Tiny Risselada van Letterpers in Amersfoort
Tiny Risselada van Letterpers in Amersfoort

Een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering: wat is het en wat heeft u eraan?

Algemeen • Aansprakelijkheid

Tijdens het werk kan er altijd wat gebeuren waardoor u of een van uw werknemers schade veroorzaakt. Als ondernemer kunt u dan aansprakelijk gesteld worden. Waarvoor bent u precies aansprakelijk en waarom zou u een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten? U leest het hier.

In dit artikel leest u:

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Als u of uw werknemer schade veroorzaakt, kunt als ondernemer aansprakelijk gesteld worden. De schade valt dan onder uw bedrijfsaansprakelijkheid. Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het bijna altijd om letselschade of schade aan spullen van een ander. Er zijn verschillende situaties waarbij u als werkgever aansprakelijk gesteld kunt worden. Er zijn dus ook verschillende soorten bedrijfsaansprakelijkheid.

Verschillende soorten bedrijfsaansprakelijkheid

  • Algemene bedrijfsaansprakelijkheid: bij algemene bedrijfsaansprakelijkheid is er sprake van letselschade of schade aan spullen van een ander die door u of een van uw werknemers is veroorzaakt. Bijvoorbeeld als u bij een klant op bezoek bent en u laat een kop koffie over zijn laptop vallen. Of een klant struikelt over dozen in uw winkel en breekt een been.  Let op: u bent ook aansprakelijk als de schade is veroorzaakt door tijdelijke werknemers zoals stagiaires en oproepkrachten.
  • Werkgeversaansprakelijkheid: Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een goede en veilige werkomgeving voor uw medewerker. Loopt een van uw medewerkers schade op als gevolg van een arbeidsongeval of beroepsziekte? Dan kunt u aansprakelijk gesteld worden. De schade valt dan onder uw werkgeversaansprakelijkheid. Zo kan een medewerker in een magazijn iets breken als hij met zware pallets in de weer is of kan een bouwvakker schade oplopen aan zijn rug door het vele tillen. Maar ook tijdens een bedrijfsuitje kan er iets gebeuren waardoor een van uw medewerkers letselschade oploopt.
  • Productaansprakelijkheid: als ondernemer kunt u te maken krijgen met productaansprakelijkheid als een van uw producten schade veroorzaakt bij een ander. Zo kan een elektrisch apparaat door een fabrieksfout in brand vliegen en hierdoor schade veroorzaken. Of een onderdeel van een nieuwe fiets kan bijvoorbeeld spontaan afbreken waardoor de fietser gewond raakt. Productaansprakelijkheid geldt niet alleen voor de producent van het product. Als u van buiten de EU-producten importeert en hier op de markt brengt, wordt u formeel gezien als producent.
  • Milieuaansprakelijkheid: ontstaat er door uw bedrijfsactiviteiten schade aan het milieu? Dan kunt u door derden aansprakelijk worden gesteld voor plotselinge aantasting van het milieu.

Naast letselschade en schade aan spullen van een ander kunt u als ondernemer ook aansprakelijk gesteld worden voor financiële schade als gevolg van een beroepsfout. We spreken dan van beroeps-aansprakelijkheid. Verderop in dit artikel leest u meer over het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. 

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering (AVB) voor ondernemers?


Als u of een van uw medewerkers schade veroorzaakt, kan dit al snel in de papieren lopen. Heeft u geen spaarpotje achter de hand? Dan kunt u financieel in de problemen komen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kunt u dit risico afdekken. Let op: een AVB-verzekering is iets anders dan een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering verzekert u geen schade die u tijdens uw werk veroorzaakt. 

Iedere onderneming loopt weer andere risico’s en iedere branche kent zijn eigen aansprakelijkheidsrisico’s. Het is daarom verstandig om eerst contact op te nemen met een onafhankelijk adviseur voordat u een AVB-verzekering afsluit. Deze kan u alles vertellen over uw specifieke risico’s en welke AVB-verzekering het beste past bij uw bedrijf. 

Ik wil advies

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor ondernemers. Wel erg verstandig. Als u te maken krijgt met een schadeclaim kan dit hoge kosten met zich meebrengen. In het slechtste geval moet u stoppen met uw bedrijf.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is overigens wel verplicht voor sommige beroepsgroepen waaronder advocaten, notarissen, architecten en accountants. Ook kan een opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen. Hieronder leest u meer over het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wat is het verschil?

Het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is lang niet altijd duidelijk voor iedereen. Toch zijn het twee verschillende verzekeringen.

  • Een AVB-verzekering dekt letselschade en schade aan spullen van anderen die door u of uw medewerker is veroorzaakt.
  • De BAV-verzekering dekt vermogensschade als gevolg van een beroepsfout van u of een van uw medewerkers.

Bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) gaat het met name om adviserende beroepen zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs. Bijvoorbeeld als u als architect een verkeerde berekening maakt waardoor er schade ontstaat bij een bouwproject. Of als u als accountant verkeerd financieel advies uitbrengt waardoor uw klant grote financiële schade oploopt. Omdat het vaak gaat om grote bedragen stellen veel brancheverenigingen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering (AVB-verzekering)?

Wat u betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) hangt af van een aantal factoren zoals uw bedrijfsactiviteiten, de branche waarin u opereert, uw jaaromzet en het bedrag dat u wilt verzekeren. Hieronder vindt u premievoorbeelden voor ondernemers in de horeca en detailhandel. Uiteraard kunt u ook een AVB-verzekering afsluiten als u in een andere branche werkt. Wilt u weten wat een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Premievoorbeeld

DetailhandelHoreca
Soort bedrijf
BoekwinkelRestaurant
Jaaromzet
€ 100.000,-€ 1.800.000,-
Verzekerd bedrag
€ 2.500.000, - per verzekeringsjaar€ 2.500.000, - per verzekeringsjaar
Eigen risico
Geen€ 100,- per gebeurtenis

Premievoorbeeld

Detailhandel
Soort bedrijf
Boekwinkel
Jaaromzet
€ 100.000,-
Verzekerd bedrag
€ 2.500.000, - per verzekeringsjaar
Eigen risico
Geen

Premievoorbeeld

Horeca
Soort bedrijf
Restaurant
Jaaromzet
€ 1.800.000,-
Verzekerd bedrag
€ 2.500.000, - per verzekeringsjaar
Eigen risico
€ 100,- per gebeurtenis

Dit product maakt onderdeel uit van het mkb-pakket CompleetVerzekerd van De Goudse. Als u hierbinnen meerdere verzekeringen combineert, profiteert u van aantrekkelijke voordelen, zoals pakketkorting die kan oplopen tot 10%. Uw adviseur vertelt er graag meer over.

Advies op maat

Wilt u weten wat een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Meer weten over onze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?


Wilt u weten wat de voordelen zijn van onze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven? Lees dan hier meer over onze AVB-verzekering. Liever direct advies van een onafhankelijk adviseur en een offerte ontvangen? Dat kan natuurlijk ook!

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Zakelijke aansprakelijkheids-verzekering

Vraag een adviesgesprek aan met uw adviseur. Nog geen adviseur? Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste past bij uw bedrijf.
Maak een afspraak

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024