Tiny Risselade van Letterpers in Amersfoort
Tiny Risselade van Letterpers in Amersfoort

Startende MKB ondernemer? Deze zakelijke schadeverzekeringen zijn het overwegen waard. 

Algemeen • BedrijfsverzekeringenEerste versie: 24 november 2021
Als startende ondernemer komt er van alles op u af: u moet klanten binnenhalen, nadenken over een bedrijfsruimte, een website optuigen. Daarnaast loopt u als startende ondernemer direct ook risico's. Denk aan brand in uw bedrijfspand of schade die u per ongeluk veroorzaakt aan spullen van een klant. Met deze top 5 van zakelijke schadeverzekeringen kunt u zich zonder kopzorgen richten op uw nieuwe onderneming. 

Top 5 van zakelijke schadeverzekeringen voor MKB-bedrijven

Als u een bedrijf start, krijgt u ook te maken met bedrijfsrisico’s. Denk aan een juridisch conflict met een opdrachtgever of schade die u tijdens werkzaamheden voor uw bedrijf veroorzaakt aan spullen van een ander. Met deze 5 schadeverzekeringen voor bedrijven beschermt u zich tegen de grootste risico’s. Natuurlijk verschillen bedrijfsrisico’s per bedrijf en branche. Wilt u weten welke verzekeringen echt bij ú passen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur
 
1. Verzekerd voor schade aan (spullen van) een ander 
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) beschermt u zich tegen claims voor schade aan andere personen (letselschade) of spullen van een ander. Denk aan een laptop van uw klant die beschadigd raakt als u deze per ongeluk van tafel stoot. Of een klant die zich zich tijdens een rondleiding in uw magazijn verwondt doordat een stapel pallets omvalt. Veel startende ondernemers sluiten de AVB als eerste af omdat het risico op een aansprakelijkheidsclaim voor een ondernemer best groot is. Bovendien kan een schadeclaim flink in de papieren lopen. Zonder spaarpotje of verzekering achter de hand kan u hierdoor financieel in de problemen komen. 

Lees ook: Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering: wat is het en wat heb je eraan?  

2. Bescherming tegen schade door een beroepsfout  
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt u tegen claims voor financiële schade doordat u of een medewerker een beroepsfout maakt. Bijvoorbeeld als er schade ontstaat aan een gebouw doordat u als architect een rekenfout maakt. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral bedoeld voor adviserende beroepen en is onder andere verplicht voor: architecten, advocaten, notarissen en accountants.  

3. Uw bedrijfsmiddelen verzekerd 
Een inventaris/goederenverzekering dekt schade aan uw bedrijfsmiddelen door brand, wateroverlast of inbraak. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt in uw kledingzaak en uw hele kledingvoorraad beschadigd raakt. Bij bedrijfsmiddelen kunt u, behalve uw voorraad, denken aan bureaus, stoelen, computers of gereedschap. Het kan ook zo zijn dat u als startende ondernemer nauwelijks hoeft te investeren in bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld als u als zelfstandig communicatieadviseur werkt. Vraag daarom altijd eerst advies van een onafhankelijk adviseur. Die kan samen met u kijken welke verzekeringen het beste passen bij uw bedrijf.  
 
4. Juridische hulp bij een zakelijk conflict
Met een rechtsbijstandsverzekering bent u verzekerd van juridische hulp bij een zakelijk conflict. Als ondernemer heeft u te maken met veel verschillende partijen (klanten, medewerkers, gemeente, leveranciers), waardoor een zakelijk conflict op de loer ligt. Naast juridische hulp kunt u bij de meeste verzekeraars gebruik maken van gratis advies over vergunningen, contracten en leveringsvoorwaarden. Zo kunt u een juridisch conflict voorkomen. 
 
5. Altijd verzekerd van een auto
Bent u veel onderweg naar klanten? Dan kunt u niet zonder een zakelijke personenautoverzekering. Uw auto moet dan wel op naam van uw zaak staan. Gebeurt er iets met uw zakelijke auto voor de deur of onderweg? Dan bent u verzekerd voor de schade en zit u zo weer op de weg. Ook tijdens privéritten bent u dan verzekerd. Uw privéauto kunt u alleen gebruiken voor incidenteel zakelijk gebruik.

Welke verzekeringen?

De keuze voor de verschillende verzekeringen ingewikkeld? Een onafhankelijke adviseur beantwoordt uw vragen graag.
Ik wil advies

Liever zo volledig mogelijk verzekerd voor schade?

Wilt u uw MKB-bedrijf het liefst zo volledig mogelijk verzekerd zijn voor schade? Dan kunt u deze zakelijke schadeverzekeringen ook overwegen:
  • Bescherming van uw bedrijfspand
    Bezit u een pand? Dan kan schade aan uw pand door brand, wateroverlast of storm grote financiële gevolgen hebben. Met een bedrijfsgebouwenverzekering bent u verzekerd voor de schade.
  • Verzekerd van een inkomen bij bedrijfsstilstand 
    Als uw bedrijf tijdelijk stilligt na een brand, wateroverlast of een andere calamiteit loopt u inkomsten mis. Tegelijk lopen uw vaste lasten zoals huur en personeelskosten wel door. Hierdoor kan u financieel flinke schade oplopen. Een bedrijfsschadeverzekering verzekert de vaste kosten en de winst die u onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.
  • Bescherming tegen cybercriminelen 
    Steeds meer MKB-ondernemers krijgen de maken met cybercrime. Cybercrime is de snelst groeiende vorm van misdaad. Speelt internet een belangrijke rol in uw bedrijf? Dan is de kans groot dat u ermee te maken krijgt. Zo kan uw netwerk bijvoorbeeld worden gehackt waardoor vertrouwelijke informatie zoals klantgegevens in verkeerde handen terechtkomen. En wat als cybercriminelen uw netwerk platleggen? Uw bedrijf kan dan een paar dagen niet bereikbaar zijn. Met een cyberverzekering krijgt u ondersteuning bij het voorkomen van cybercrime. Daarnaast helpt de verzekeraar u meestal bij het herstellen van de schade mocht u toch te maken krijgen met een cyberaanval. Lukt dit niet, dan ontvangt u vaak een vergoeding voor de schade.
     

Verzekeringen en advies

Met onze verzekeringen kunt u zorgeloos blijven ondernemen. Laat u goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.