IXXI in Den Bosch
IXXI in Den Bosch

Verzekeringen voor zieke werknemers

Algemeen • Zieke werknemerEerste versie: 20 juli 2021

Als een van uw medewerkers langdurig ziek is, kan dit grote gevolgen hebben voor u als werkgever. Er zijn verschillende risico's en oplossingen voor (langdurig) zieke werknemers. Hier vindt u alle verzekeringen voor ziek personeel op een rij.

Lees ook hoe u ziekteverzuim binnen uw bedrijf kunt terugdringen.

Verzuimverzekering

Als uw medewerker ziek wordt, heeft hij de eerste twee jaar dat hij ziek is recht op minimaal 70% van zijn laatstverdiende loon. Met een verzuimverzekering bent u verzekerd van loondoorbetaling van uw zieke medewerker. Daarnaast moet u er als werkgever alles aan doen om ervoor te zorgen dat uw medewerker weer aan de slag kan. Veel verzekeraars bieden daarom ook verzuimbegeleiding en ondersteuning bij het re-integratietraject van uw zieke medewerker.

Wilt u graag de regie rondom het verzuim van uw zieke medewerker volledig uit handen geven en bent u bereid daar ook voor te betalen? Dan kunt u het beste kiezen voor de mkb verzuim ontzorg verzekering. Hier leest u meer over het verschil tussen een reguliere ziekteverzuimverzekering en de mkb verzuim ontzorg verzekering.

Wilt u weten of het echt nodig is om uw personeel te verzekeren tegen ziekte? Bekijk dan hier een voorbeeld van de kosten van langdurig ziekteverzuim voor een werkgever. Bedenk ook hoeveel eigen risico u wilt lopen: bijvoorbeeld in de vorm van wachtdagen of het wel of niet verzekeren van oproepkrachten.

Bereken uw totale verzuimkosten en vergelijk

Bereken uw totale verzuimkosten en vergelijk

Bereken in enkele minuten de totale verzuimkosten voor uw bedrijf. En vergelijk de kosten met andere ondernemers in uw branche.

Banner-Verzuim-Rekentool

ZW-eigenrisicoverzekering (ziektewet verzekering)

De ZW-eigenrisicoverzekering is bedoeld voor bedrijven die ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. U betaalt dan zelf de Ziektewetuitkering van uw werknemer die ziek uit dienst gaat of ziek wordt binnen vier weken na uitdiensttreding. Heeft u een Ziektewet verzekering? Dan krijgt u de ZW-uitkering die u aan uw werknemer betaalt vergoed. Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook ondersteuning bij de begeleiding van uw zieke ex-werknemer. Op die manier voorkomt u dat u onnodig lang meebetaalt aan zijn ZW-uitkering.  

WGA-eigenrisicoverzekering

Heeft u (ex)werknemers die na twee jaar ziekte in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) belanden? Dan kan het gebeuren dat u door middel van premies aan het UWV tot tien jaar lang meebetaalt aan de WGA-uitkering van uw zieke werknemer. U kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA. U betaalt dan zelf de WGA-uitkering aan uw zieke werknemer en u houdt de regie bij zijn re-integratie. Met een WGA-eigenrisicoverzekering krijgt u de WGA-uitkering van uw zieke werknemer vergoed. Daarnaast bieden verzekeraars meestal begeleiding om uw zieke werknemer weer aan de slag te helpen.

Collectieve WIA-werknemersverzekering

Met een collectieve WIA-verzekering biedt u uw werknemers een goede secundaire arbeidsvoorwaarde. Deze verzekering biedt uw werknemers financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Zo voorkomt u dat uw langdurig zieke medewerker in de financiële problemen komt doordat hij bijvoorbeeld zijn hypotheek niet meer kan betalen. Er zijn verschillende soorten WIA-verzekeringen. Hier leest u meer over de WIA en welke verschillende WIA-verzekeringen er zijn.

Kosten verzekeringen ziek personeel

De kosten van een verzekering voor zieke werknemers hangen af van verschillende factoren zoals: uw werkzaamheden, de samenstelling van uw personeel, de typen dienstverband en het verzuim binnen uw bedrijf. Lees meer over de kosten van de verzuimverzekering met arbodienstverlening.

Verder vindt u hier premievoorbeelden van de reguliere verzuimverzekering met arbodienstverlening.

Lees ook wat een zieke werknemer kost voor uw bedrijf.

Benieuwd naar de kosten van een specifieke verzekering voor het ziekteverzuim van uw personeel? Een adviseur kan u hier alles over vertellen.
Ik wil advies

Verzekeringen voor ziek personeel

Liever direct een verzekering afsluiten voor uw zieke personeel? Dat kan ook! Vraag een offerte aan voor een:

En wat als u zelf ziek wordt?

Als u zelf ziek wordt, kunt u niet alleen uw bedrijf niet meer runnen maar valt ook uw inkomen in een klap weg. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) beschermt u tegen dit inkomensverlies. Daarnaast bieden veel verzekeraars begeleiding bij uw re-integratie.

Wist u dat een AOV-verzekering fiscaal aftrekbaar is? Dit kan u een paar honderd euro per maand aan premie schelen. Lees hier meer over de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2022