oplopen tot € 1.650,-, tijdens deze 12 weken.

Voorkom ziekteverzuim


Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kunt u veel zelf doen om ziekteverzuim te voorkomen, ook wettelijk heeft u hiertoe een aantal verplichtingen. Heeft u een Verzuimverzekering dan helpen wij, en onze samenwerkende arbodienst, u graag hierbij. Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

*Bereken de kosten voor lang verzuim met de rekentool van TNO en bespreek het resultaat met uw adviseur.

Langdurig ziekteverzuim voorkomen: 3 tips

  • Maar liefst 70% van de horecabedrijven heeft geen Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E), terwijl dit wettelijk verplicht is. Stel een RI&E op via Rie.nl en bespreek de risico's met uw adviseur. 
  • 80% van de leidinggevenden in de horeca pakken de verzuimbegeleiding zelf op. Dit kost u extra tijd. Sluit hiervoor in de plaats een contract af met een professionele arbodienstverlening die uw branche begrijpt.
  • Stel een verzuimprotocol op zodat iedereen weet wat er moet gebeuren als er iemand ziek is. 

Voorkom kosten en rompslomp van een zieke medewerker

Een offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vraag een offerte aan

Weten wat uw zieke medewerker kost?

Vraag een adviesgesprek aan met uw adviseur. Nog geen adviseur? Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste past bij uw bedrijf.
Maak een afspraak

Vind een adviseur