Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Bedrijfscontinuïteit voor de horeca

Na een brand of stroomstoring kan het zijn dat je tijdelijk de deuren van jouw horecazaak moet sluiten. Je kunt je gasten niet verwelkomen en loopt omzet mis, terwijl je vaste lasten doorlopen. Bekijk hier welke risico’s de bedrijfscontinuïteit van je horecaonderneming in gevaar brengen. En hoe je die risico’s kunt beperken of verzekeren.

Wil je weten hoe je de bedrijfscontinuïteit van jouw horecazaak het beste kunt verzekeren? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee! Vul het offerteformulier in voor advies op maat.

Belangrijkste risico’s

Jouw horecabedrijf ligt stil

In de horeca is brand een veelvoorkomend risico met grote gevolgen. Ontstaat er brand in jouw horecazaak, bijvoorbeeld door versiering die vlamvat of een vlam in de (frituur)pan? Dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Niet alleen voor de veiligheid van je gasten en medewerkers, maar ook wat betreft de schade aan jouw bedrijfspand en inventaris. Opruimen, vergunningen aanvragen, bouwtekeningen maken en klanten terugwinnen kosten vaak veel meer tijd dan in eerste instantie gedacht. Dit kan betekenen dat je je bedrijf maanden moet sluiten.

Uitval apparatuur

Een stroomstoring, kortsluiting of een technisch defect kan ervoor zorgen dat je apparatuur niet meer werkt. Gaat het om een mixer? Dan is de schade nog te overzien. Maar als je oven, koeling, kassasysteem of centrale verwarming het niet doet, kan het zijn dat je jouw bedrijf tijdelijk moet sluiten.

Wegvallen publiekstrekker

Wanneer een bioscoop of grote supermarkt in de buurt wegvalt door een grote brand of waterschade heeft dat vaak ook gevolgen voor jouw bedrijf. Je krijgt minder gasten en loopt omzet mis.

Handige tips

 • Maak een bedrijfscontinuïteitsplan. Belangrijk is dat je hierin niet alleen alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en andere relevante informatie vastlegt, maar ook preventieve maatregelen opneemt om het risico te beperken.
 • Denk na over een plan B. Kan het bedrijf tijdelijk elders opgestart worden? Wat is hiervoor nodig? Hoe informeer je je gasten?
 • Laat je apparaten, elektrische installatie en centrale verwarming periodiek keuren en onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Niet alleen om brand te voorkomen, ook om te zorgen dat alle apparatuur goed blijft functioneren.
 • Zorg voor duidelijke afspraken (SLA’s) met je leveranciers.
 • Laat je goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van risico’s rondom bedrijfscontinuïteit. Een verzekeringsadviseur kan je hierbij helpen.

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Bedrijfscontinuïteit betekent dat je kunt blijven ondernemen. Ook als jouw bedrijf te maken krijgt met een calamiteit. Dan kan je denken aan:

 • een grote brand of waterschade die jouw bedrijfspand (gedeeltelijk) onbruikbaar maakt;
 • een inbraak in je bedrijfspand, waarbij computers met belangrijke informatie worden gestolen;
 • een brand of explosie bij een ander gebouw in je straat, waardoor de straat afgezet wordt en klanten je bedrijf niet kunnen bereiken.

Na zo’n ingrijpende gebeurtenis wil je natuurlijk snel de draad weer oppakken. Bijvoorbeeld door verder te gaan op een andere locatie. In de praktijk blijkt dat niet altijd eenvoudig te zijn.
Themapagina mijn bedrijf

Denk jij na over preventie?

Voor een goede bedrijfscontinuïteit is het belangrijk om inzicht te hebben in de risico’s die je loopt. Dan kun je bewust nadenken over welke je wilt beperken, voorkomen, verzekeren of wilt nemen. Basispreventiemaatregelen zijn brandblusmiddelen zoals schuimblussers, CO2-blussers of vetbrandblussers, afhankelijk van het soort bedrijf. Maar ook noodverlichting en een Training kleine blusmiddelen. Dit en meer vind je in de Preventiezaak. Met flinke korting als je bij ons verzekerd bent.

Preventieabonnement

Met goede preventiemaatregelen kun je schade voorkomen en bovendien zijn ze vaak nodig om een verzekering af te sluiten of een vergunning te krijgen van de gemeente. Maar het is vaak veel werk om het te regelen en het is kostbaar. Daarom is er het Preventieabonnement, een abonnement op preventiediensten naar keuze. De modules Brand- en vluchtveiligheid, Inbraakalarm en Camerabeveiliging zorgen voor veiligheid in élk bedrijfspand.

Voordelen:

 • Eenvoudig voldoen aan eisen Arbowet, overheid en verzekeraar.
 • Aantrekkelijk tarief & gespreide kosten.
 • Een Veilig Gevoel regelt alles voor je.
man bij de tap
man bij de tap
Een lekkage verwacht je niet. Je moet snel kunnen schakelen. Gelukkig kon ik rekenen op mijn adviseur.
Mark Maree, Brasserie De Zalm

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024