Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Zieke werknemer in de horeca

Als horecaondernemer kun je op verschillende manieren te maken krijgen met verzuim van een zieke (ex)werknemer. Een zieke serveerster of kok kost niet alleen veel geld maar vaak ook veel tijd. Gelukkig bestaan er oplossingen voor verschillende soorten verzuim. Bekijk hier onze verzekeringen voor ziek personeel.

Zoek je de beste verzekering voor jouw situatie? Een adviseur kan je hierbij helpen. Liever direct een offerte aanvragen? Dat kan ook!

Waarom een verzuimverzekering? Bekijk de video.

 

Belangrijkste risico’s

Werkgeversrisico’s bij zieke werknemers

Als ondernemer loop je het risico om 12 jaar lang te betalen voor een zieke werknemer. Ook als hij uit dienst is. Dat zit zo:

 • Gaat de werknemer ziek uit dienst, dan betaal je via je Ziektewetpremie mee aan zijn Ziektewetuitkering, tenzij je dit risico zelf draagt.
 • Is een (ex-)werknemer na 2 jaar nog niet hersteld en krijgt hij van het UWV een WGA-uitkering toegekend? Dan betaal je via je WGA-premie nog mee aan deze arbeidsongeschiktheidsuitkering, tenzij je dit risico zelf draagt.
  Deze kosten kunnen oplopen tot wel € 200.000,-.

Werknemersrisico’s afdekken

Wil je het risico van verzuim afdekken? Dat kan met de verzuimverzekering met arbodienstverlening of de MKB Verzuim Ontzorg Verzekering. Zo ben je verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte en krijg je bovendien ondersteuning om je medewerker snel weer aan het werk te helpen.

Is jouw bedrijf middelgroot en wil je eigen risicodrager worden voor de ZW of WGA? Dat kan met de ZW-eigenrisicoverzekering of de WGA-eigenrisicoverzekering.

Handige tips

 • Laat een medewerker een preventietraining volgen. Hierna weet hij wat jij kunt doen om verzuim te komen.
 • Zorg voor een veilige werkomgeving, zodat je personeel minder belast wordt.
 • Breng de kosten van verzuim in kaart. Gebruik hiervoor onze rekenhulp.
 • Oproepkrachten meeverzekeren, of toch niet? Laat je goed adviseren over de risico’s. Een adviseur kan je hierbij helpen.

Hier vind je meer tips voor ondernemers.

Gratis e-book voor ondernemers: 

 • 7 manieren om jouw personeel fit en gezond te houden
 • Praktische tips & uitleg over wet- en regelgeving
 • Bonus: een checklist om direct stappen te zetten

Download gratis e-book

Dit E-book opent direct in een PDF. Je hoeft geen gegevens achter te laten.

Preventie

In de horeca is verzuim één van de grootste personeelsrisico’s. Je kunt een aantal maatregelen nemen om het ziekteverzuim te verminderen:

 • Maak duidelijke afspraken met je personeel over ziek zijn en ziek melden.
 • Let op signalen van medewerkers (functioneren ze goed of hebben ze problemen?).
 • Wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor zieke medewerker: een preventiemedewerker. Dit is bovendien verplicht in elk bedrijf en hiervoor is er de Training Preventiemedewerker.
 • Met de wettelijk verplichte RI&E voorkom je risico’s en kun je snel schakelen als het toch misgaat.
 • En laat  één of meerdere medewerkers de Training Bedrijfshulpverlener volgen.
Zie je op tegen dit soort maatregelen, omdat je daar geen tijd voor hebt? Ondersteuning vóór en tijdens het verzuim is onderdeel van onze Verzuimverzekering. Onze VerzuimCoach helpt je bij het nemen van de juiste preventieve maatregelen en is jouw vraagbaak bij (dreigend) verzuim.

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024