Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de bouw?

Bouw • BedrijfsverzekeringenEerste versie: 1 april 2020

U bent bouwondernemer en overweegt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Twijfelt u vanwege de kosten? Dan is het goed om te weten dat u doorgaans minder betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor uzelf dan voor een arbeidsongeschiktheidsregelingen voor uw werknemer. We zetten de kosten naast elkaar. Zo kunt u zelf vergelijken.


Geen bouwondernemer, maar toch geïnteresseerd in de kosten van een aov-verzekering? Lees het artikel: wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?  

Moet ik als bouwondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Een AOV is (nog) niet verplicht. Meer daarover verderop. Maar houd er wel rekening mee dat u als zelfstandige zelf voor vervangend inkomen moet zorgen wanneer u arbeidsongeschikt wordt. De financiële gevolgen zijn vaak groot. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit zelfs oplopen tot een miljoen euro aan inkomsten die u moet opvangen. Dat is voor ondernemers in de bouw niet anders. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers (Ondernemers-AOV) beschermt u tegen inkomensverlies als u niet meer kunt werken door een ongeval of ziekte. Ook krijgt u persoonlijke begeleiding bij re-integratie.

Beperk de risico’s

Kies voor een verzekeraar met kennis van zaken. Het werk in de bouw is vaak fysiek zwaar. Belangrijk om samen te kijken naar uw risico’s op arbeidsongeschiktheid en hoe u deze kunt beperken of verzekeren.
Ik wil advies

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ondernemer in de bouw?

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de bouw hangen af van verschillende factoren. Zoals uw werkzaamheden, leeftijd, het bedrag dat u wilt verzekeren en de eindleeftijd en eigen risicotermijn waar u voor kiest.

Lees meer over de factoren die de kosten van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering bepalen.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de bouw verschillen per ondernemer. U vindt hier daarom geen exacte AOV-premie voor een bouwondernemer. Een onafhankelijk adviseur kan de exacte kosten voor uw berekenen. Wel vindt u hier het volgende naast elkaar:

  • Een overzicht van de gemiddelde kosten voor arbeidsongeschiktheidsregelingen die u betaalt voor een werknemer in de bouw met een inkomen van € 30.000,- per jaar
  • De kosten van een AOV-premie voor een schilder met hetzelfde inkomen van € 30.000,- per jaar
Premievoorbeeld werknemer

Kosten ziektekostenpremies werknemer in de bouw

Werknemer met een salaris van € 30.000,-  
Kosten voor het verzekeren van loondoorbetaling bij ziekte
(voorbeeldpremie bij een eigen risico van 30 dagen)
2,50%
Kosten voor ZW (voor een kleine werkgever) 0,24%
Kosten voor (verplichte) arbodienstverlening € 121,-
Kosten voor het financieren van de WIA-uitkering bij arbeidsongeschiktheid langer dan 2 jaar (WAO/WIA-basispremie 2018) 6,77%
Kosten voor WGA-premiedifferentiatie (als een (kleine) werkgever publiek verzekerd is) 0,86%
Kosten voor WGA-hiaatverzekering uitgebreid (voorbeeldpremie) 0,25%
Kosten voor WIA-excedentverzekering tot 80% (voorbeeldpremie) 0,60%
Totale kosten voor sociale zekerheid werknemer € 3.487,- (11,6%) 

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering bouwondernemer

De kosten van een AOV voor een bouwondernemer hangen af van een aantal factoren, waaronder uw beroep, uw leeftijd en het bedrag dat u wilt verzekeren. Hieronder vindt u een voorbeeldpremie voor een AOV voor een bouwondernemer (aannemer). De premie van de AOV is fiscaal aftrekbaar, de netto-premie valt dus lager uit.

Premievoorbeeld

Bouwondernemer (aannemer)
Leeftijd
35 jaar
Verzekerd bedrag
€ 20.000,- per jaar
Eindleeftijd
68 jaar
Eigen risico
30 dagen

Premievoorbeeld

Bouwondernemer (aannemer)
Leeftijd
35 jaar
Verzekerd bedrag
€ 20.000,- per jaar
Eindleeftijd
68 jaar
Eigen risico
30 dagen

Premievoorbeeld

Leeftijd
Verzekerd bedrag
Eindleeftijd
Eigen risico

Dit is een indicatie, de exacte premie kan afwijken op basis van uw werkzaamheden en verzekeringskeuzes.

Vraag een offerte aan

Advies op maat

Wil je weten wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jouw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering en ziektekostenpremies vergelijken

Als werkgever in de bouw betaalt u jaarlijks dus € 1.660,- meer aan de AOV-regeling voor uw werknemer met een salaris van € 30.000,- dan dat u betaalt voor een AOV-premie met een verzekerd bedrag van € 20.000,-. Daarnaast is de dekking van onze Ondernemers-AOV ruimer én is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Wilt u weten wat u exact betaalt voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor de bouw? Een adviseur helpt u graag verder.

Bekijk meer premievoorbeelden voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de bouw.

Hoe dek ik slim de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid (AOV) af?

Natuurlijk verzekert u alleen de financiële risico’s die u zelf niet kunt dragen. Breng allereerst alle bestaande voorzieningen in kaart.

  • Is er een financiële buffer?
  • Heeft u inkomsten uit andere activiteiten?
  • Heeft u een partner met een eigen inkomen? 

Vergelijk dit met het inkomen dat u nu en in de toekomst maandelijks nodig heeft. U weet zo precies welke financiële risico’s u loopt.

Moet ik rekening houden met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering van de overheid?

Als zelfstandige bent u niet verzekerd voor inkomensverlies door een ongeval of ziekte. U moet zelf voor vervangend inkomen zorgen wanneer u arbeidsongeschikt wordt. Veel ondernemers zijn op dit moment onderverzekerd. Een groot risico voor de ondernemer, én voor de maatschappij. Daarom werkt de overheid aan een verplichte verzekering. Voorlopig alleen voor zzp’ers, mogelijk moeten straks ook ondernemers met personeel zich verplicht verzekeren.

Een onafhankelijke adviseur kan uw financiële situatie in beeld brengen, voor en na arbeidsongeschiktheid. Met het bespreken van uw wensen, risicobereidheid en behoeften, kan een adviseur een goede en voor u betaalbare verzekeringsoplossing aanbieden.
Lees meer artikelen over arbeidsongeschiktheid

Verzekeringen en advies voor de bouw

Met onze verzekeringen kunt u zorgeloos blijven ondernemen. Bekijk onze verzekeringenpagina voor passende oplossingen. Of vraag direct een offerte bij ons aan.