Bart Soldaat van De Bende in Rotterdam
Bart Soldaat van De Bende in Rotterdam

Verzekeringen voor aannemers en bouwbedrijven: dit moet je weten

Bouw • Bedrijfsverzekeringen
Voor ondernemers in de bouw zijn er veel kansen. De bouwsector is de snelst groeiende branche voor zelfstandige ondernemers. Risico’s zijn er ook. Denk aan arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor fouten. Belangrijk om jezelf tegen de financiële gevolgen daarvan in te dekken. Hoe pak je dat slim aan?

Met welke risico’s moet ik rekening houden als ondernemer in de bouw?

Een inventarisatie van de risico’s is belangrijk. Je kunt dan tijdig de juiste regelingen treffen. Of je nu een aannemer, onderaannemer, zelfstandig voorman of projectmanager bent. Een onafhankelijke adviseur kan je daarbij helpen. Zo voorkom je hoge kosten en zorg je ervoor dat de continuïteit van je onderneming niet in gevaar komt. Bijkomend voordeel: je verzekert zich alleen voor risico’s die er toe doen en betaalt nooit te veel premie. 

Top 5 grootste risico’s ondernemers in de bouw

  • Arbeidsongeschiktheid van de ondernemer
  • Aansprakelijk gesteld worden voor schade
  • Verzuim van werknemers
  • Verlies en diefstal van gereedschappen
  • Financiële schade door uitgebleven betalingen van klanten

Welke risico’s kan ik zelf dragen? En welke (waarschijnlijk) niet?

Goed ondernemerschap gaat over het benutten van kansen en het slim omgaan met de risico’s. Wat betreft dat laatste: verzeker jezelf alleen tegen de financiële risico’s die je zelf niet kunt dragen. Sommige financiële risico’s zijn te groot om zelf op te vangen. Bijvoorbeeld de aansprakelijkheid van je aannemersbedrijf van een fout bij de bouw. Of een terugval in inkomen als je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Een kleine kans dat het je overkomt, maar als het gebeurt zijn de gevolgen enorm.
Een onafhankelijke adviseur kan je helpen bij het bepalen welke risico’s je wel of niet zelf kunt dragen.

Hoe dek ik slim de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid (AOV) af?

Als zelfstandige moet je zelf voor vervangend inkomen zorgen wanneer je arbeidsongeschikt wordt. De financiële gevolgen zijn vaak groot. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit zelfs oplopen tot een miljoen euro aan inkomsten die je moet opvangen. Dat is voor bouwondernemers niet anders.

Kies voor een verzekeraar met kennis van zaken. Veel mensen in de bouw doen fysiek zwaar werk, de kans op arbeidsongeschiktheid is dan groter dan bij iemand die veel werk van achter zijn bureau doet. Belangrijk om samen te kijken naar je risico’s op arbeidsongeschiktheid en hoe je deze kunt beperken of verzekeren. Breng bestaande voorzieningen in kaart:
  • Is er een financiële buffer?
  • Heb je inkomsten uit andere activiteiten?
  • Heb je een partner met een eigen inkomen?

Vergelijk dit met het inkomen dat je nu en in de toekomst maandelijks nodig heeft om van te leven. Je weet zo precies welke financiële risico’s je loopt. En welke risico’s je niet zelf kunt dragen. Kies een AOV die past bij je situatie. De hoogte van de premie hangt onder andere af van het percentage van je inkomen dat je wilt verzekeren en de eindleeftijd waar je voor kiest. Ook de eigen risicotermijn van een AOV – bijvoorbeeld 90 dagen of een jaar – is van invloed op de premie.

Sommige zelfstandige ondernemers kiezen voor een combinatie: een AOV voor de financiële risico’s op lange termijn en deelname aan een zogeheten Broodfonds. Met zo’n fonds regel je een basisinkomen in de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid.

Besparen op de premie? Kies een goede verzekering en overweeg waar mogelijk een hoger eigen risico.

Hoe zit het met schade en mijn aansprakelijkheid bij fouten?

Fouten maakt iedere ondernemer. In de bouwsector kan zelfs een kleine fout grote financiële gevolgen hebben. Een deel van de aansprakelijkheid ondervang je door goede afspraken met klanten, die je vastlegt in de algemene voorwaarden.

Maar niet alle aansprakelijkheid kunt je zo afdekken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is dan ook aan te raden. Een AVB dekt de door jou of je medewerkers veroorzaakte schade aan personen en zaken. En de schade die hier uit voortvloeit. Maar let op: deze verzekering dekt de materiële schade tijdens de bouw niet. Denk aan schade aan het werk door brand, storm, diefstal of vandalisme. Daarvoor is een zogeheten CAR verzekering nodig. CAR staat voor Construction All Risk. De verzekering geeft dekking tot het moment van oplevering.

Hoe bescherm ik mijn onderneming tegen verlies en diefstal?

Diefstal is een groot risico voor bouwondernemers. Ook dieven kennen de waarde van je professionele gereedschap en kostbare apparatuur. En je bestelbus vertegenwoordigt meestal een flinke waarde. Gelukkig zijn er veel manieren om de kans op verlies en diefstal te verminderen. Gaat het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch mis, dan dekt een goede verzekering de schade. Let op: vergeet naast de verzekering van je bestelauto ook niet de inhoud ervan te verzekeren. Dankzij een Vervoer­verzekering Eigen Goederen is ook gereedschap, bouwmaterialen en machines in de bus verzekerd. Diefstal op de bouwplaats is verzekerd op de CAR & Montageverzekering.

Welke verzekeringen?

De keuze voor de verschillende verzekeringen ingewikkeld? Een onafhankelijke adviseur beantwoordt je vragen graag.
Ik wil advies

Hoe verzeker ik mijn personeel?

Medewerkers zijn cruciaal om je bedrijf te laten groeien. Tegelijk brengt personeel ook financiële risico’s met zich mee. Stel dat een van je medewerkers ziek wordt. Dan ben je niet alleen een medewerker kwijt, maar ben je ook verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie van de zieke werknemer. Reken op gemiddeld op circa 260 euro per dag, maar de kosten per bedrijf en situatie verschillen flink. Heb je weleens uitgerekend wat dat voor je bedrijf betekent? Dit risico ondervang je met een ziekteverzuimverzekering. Die dekt de kosten en tijd die gemoeid zijn met loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie. 

Hoe krijg ik grip op de financiële risico’s in mijn bedrijf?

Je vindt het afdekken van de financiële risico’s belangrijk, maar natuurlijk alleen de risico’s die je daadwerkelijk loopt. Een onafhankelijk adviseur kan daarbij helpen, hij zorgt dat je precies regelt wat in jouw situatie nodig is. En denkt graag met je mee. Mogelijk ben je tegen bepaalde financiële risico’s al collectief verzekerd. Vaak levert het combineren van verschillende verzekeringen bij je verzekeraar nog voordeel op.

Het uitblijven van schade is natuurlijk het beste voor jou en je onderneming. Preventie helpt dan ook om grip te krijgen op de financiële risico’s. Op die manier kun je je focussen op je onderneming, in de wetenschap dat de belangrijke risico’s goed zijn afgedekt.

Lees ook eens ons artikel over de top 5 preventiemaatregelen in de bouw. Heb jij ze al op orde?

Verzekeringen en advies

Met onze verzekeringen kun je zorgeloos blijven ondernemen. Laat je goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.