Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Zieke werknemer in de horeca

Als horecaondernemer kunt u op verschillende manieren te maken krijgen met verzuim van een zieke (ex)werknemer. Een zieke serveerster of kok kost niet alleen veel geld maar vaak ook veel tijd. Gelukkig bestaan er oplossingen voor verschillende soorten verzuim. Bekijk hier onze verzekeringen voor ziek personeel.

Zoekt u de beste verzekering voor uw situatie? Een adviseur kan u hierbij helpen. Liever direct een offerte aanvragen? Dat kan ook!

Bent u al klant?

Belangrijkste risico’s

Werkgeversrisico’s bij zieke werknemers

Als ondernemer loopt u het risico om 12 jaar lang te betalen voor een zieke werknemer. Ook als hij uit dienst is. Dat zit zo:

 • Gaat de werknemer ziek uit dienst, dan betaalt u via uw Ziektewetpremie mee aan zijn Ziektewetuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.
 • Is een (ex-)werknemer na 2 jaar nog niet hersteld en krijgt hij van het UWV een WGA-uitkering toegekend? Dan betaalt u via uw WGA-premie nog mee aan deze arbeidsongeschiktheidsuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.
  Deze kosten kunnen oplopen tot wel € 200.000,-.

Werknemersrisico’s afdekken

Wilt u het risico van verzuim afdekken? Dat kan met de verzuimverzekering met arbodienstverlening of de MKB Verzuim Ontzorg Verzekering. Zo bent u verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte en krijgt u bovendien ondersteuning om uw medewerker snel weer aan het werk te helpen.

Bent u een middelgroot bedrijf en wilt u eigen risicodrager worden voor de ZW of WGA? Dat kan met de ZW-eigenrisicoverzekering of de WGA-eigenrisicoverzekering

Handige tips

 • Laat een medewerker een preventietraining volgen. Hierna weet hij wat u kunt doen om verzuim te komen. 
 • Zorg voor een veilige werkomgeving, zodat uw personeel minder belast wordt.
 • Breng de kosten van verzuim in kaart. Gebruik hiervoor onze rekenhulp.
 • Oproepkrachten meeverzekeren, of toch niet? Laat u goed adviseren over de risico’s. Een adviseur kan u hierbij helpen.    

Hoe zat het ook alweer met loondoorbetaling bij ziekte?

Hier vindt u meer tips voor ondernemers

Gevolgen van ziekteverzuim

Gevolgen van ziekteverzuim

Ziekteverzuim heeft onaangename gevolgen. Het komt altijd ongelegen, u moet vervanging zoeken en krijgt extra administratieve rompslomp. 

Een ziek personeelslid kan verder flink in de kosten lopen. Denk aan de loondoorbetaling zolang hij in dienst is. In de horeca betaalt u het eerste jaar 95% van het loon door. Maar u krijgt ook te maken met kosten voor vervangend personeel. In dit rekenvoorbeeld van een chef-kok die zich ziek meldt ziet u de gevolgen.

Verzuim belangrijk thema Goudse

Preventie

Preventie

In de horeca is verzuim één van de grootste personeelsrisico’s. U kunt een aantal maatregelen nemen om het ziekteverzuim te verminderen:

 • Maak duidelijke afspraken met uw personeel over ziek zijn en ziek melden.
 • Let op signalen van medewerkers (functioneren ze goed of hebben ze problemen?).
 • Wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor zieke medewerker: een preventiemedewerker. Dit is bovendien verplicht in elk bedrijf en hiervoor is er de Training Preventiemedewerker.
 • Met de wettelijk verplichte RI&E voorkomt u risico’s en kunt u snel schakelen als het toch misgaat.
 • En geef één of meerdere medewerkers de Training Bedrijfshulpverlener.
Ziet u op tegen dit soort maatregelen, omdat u daar geen tijd voor heeft? Ondersteuning vóór en tijdens het verzuim is onderdeel van onze Verzuimverzekering. Onze VerzuimCoach helpt u bij het nemen van de juiste preventieve maatregelen en is uw vraagbaak bij (dreigend) verzuim.
Personeel en verzuim, De Frietboutique Rotterdam
sammy-en-pebbles-van-de-frietboutique
In het begin lag ik wakker van een slechte recensie, nu van personeelsproblemen.
Pebbles, De Frietboutique

WIA-calculator

WIA-calculator

Bereken het inkomensverlies van uw werknemers met de WIA-calculator. Voer enkele gegevens in en u ziet precies wat arbeidsongeschiktheid betekent voor het inkomen. Bovendien maakt deze calculator inzichtelijk wat een collectieve WIA-verzekering voor uw personeel kan betekenen.

wia-calculator

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2022