Bedrijfscontinuïteit voor de horeca

Na een brand of stroomstoring kan het zijn dat u tijdelijk de deuren moet sluiten van uw horecazaak. U kunt uw gasten niet verwelkomen en loopt omzet mis, terwijl uw vaste lasten doorlopen. Bekijk hier welke risico’s de bedrijfscontinuïteit van uw horecaonderneming in gevaar brengen. En hoe u die risico’s kunt beperken of verzekeren.

Wilt u weten hoe u de bedrijfscontinuïteit van uw horecazaak het beste kunt verzekeren? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met u mee! Vul het offerteformulier in voor advies op maat.

Belangrijkste risico’s

Uw horecabedrijf ligt stil

In de horeca is brand een veelvoorkomend risico met grote gevolgen. Ontstaat er brand in uw horecazaak, bijvoorbeeld door versiering die vlamvat of een vlam in de (frituur)pan? Dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Niet alleen voor de veiligheid van uw gasten en medewerkers, maar ook wat betreft de schade aan uw bedrijfspand en inventaris. Opruimen, vergunningen aanvragen, bouwtekeningen maken en klanten terugwinnen kosten vaak veel meer tijd dan in eerste instantie gedacht. Dit kan betekenen dat u uw bedrijf maanden moet sluiten.

Uitval apparatuur

Een stroomstoring, kortsluiting of een technisch defect kan ervoor zorgen dat uw apparatuur niet meer werkt. Gaat het om een mixer? Dan is de schade nog te overzien. Maar als uw oven, koeling, kassasysteem of centrale verwarming het niet doet, kan het zijn dat u uw bedrijf tijdelijk moet sluiten.

Wegvallen publiekstrekker

Wanneer een bioscoop of grote supermarkt in de buurt wegvalt door een grote brand of waterschade heeft dat vaak ook gevolgen voor uw bedrijf. U krijgt minder gasten en loopt omzet mis. 

Handige tips

 • Maak een bedrijfscontinuïteitsplan. Belangrijk is dat u hierin niet alleen alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en andere relevante informatie vastlegt, maar ook preventieve maatregelen opneemt om het risico te beperken.
 • Denk na over een plan B. Kan het bedrijf tijdelijk elders opgestart worden? Wat is hiervoor nodig? Hoe informeert u uw gasten?
 • Laat uw apparaten, elektrische installatie en centrale verwarming periodiek keuren en onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Niet alleen om brand te voorkomen, ook om te zorgen dat alle apparatuur goed blijft functioneren.
 • Zorg voor duidelijke afspraken (SLA’s) met uw leveranciers.
 • Laat u goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van risico’s rondom bedrijfscontinuïteit. Een verzekeringsadviseur kan u hierbij helpen.

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Bedrijfscontinuïteit betekent dat u kunt blijven ondernemen. Ook als uw bedrijf te maken krijgt met een calamiteit. Dan kunt u denken aan:
 • een grote brand of waterschade die uw bedrijfspand (gedeeltelijk) onbruikbaar maakt;
 • een inbraak in uw bedrijfspand, waarbij computers met belangrijke informatie worden gestolen;
 • een brand of explosie bij een ander gebouw in uw straat, waardoor de straat afgezet wordt en klanten uw bedrijf niet kunnen bereiken.

Na zo’n ingrijpende gebeurtenis wilt u natuurlijk snel de draad weer oppakken. Bijvoorbeeld door verder te gaan op een andere locatie. In de praktijk blijkt dat niet altijd eenvoudig te zijn.
Themapagina mijn bedrijf

Denkt u na over preventie?

Preventie

Voor een goede bedrijfscontinuïteit is het belangrijk om inzicht te hebben in de risico’s die u loopt. Dan kunt u bewust nadenken over welke u wilt beperken, voorkomen, verzekeren of wilt nemen. Basispreventiemaatregelen zijn brandblusmiddelen zoals schuimblussers, CO2-blussers of vetbrandblussers, afhankelijk van het soort bedrijf. Maar ook noodverlichting en een Training kleine blusmiddelen. Dit en meer vindt u in de Preventiezaak. Met flinke korting als u bij ons verzekerd bent.

Preventieabonnement
Met goede preventiemaatregelen kunt u schade voorkomen en bovendien zijn ze vaak nodig om een verzekering af te sluiten of een vergunning te krijgen van de gemeente. Maar het is vaak veel werk om het te regelen en het is kostbaar. Daarom is er het Preventieabonnement, een abonnement op preventiediensten naar keuze. De modules Brand- en vluchtveiligheid, Alarmsysteem en Camerabeveiliging zorgen voor veiligheid in élk bedrijfspand.

Voordelen:

 • Eenvoudig voldoen aan eisen Arbowet, overheid en verzekeraar.
 • Aantrekkelijk tarief & gespreide kosten.
 • Een Veilig Gevoel regelt alles voor u.
bedrijfscontinuiteit-horeca-mobiel
Een lekkage verwacht je niet. Je moet snel kunnen schakelen. Gelukkig kon ik rekenen op mijn adviseur. 
Mark Maree, Brasserie De Zalm

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2023