Tomas Hesseling van Strix in Utrecht
Tomas Hesseling van Strix in Utrecht

Wat kost een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB)?

Algemeen • Aansprakelijkheid
Als ondernemer kunt u onbedoeld schade veroorzaken aan personen (letselschade) of spullen van anderen. U bent dan verplicht om de schade te vergoeden, ook als het is veroorzaakt door een van uw medewerkers. Met een Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) verzekert u zich tegen dit risico. Maar wat kost een Aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf eigenlijk? En welke factoren bepalen de hoogte van uw premie? U leest het in dit artikel.

Welke factoren bepalen de premie van mijn Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

 • Factor 1: uw werkzaamheden en branche 
  Als u een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, kijken wij altijd eerst naar de mogelijke risico’s van uw werkzaamheden en branche. Als ondernemer kunt u te maken krijgen met een aansprakelijkheidsclaim voor schade aan andere mensen (letselschade) en schade aan spullen van een ander. Het risico dat u loopt, hangt samen met uw dagelijks werk en dat van uw medewerkers. Over het algemeen geldt: hoe lager uw risico op een aansprakelijkheidsclaim, hoe lager uw premie. Wilt u weten welk risico u loopt op schade? Een adviseur helpt u bij het in kaart brengen van uw risico's.
 • Factor 2: uw jaaromzet
  Wij kijken ook naar uw jaaromzet als wij de premie van uw zakelijke Aansprakelijkheidsverzekering bepalen. Hierbij geldt: hoe hoger uw jaaromzet, hoe hoger uw premie. Want in de meeste gevallen geldt: hoe hoger uw jaaromzet, hoe groter uw bedrijf. En hoe groter uw bedrijf, hoe groter de kans dat iemand een van uw medewerkers aansprakelijk stelt voor schade.
 • Factor 3: het gekozen verzekerde bedrag
  Als u een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, bent u standaard verzekerd voor maximaal € 2.500.000, - per gebeurtenis per jaar. U kunt ook kiezen voor een verzekerd bedrag van maximaal € 5.000.000, - per gebeurtenis per jaar. Ook hier geldt: hoe hoger het bedrag dat u verzekert, hoe hoger uw premie.
 • Factor 4: de (eventueel) gekozen aanvullende dekking(en)
  Naast de standaard dekking van uw Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, kunt u kiezen voor aanvullende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende dekking voor brandgevaarlijke werkzaamheden voor een bouwbedrijf of een aanvullende dekking voor e-bikes voor een restaurant. Vaak gaat het bij deze aanvullende dekkingen om risicovolle activiteiten. Uw premie is daarom meestal ook wat hoger als u kiest voor een aanvullende dekking.

Naast een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) kunt u ook een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Deze verzekering dekt financiële schade (vermogensschade) als gevolg van een beroepsfout van uzelf of een van uw medewerkers. Denk aan een verkeerd advies of een fout in een berekening. 

Laat uw AVB-premie berekenen

Wilt u weten wat een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering u kost? Maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur. Hij brengt uw belangrijkste risico’s in kaart en berekent uw premie aan de hand van uw specifieke gegevens en wensen. Zo weet u precies waar u aan toe bent!
Ik wil advies

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) per maand?

Wat u betaalt voor een Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) hangt dus af van een aantal factoren, zoals uw bedrijfsactiviteiten, uw branche, uw jaaromzet, het verzekerde bedrag en eventuele aanvullende dekkingen. Neem contact op met een adviseur om vrijblijvend uw premie te berekenen op basis van uw gegevens en wensen.  

Alvast benieuwd welke kosten u ongeveer kunt verwachten? Hieronder zetten we voor vier branches een aantal premievoorbeelden voor u op een rij.
Premievoorbeelden
Let op: onderstaande premieberekeningen zijn slechts voorbeelden. De daadwerkelijke premie hangt af van uw specifieke werkzaamheden, jaaromzet, het gekozen verzekerde bedrag en eventuele aanvullende dekkingen.
U heeft dus (deels) zelf invloed op de hoogte van de kosten. Neem contact op met een onafhankelijk adviseur en laat uw premie berekenen. Of vraag direct een offerte aan.
Premievoorbeeld Adviesbureau (zakelijke dienstverlening)
 • Soort bedrijf: Adviesbureau 
 • Jaaromzet (exclusief BTW): € 400.000,- 
 • Verzekerd bedrag: maximaal € 2.500.000,- per aanspraak per verzekeringsjaar 
 • Eigen risico: Geen
 • Premie per maand: € 13,80(exclusief pakketkorting en assurantiebelasting) 

Premievoorbeeld Pizzeria (horeca)
 • Soort bedrijf: Pizzeria
 • Jaaromzet (exclusief BTW): € 700.000,- 
 • Verzekerd bedrag: maximaal € 2.500.000,- per aanspraak per verzekeringsjaar
 • Eigen risico: € 100,-
 • Premie per maand: € 51,92(exclusief pakketkorting en assurantiebelasting)

Ik wil een offerte

Premievoorbeeld Schildersbedrijf (bouw)
 • Soort bedrijf: Schildersbedrijf
 • Jaaromzet (exclusief BTW): € 350.000,- 
 • Verzekerd bedrag: maximaal € 2.500.000,- per aanspraak per verzekeringsjaar
 • Eigen risico: € 250,-
 • Premie per maand: € 77,93(exclusief pakketkorting en assurantiebelasting)

Premievoorbeeld Kledingwinkel (detailhandel)
 • Soort bedrijf: Kledingwinkel
 • Jaaromzet (exclusief BTW): € 750.000,- 
 • Verzekerd bedrag: maximaal € 2.500.000,- per aanspraak per verzekeringsjaar
 • Eigen risico: Geen
 • Premie per maand: € 23,75(exclusief pakketkorting en assurantiebelasting)

Het risico op aansprakelijkheid per branche: een aantal voorbeelden

Iedere branche geeft andere risico’s op aansprakelijkheid en heeft dus invloed op de hoogte van uw premie. Hieronder leest u voorbeelden van het risico op aansprakelijkheid per branche.

Werkt u in een andere branche en wilt u weten wat u gaat betalen voor een Aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met een adviseur en laat uw premie berekenen. Of vraag direct een offerte aan.

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf afsluiten?

Wilt u een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bij ons afsluiten? Of verschillende aanbieders met elkaar vergelijken? Een adviseur helpt u hierbij. Hij brengt samen met u uw wensen en grootste risico’s in kaart en adviseert u vrijblijvend en onafhankelijk over de beste verzekering(en).