Claire Warneke van Keet in Rotterdam
Claire Warneke van Keet in Rotterdam

Bedrijfscontinuïteit voor winkeliers

Veel winkeliers moeten hun winkel na een brand, inbraak of waterschade vaak tijdelijk sluiten. Een stroomstoring of cybercriminelen kunnen ervoor zorgen dat jouw website uit de lucht gaat. Je mist dan omzet terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen. Bekijk hier welke risico’s de bedrijfscontinuïteit van jouw winkel in gevaar brengen. En hoe je die risico’s kunt beperken of verzekeren.

Wil je weten hoe je de bedrijfscontinuïteit van jouw winkel het beste kunt verzekeren? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee! Vul het offerteformulier in voor advies op maat.

Belangrijkste risico’s

Jouw winkel moet (tijdelijk) dicht


Een brand, inbraak of wateroverlast kan grote schade aanrichten in jouw winkel. Herstel van je winkelpand, inkoop van nieuwe inventaris en voorraden neemt vaak veel tijd in beslag. Meestal zit er dan niets anders op dan je winkel tijdelijk te sluiten. Je mist dan omzet terwijl je vaste lasten zoals huur en personeelskosten gewoon doorlopen. Ook moet je jouw klanten op de hoogte brengen van een tijdelijke sluiting en zal je waarschijnlijk klanten verliezen aan een concurrent.

Milieu raakt aangetast


Als er in jouw winkel brand uitbreekt, kan verontreinigd bluswater milieuschade veroorzaken. Maar er kunnen ook asbestdeeltjes vrijkomen bij een brand. Raakt het milieu aangetast? Dan is de kans groot dat je hiervoor de rekening krijgt gepresenteerd. Dit kan flink in de papieren lopen.

Uitval apparatuur


Door een stroomstoring, een technisch defect of cybercrime kan jouw website of apparatuur uitvallen. Als ondernemer ben je steeds meer afhankelijk van je ICT-apparatuur. Als je website, kassasysteem of koeling uitvallen, moet je jouw bedrijf mogelijk tijdelijk sluiten.

Handige tips

 • Maak een bedrijfscontinuïteitsplan. Belangrijk is dat je hierin niet alleen alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en andere relevante informatie vastlegt, maar ook preventieve maatregelen opneemt om het risico te beperken.
 • Maak een dagelijkse back-up van je bedrijfsgegevens en website. Een goede, betrouwbare back-up zorgt ervoor dat je bedrijfsgegevens en website zo snel mogelijk weer bereikbaar zijn en de schade beperkt blijft.
 • Zorg voor duidelijke afspraken (SLA’s) met je leveranciers.
 • Laat je apparaten, elektrische installatie en centrale verwarming periodiek keuren en onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Niet alleen om brand te voorkomen, ook om te zorgen dat alle apparatuur goed blijft functioneren.
 • Laat je goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van risico’s rondom bedrijfscontinuïteit. Een verzekeringsadviseur kan je hierbij helpen.

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Bedrijfscontinuïteit betekent dat je kunt blijven ondernemen. Ook als jouw bedrijf te maken krijgt met een calamiteit. Dan kan je denken aan:

 • een grote brand of waterschade die jouw bedrijfspand (gedeeltelijk) onbruikbaar maakt;
 • een inbraak in je bedrijfspand, waarbij computers met belangrijke informatie worden gestolen;
 • een brand of explosie bij een ander gebouw in je straat, waardoor de straat afgezet wordt en klanten je bedrijf niet kunnen bereiken.

Na zo’n ingrijpende gebeurtenis wil je natuurlijk snel de draad weer oppakken. Bijvoorbeeld door verder te gaan op een andere locatie. In de praktijk blijkt dat niet altijd eenvoudig te zijn.
Themapagina mijn bedrijf

Denk jij na over preventie?

Om de continuïteit van jouw winkel te garanderen, is het belangrijk dat je inzicht hebt in de risico’s die je loopt. Je kunt dan bewust nadenken over welke risico’s je voor eigen risico wilt nemen en welke je kunt voorkomen, beperken of verzekeren. Wat je zelf kunt doen? Zorg dat er ten minste brandblusmiddelen zoals schuimblussers in jouw winkel aanwezig zijn. Daarnaast kun je schade voorkomen met goede noodverlichting en een training kleine blusmiddelen. Zo weten je medewerkers hoe zij de blusmiddelen kunnen gebruiken.

Ook een alarmsysteem tegen inbraak kan grote schade voorkomen. Als je voorraad wordt gestolen, kun je tijdelijk niets verkopen. Het kan dan enige tijd duren voordat jouw winkel weer normaal draait. Benieuwd naar al onze preventiemiddelen? Je vind ze in onze Preventiezaak. Met flinke korting als je bij ons verzekerd bent.

Preventieabonnement

Met goede preventiemaatregelen kun je schade voorkomen. Ook zijn sommige preventiemaatregelen vaak verplicht om een verzekering af te sluiten. Aan de andere kant is het vaak kostbaar en vraagt het veel regelwerk. Met ons Preventieabonnement krijg je toegang tot preventiediensten naar keuze. De modules Brand- en vluchtveiligheid, Inbraakalarm en Camerabeveiliging zorgen voor veiligheid in élk bedrijfspand.

Voordelen:

 • Eenvoudig voldoen aan eisen Arbowet, overheid en verzekeraar.
 • Aantrekkelijk tarief & gespreide kosten.
 • Een Veilig Gevoel regelt alles voor je.
man bij de tap
man bij de tap
Een lekkage verwacht je niet. Je moet snel kunnen schakelen. Gelukkig kon ik rekenen op mijn adviseur.
Mark Maree, Brasserie De Zalm

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024