Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda
Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?

Algemeen • AansprakelijkheidEerste versie: 25 november 2021
Veel ondernemers vragen zich af of een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Het antwoord op die vraag: dat hangt af van verschillende factoren, onder andere van het type aansprakelijkheidsverzekering en je beroep. Lees hier hoe het écht zit.

Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?

Voordat we ingaan op de vraag ‘is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?’ leggen we je eerst iets uit over soorten aansprakelijkheid en de verzekeringen die daarbij horen.

Als jij of een van je werknemers schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden voor je bedrijf, kun je hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Bij schade kun je denken aan schade aan een persoon (letselschade), financiële schade (vermogensschade) of schade aan spullen van een ander. Om je te beschermen tegen schadeclaims zijn er verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen. Hieronder lichten we de belangrijkste aansprakelijkheidsverzekeringen voor je uit:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) beschermt je tegen claims voor letselschade en schade aan spullen van een ander.

Dit valt bijvoorbeeld onder bedrijfsaansprakelijkheid:

  • Algemene aansprakelijkheid: een laptop van een klant die beschadigd raakt doordat u deze per ongeluk van tafel stoot.
  • Productaansprakelijkheid: een product dat je hebt gemaakt vliegt door een fabrieksfout in brand en veroorzaakt brandschade bij een klant.
  • Werkgeversaansprakelijkheid: een van je medewerkers breekt een arm of been doordat er in je magazijn een stapel pallets op hem valt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt je tegen claims voor vermogensschade doordat jij of een van je medewerkers een beroepsfout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: je bent architect en maakt een fout in je constructieberekening. Deze fout leidt tot financiële schade voor je klant. Heb je een adviserend beroep zoals architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan is de kans op een beroepsfout en een mogelijke claim groter.

Wil je weten welke aansprakelijkheidsverzekering het beste past bij jouw bedrijf en welke in jouw geval verplicht zijn? Vraag het een adviseur. 
Ik wil advies 

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verplicht?


Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet wettelijk verplicht. Wel kan een opdrachtgever van je eisen dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Ben je zzp'er? Dan kun je ervan uitgaan dat veel opdrachtgevers zo'n verzekering van je vragen. Een opdrachtgever gaat er in het algemeen vanuit dat je als zzp'er geen grote financiële buffer hebt waar je op terug kunt vallen bij schade. Dus dan is er een verzekering nodig om een eventuele schadeclaim te vergoeden.

Bekijk de video: Is een AVB verplicht?

 

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verplicht?

Voor de meeste beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht. Maar voor een aantal beroepen is er wel een verplichting. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wél wettelijk verplicht voor onder andere de volgende beroepen:


Daarnaast stellen sommige beroeps- of brancheorganisaties een BAV-verzekering verplicht. En ook voor deze verzekering geldt dat een opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van je kan vragen als onderdeel van het contract dat hij met je sluit.
 
TIP: Vraag bij je beroepsvereniging na of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor jou verplicht is.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als deze niet verplicht is?


Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dus in veel gevallen niet verplicht. Toch is het bijna altijd verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij een schadeclaim gaat het namelijk al snel om grote bedragen die je alleen uit eigen zak kunt betalen als je voldoende geld op de bank hebt staan.  

Heb je geen grote financiële buffer? Dan is het verstandig je bedrijf te beschermen tegen zo’n financiële domper door een goede aansprakelijkheidsverzekering te kiezen. Ga voor jezelf na met welke risico’s je regelmatig te maken hebt en bespreek met een adviseur of het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.  

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Handig om te weten

Ben je zzp’er en wil je hulp bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering? Lees dan het artikel Aansprakelijkheidsverzekering zzp: dit zijn je opties.  

Lees meer over aansprakelijkheid en over wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kost.

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor jouw bedrijf

Op zoek naar de beste aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf? Een onafhankelijk adviseur helpt je graag verder en brengt voor je in kaart welke verzekeringen jij nodig hebt.

Liever direct een offerte aanvragen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dat kan ook!
Ik wil advies

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024