Tomas Hesseling van ShopWorks
Tomas Hesseling van ShopWorks

Wat kost een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB)?

Algemeen • AansprakelijkheidEerste versie: 11 januari 2022
Iedere ondernemer kan onbedoeld schade veroorzaken. Als ondernemer kunt u dan aansprakelijk gesteld worden en verplicht worden om de schade te vergoeden. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) beschermt u zich tegen dit risico. Maar, wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf eigenlijk? En: welke factoren bepalen de hoogte van uw premie?

In dit artikel krijgt u antwoord op de volgende vragen:

Waarom kies ik voor een aansprakelijkheidsverzekering voor mijn bedrijf?


Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is vaak de eerste verzekering die ondernemers afsluiten. Want, als ondernemer loopt u bij schade het risico dat iemand u aansprakelijk stelt. U bent dan verplicht om de schade te vergoeden. Bij schade kunt u denken aan:
  • Schade aan een persoon (letselschade)
  • Schade aan spullen van een ander

Stelt iemand u aansprakelijk voor schade? Dan krijgt u mogelijk te maken met bedragen die u misschien niet kunt betalen. Met name bij letselschade kan de schadevergoeding fors oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering krijgt u de schade vergoed tot een maximumbedrag per aanspraak.

Een klant kan u ook aansprakelijk stellen als u een fout maakt in uw werk. U beschermt zich tegen dit risico met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze verzekering is met name geschikt voor ondernemers met een adviserend beroep. Bij beroepsaansprakelijkheid spelen andere risico's en de premie hangt af van andere factoren. U vindt hier premievoorbeelden van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wilt u meer weten over uw aansprakelijkheid als bedrijf en het verschil tussen de BAV en AVB? Lees dan het artikel: een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering: wat is het en wat heeft u eraan?

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) per maand?


Wat u betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) hangt af van een aantal factoren zoals uw bedrijfsactiviteiten, de branche waarin u opereert, uw jaaromzet, eventuele aanvullende dekkingen en het bedrag dat u wilt verzekeren. Verderop in dit artikel leest u hoe deze factoren een rol spelen bij het bepalen van uw premie. Hieronder zetten we voor vier branches een aantal premievoorbeelden voor u op een rij. 

Een aantal premievoorbeelden per branche

Werkt u in een andere branche en wilt u weten wat u gaat betalen voor een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf? Bekijk dan hier meer premievoorbeelden of neem contact op met een adviseur. Een adviseur brengt samen met u uw risico's in kaart en biedt u een offerte op maat.

Ik wil een offerte aanvragen

Welke factoren bepalen de kosten van mijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Factor 1: wat u doet en de branche waarin u onderneemt


Als u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, kijkt een verzekeraar altijd eerst naar de mogelijke risico’s. Als ondernemer kunt u te maken krijgen met een aansprakelijkheidsclaim voor schade aan andere mensen (letselschade) en schade aan spullen van een ander. Het risico dat u loopt, hangt samen met uw dagelijks werk en dat van uw medewerkers. Over het algemeen geldt: hoe groter uw risico op een aansprakelijkheidsclaim, hoe hoger uw premie. Wilt u weten welk risico u loopt op schade? Een adviseur helpt u graag bij het in kaart brengen van uw risico's.   

Factor 2: uw jaaromzet 


Verzekeraars kijken ook naar uw jaaromzet als zij de premie van uw zakelijke aansprakelijkheids-verzekering bepalen. Hierbij geldt: hoe hoger uw jaaromzet, hoe hoger uw premie. Want: hoe hoger uw jaaromzet, hoe groter meestal uw bedrijf. En hoe groter uw bedrijf, hoe groter de kans dat iemand een van uw medewerkers aansprakelijk stelt voor schade.

Factor 3: het verzekerde bedrag waar u voor kiest


Als u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, bent u standaard verzekerd voor maximaal € 2.500.000, - per gebeurtenis per jaar. U kunt ook kiezen voor een verzekerd bedrag van maximaal € 5.000.000, - per gebeurtenis per jaar. Ook hier geldt: hoe hoger het bedrag dat u verzekert, hoe hoger uw premie.

Factor 4: aanvullende dekkingen waar u voor kiest


Naast de standaard dekking van uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, kunt u bij de meeste verzekeraars kiezen voor aanvullende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende dekking voor brandgevaarlijke werkzaamheden voor een bouwbedrijf of een aanvullende dekking voor e-bikes voor een restaurant. Vaak gaat het bij deze aanvullende dekkingen om risicovolle activiteiten. Uw premie is daarom meestal ook wat hoger als u kiest voor een aanvullende dekking.

Hoe kan ik een aansprakelijkheidsverzekering voor mijn bedrijf afsluiten?


U overweegt om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar wil graag verschillende aanbieders met elkaar vergelijken? Een adviseur helpt u hierbij. Hij of zij kent het aanbod van verschillende verzekeraars en adviseert u welk product het beste past bij uw bedrijf. Liever direct een AVB afsluiten? Dat kan ook. Vraag een offerte aan voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zodra u het offerteaanvraagformulier heeft ingevuld neemt een adviseur zo snel mogelijk contact met u op. Op basis van uw bedrijf, de branche waarin u opereert, uw jaaromzet en het bedrag dat u wilt verzekeren, ontvangt u van de adviseur een offerte op maat.

Ik wil een offerte aanvragen

Persoonlijk advies voor uw situatie

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2022