Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda
Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda

Zieke werknemer in de detailhandel

Als winkelier kunt u op verschillende manieren te maken krijgen met verzuim van een zieke (ex)werknemer. Ziek winkelpersoneel kost niet alleen veel geld maar vaak ook veel tijd. Gelukkig bestaan er oplossingen voor verschillende soorten verzuim. Bekijk hier onze verzekeringen voor ziek personeel. 

Zoekt u de beste verzekering voor uw situatie? Een adviseur kan u hierbij helpen. Liever direct een offerte aanvragen? Dat kan ook!

 

Bent u al klant?

Belangrijkste risico’s

Werkgevers risico’s bij zieke werknemers

Als ondernemer loopt u het risico om 12 jaar lang te betalen voor een zieke werknemer. Ook als hij uit dienst is. Dat zit zo:

  • Als een personeelslid ziek uitvalt, dan betaalt u zijn loon maximaal twee jaar door.
  • Gaat de werknemer ziek uit dienst, dan betaalt u via uw Ziektewetpremie mee aan zijn Ziektewetuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.
  • Is een (ex-)werknemer na 2 jaar nog niet hersteld en krijgt hij van het UWV een WGA-uitkering toegekend? Dan betaalt u via uw WGA-premie nog mee aan deze arbeidsongeschiktheidsuitkering, tenzij u dit risico zelf draagt.

Deze kosten kunnen oplopen tot wel € 200.000,-.

Werknemersrisico’s afdekken

Wilt u het risico van verzuim afdekken? Dat kan met de verzuimverzekering met arbodienstverlening of de MKB Verzuim Ontzorg Verzekering. Zo bent u verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte en krijgt u bovendien ondersteuning om uw medewerker snel weer aan het werk te helpen.

Bent u een middelgroot bedrijf en wilt u eigen risicodrager worden voor de ZW of WGA? Dat kan met de ZW-eigenrisicoverzekering of de WGA-eigenrisicoverzekering.

Wilt u weten welke verzekering het beste past bij uw situatie? Een adviseur helpt u graag verder. Direct een offerte aanvragen voor een verzuimverzekering? Dat kan ook!

Ik wil advies

Handige tips

  • Laat een medewerker een preventietraining volgen. Hierna weet hij wat u kunt doen om verzuim te komen.
  • Zorg voor een veilige werkomgeving, zodat uw personeel minder belast wordt.
  • Breng de kosten van verzuim in kaart. Gebruik hiervoor onze rekenhulp.
  • Laat u goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van het risico op ziekteverzuim. Een verzekeringsadviseur kan u daarbij helpen.

Hoe zat het ook alweer met loondoorbetaling bij ziekte?

Hier vindt u meer tips voor ondernemers

Gevolgen van ziekteverzuim

Gevolgen van ziekteverzuim

Ziekteverzuim heeft onaangename gevolgen voor uw medewerker en voor uzelf. Het komt altijd ongelegen: u moet vervanging zoeken, het gaat ten koste van uw productie én u krijgt extra administratieve rompslomp. 

Het hebben van een ziek personeelslid kan verder flink in de papieren lopen. Denk aan loondoorbetaling zolang uw medewerker bij u in dienst is. Volgens de wet bent u verplicht om uw werknemer in de eerste jaar twee jaar minimaal 70% van zijn loon door te betalen. Onder veel cao's geldt bovendien een verplichting van 80% tot wel 100% doorbetaling van het oude loon.

Verzuim belangrijk thema Goudse

Preventie

Preventie

U kunt verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat uw personeel uitvalt. Zorg bijvoorbeeld voor een goed ziekteverzuimbeleid, let op signalen van ziekteverzuim en maak het onderwerp bespreekbaar. Een VerzuimCoach – onderdeel van de Verzuimverzekering – helpt u hier graag bij.

Ook belangrijk zijn de wettelijk verplichte RI&E en het hebben van preventiemedewerker(s) en bedrijfshulpverlener(s). Bekijk daarom de Training Preventiemedewerker en de Training Bedrijfshulpverlener

WIA-calculator

WIA-calculator

Bereken het inkomensverlies van uw werknemers met de WIA-calculator. Voer enkele gegevens in en u ziet precies wat arbeidsongeschiktheid betekent voor het inkomen. Bovendien maakt deze calculator inzichtelijk wat een collectieve WIA-verzekering voor uw personeel kan betekenen.

wia-calculator

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2022