Claire Warneke van Keet in Rotterdam
Claire Warneke van Keet in Rotterdam

Bedrijfscontinuïteit voor winkeliers

Veel winkeliers moeten hun winkel na een brand, inbraak of waterschade vaak tijdelijk sluiten. Een stroomstoring of cybercriminelen kunnen ervoor zorgen dat uw website uit de lucht gaat. U mist dan omzet terwijl uw vaste lasten gewoon doorlopen. Bekijk hier welke risico’s de bedrijfscontinuïteit van uw winkel in gevaar brengen. En hoe u die risico’s kunt beperken of verzekeren.

Wilt u weten hoe u de  bedrijfscontinuïteit van uw winkel het beste kunt verzekeren? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met u mee! Vul het offerteformulier in voor advies op maat.

Belangrijkste risico’s

Uw winkel moet (tijdelijk) dicht


Een brand, inbraak of wateroverlast kan grote schade aanrichten in uw winkel. Herstel van uw winkelpand, inkoop van nieuwe inventaris en voorraden neemt vaak veel tijd in beslag. Meestal zit er dan niets anders op dan uw winkel tijdelijk te sluiten. U mist dan omzet terwijl uw vaste lasten zoals huur en personeelskosten gewoon doorlopen. Ook moet u uw klanten op de hoogte brengen van een tijdelijke sluiting en zult u waarschijnlijk klanten verliezen aan een concurrent.

Milieu raakt aangetast


Als er in uw winkel brand uitbreekt, kan verontreinigd bluswater milieuschade veroorzaken. Maar er kunnen ook asbestdeeltjes vrijkomen bij een brand. Raakt het milieu aangetast? Dan is de kans groot dat u hiervoor de rekening krijgt gepresenteerd. Dit kan flink in de papieren lopen.

Uitval apparatuur


Door een stroomstoring, een technisch defect of cybercrime kan uw website of apparatuur uitvallen. Als ondernemer bent u steeds meer afhankelijk van uw ICT-apparatuur. Als uw website, kassasysteem of koeling uitvallen, moet u uw bedrijf mogelijk tijdelijk sluiten.

Handige tips

 • Maak een bedrijfscontinuïteitsplan. Belangrijk is dat u hierin niet alleen alle contactgegevens, afspraken, vergunningen en andere relevante informatie vastlegt, maar ook preventieve maatregelen opneemt om het risico te beperken.
 • Maak een dagelijkse back-up van uw bedrijfsgegevens en website. Een goede, betrouwbare back-up zorgt ervoor dat uw bedrijfsgegevens en website zo snel mogelijk weer bereikbaar zijn en de schade beperkt blijft.
 • Zorg voor duidelijke afspraken (SLA’s) met uw leveranciers.
 • Laat uw apparaten, elektrische installatie en centrale verwarming periodiek keuren en onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Niet alleen om brand te voorkomen, ook om te zorgen dat alle apparatuur goed blijft functioneren. 
 • Laat u goed adviseren. Bijvoorbeeld over het afdekken van risico’s rondom bedrijfscontinuïteit. Een verzekeringsadviseur kan u hierbij helpen.

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Bedrijfscontinuïteit betekent dat u kunt blijven ondernemen. Ook als uw bedrijf te maken krijgt met een calamiteit. Dan kunt u denken aan:
 • een grote brand of waterschade die uw bedrijfspand (gedeeltelijk) onbruikbaar maakt;
 • een inbraak in uw bedrijfspand, waarbij computers met belangrijke informatie worden gestolen;
 • een brand of explosie bij een ander gebouw in uw straat, waardoor de straat afgezet wordt en klanten uw bedrijf niet kunnen bereiken.

Na zo’n ingrijpende gebeurtenis wilt u natuurlijk snel de draad weer oppakken. Bijvoorbeeld door verder te gaan op een andere locatie. In de praktijk blijkt dat niet altijd eenvoudig te zijn.
Themapagina mijn bedrijf

Preventie

Om de continuïteit van uw winkel te garanderen, is het belangrijk dat u inzicht heeft in de risico’s die u loopt. U kunt dan bewust nadenken over welke risico’s u voor eigen risico wilt nemen en welke u kunt voorkomen, beperken of verzekeren. Wat u zelf kunt doen? Zorg dat er tenminste brandblusmiddelen zoals schuimblussers in uw winkel aanwezig zijn. Daarnaast kunt u schade voorkomen met goede noodverlichting en een training kleine blusmiddelen. Zo weten uw medewerkers hoe zij de blusmiddelen kunnen gebruiken.

Ook een alarmsysteem tegen inbraak kan grote schade voorkomen. Als uw voorraad wordt gestolen, kunt u tijdelijk niets verkopen. Het kan dan enige tijd duren voordat uw winkel weer normaal draait. Benieuwd naar al onze preventiemiddelen? U vindt ze in onze Preventiezaak. Met flinke korting als u bij ons verzekerd bent.

Preventieabonnement
Met goede preventiemaatregelen kunt u schade voorkomen. Ook zijn sommige preventiemaatregelen vaak verplicht om een verzekering af te sluiten. Aan de andere kant is het vaak kostbaar en vraagt het veel regelwerk. Met ons Preventieabonnement krijgt u toegang tot preventiediensten naar keuze. De modules Brand- en vluchtveiligheid, Alarmsysteem en Camerabeveiliging zorgen voor veiligheid in élk bedrijfspand.

Voordelen:

 • Eenvoudig voldoen aan eisen Arbowet, overheid en verzekeraar.
 • Aantrekkelijk tarief & gespreide kosten.
 • Een Veilig Gevoel regelt alles voor u.
bedrijfscontinuiteit-horeca-mobiel
Een lekkage verwacht je niet. Je moet snel kunnen schakelen. Gelukkig kon ik rekenen op mijn adviseur. 
Mark Maree, Brasserie De Zalm

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur