Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda
Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda

Een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven, is dat verplicht?

Algemeen • Aansprakelijkheid

Is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk verplicht, vraagt u zich als ondernemer misschien af. Dat hangt ervan af over welke aansprakelijkheidsverzekering we het hebben. Lees hier hoe het écht zit.

In dit artikel leest u:

Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?


Als u of een van uw werknemers schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden voor uw bedrijf, kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Bij schade kunt u denken aan schade aan een persoon (letselschade), financiële schade (vermogensschade) of schade aan spullen van een ander. Om u te beschermen tegen schadeclaims zijn er verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) beschermt u tegen claims voor letselschade en schade aan spullen van een ander.

Dit valt allemaal onder uw bedrijfsaansprakelijkheid:

  • Algemene aansprakelijkheid: een laptop van een klant die beschadigd raakt doordat u deze per ongeluk van tafel stoot.
  • Productaansprakelijkheid: er ontstaat brandschade doordat een elektrisch apparaat uit uw winkel door een fabrieksfout in de brand vliegt.
  • Werkgeversaansprakelijkheid: een van uw medewerkers breekt een arm of been doordat er in uw magazijn een stapel pallets op hem valt.
  • Milieuaansprakelijkheid: er ontstaat schade aan het milieu doordat een van uw medewerkers onzorgvuldig is omgegaan met giftige stoffen in uw bedrijf.

Lees hier meer over verschillende vormen van bedrijfsaansprakelijkheid.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt u tegen claims voor vermogensschade doordat u of een van uw medewerkers een beroepsfout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld als u als architect een verkeerde berekening maakt waardoor er schade ontstaat aan het gebouw dat u heeft ontworpen. Heeft u een adviserend beroep zoals architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan is de kans op een beroepsfout en een mogelijke claim groter. 

Wilt u weten welke aansprakelijkheidsverzekering het beste past bij uw bedrijf? Vraag het een adviseur. 
Ik wil advies 

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verplicht?


Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet wettelijk verplicht. Wel kan een opdrachtgever van u vragen dat u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Bent u zzp'er? Dan kunt u ervan uitgaan dat veel opdrachtgevers dit van u vragen. Een opdrachtgever gaat er in het algemeen vanuit dat u als zzp'er geen grote financiële buffer heeft waar u op terug kunt vallen bij schade. 

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verplicht?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wél wettelijk verplicht voor een aantal beroepen waaronder:


Daarnaast stellen sommige beroeps- of brancheorganisaties een BAV-verzekering verplicht. En ook voor deze verzekering geldt dat een opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van u kan vragen als onderdeel van het contract dat hij met u sluit.
 
TIP: Vraag bij uw beroepsvereniging na of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor u verplicht is.

Waarom toch een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als deze niet verplicht is?


Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dus niet altijd verplicht. Toch is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij een schadeclaim gaat het al snel om grote bedragen. Heeft u geen financiële buffer? Dan kan u hierdoor grote financiële schade oplopen. Ga voor uzelf na met welke risico’s u regelmatig te maken heeft en bespreek met een adviseur of het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Wat u betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering hangt af van een aantal factoren zoals de soort verzekering, eventueel aanvullende dekkingen, uw bedrijfsactiviteiten, de branche waarin u opereert, uw jaaromzet en het bedrag dat u wilt verzekeren. Hieronder vindt u premievoorbeelden van de AVB-verzekering in de bouw en de BAV-verzekering in de zakelijke dienstverlening. Uiteraard kunt u ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als u in een andere branche werkt.

Premievoorbeeld

BAV-verzekering Zakelijke dienstverleningAVB-verzekering Bouw
Bedrijf
Management-adviesbureauSchildersbedrijf
Jaaromzet
€ 450.000,-€ 1.200.000,-
Verzekerd bedrag
€ 500.000, - per aanspraak€ 2.500.000,- per verzekeringsjaar
Eigen risico
€ 750,- per aanspraak€ 250,- per aanspraak

Premievoorbeeld

BAV-verzekering Zakelijke dienstverlening
Bedrijf
Management-adviesbureau
Jaaromzet
€ 450.000,-
Verzekerd bedrag
€ 500.000, - per aanspraak
Eigen risico
€ 750,- per aanspraak

Premievoorbeeld

AVB-verzekering Bouw
Bedrijf
Schildersbedrijf
Jaaromzet
€ 1.200.000,-
Verzekerd bedrag
€ 2.500.000,- per verzekeringsjaar
Eigen risico
€ 250,- per aanspraak

Bovenstaande premievoorbeelden zijn een indicatie. Wilt u exact weten wat u betaalt, vraag dan een offerte aan.

Advies op maat

Wilt u weten wat een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

De beste verzekering voor uw bedrijf

Op zoek naar de beste aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf? Een adviseur helpt u graag verder.

Liever direct een offerte aanvragen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dat kan ook!
Ik wil advies

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024