Patricia Jaspers van Redfactor uit Rotterdam
Patricia Jaspers van Redfactor uit Rotterdam

Inventarisverzekering: heb jij er een nodig?

Algemeen • Bedrijfsverzekeringen
De inventarisverzekering is een populaire verzekering onder zzp’ers en mkb’ers. Wat heb je precies aan een inventarisverzekering? En vooral: heb jij er een nodig? In dit artikel krijg je antwoord op je vragen over deze zakelijke inboedelverzekering.

Wat is een inventarisverzekering?

Een inventarisverzekering verzekert schade aan je zakelijke inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal of een andere calamiteit. Onder je inventaris verstaan we alles wat je nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Denk aan apparatuur, kantoorspullen en machines. Met deze verzekering hoef je je bij schade geen zorgen te maken over de financiële gevolgen ervan. 

Zakelijke inboedelverzekering


Je inventaris wordt ook wel je zakelijke inboedel genoemd. Vandaar dat je naast inventarisverzekering ook wel de termen ‘zakelijke inboedelverzekering’ of ‘inboedelverzekering voor bedrijven’ hoort. 

Verschil tussen inventaris en voorraad


Inventaris is wat anders dan voorraad. Zoals gezegd is je inventaris alles wat je nodig hebt om je werkzaamheden uit te voeren. Onder voorraad vallen de goederen (producten) die je verkoopt of die je nodig hebt om deze te kunnen verkopen. Bijvoorbeeld producten in je webshop, grondstoffen voor producten, en verpakkingsmateriaal. 

Voorbeelden van inventaris en voorraad:
Inventaris Voorraad
✓ Bureaus, bureaustoelen ✓ Grondstoffen
✓ Machines ✓ Producten voor de verkoop
✓ Gereedschap ✓ Verpakkingsmateriaal

Hoe zit het met computers en andere elektronica?


Computers en andere elektronica die in je bedrijfspand staan, zijn meestal meeverzekerd via een inventarisverzekering. Je moet dan opgeven wat de waarde is van deze elektronica in je pand. Voor laptops die je ook buiten je bedrijf gebruikt, moet je meestal een aparte dekking toevoegen. Een adviseur helpt je hierbij. 

Let op: Verkoop je computers en andere elektronica? Dan vallen deze producten onder je voorraad, niet onder je inventaris. Een zakelijk computer die je gebruikt voor je onderneming, maak wel deel uit van je inventaris.

Wanneer heb ik een inventarisverzekering nodig?

Sommige ondernemers hebben wel een inventaris maar geen voorraad. Denk maar aan een zzp’er of mkb’er in de zakelijke dienstverlening met een kantoor maar geen producten. In zo’n geval is een inventarisverzekering meestal voldoende. 

Andere ondernemers hebben naast een inventaris ook een voorraad. Bijvoorbeeld een onderneming met een webshop. Deze onderneming heeft niet alleen een kantoorpand, maar ook een opslag waar alle producten en het verpakkingsmateriaal te vinden zijn. Deze ondernemer kan het beste kiezen voor een combinatie van een inventaris- en goederenverzekering. Bij De Goudse hebben we een Inventaris/Goederenverzekering die naar behoefte wordt samengesteld. Daarmee zit je dus altijd goed, of je nu alleen inventaris of zowel inventaris als goederen hebt.

Is een inventarisverzekering verplicht?

Nee, een zakelijke inboedelverzekering is niet verplicht. Toch is het een belangrijke verzekering voor ondernemers. De inventaris van je bedrijf is namelijk meestal veel geld waard. Dat blijkt vooral op het moment dat je het bij schade moet vervangen. Je staat er niet bij stil, maar de financiële schade aan je inventaris loopt al snel op.

Ook nuttig voor zzp’ers

Ook voor zzp’ers is de inventarisverzekering een nuttige verzekering. Je kunt bijvoorbeeld je werkplek verzekeren, ook als je vanuit huis werkt. Natuurlijk kun je via deze verzekering alleen de items verzekeren die je zakelijk gebruikt. Zzp’ers in de bouw gebruiken deze verzekering om bijvoorbeeld hun gereedschappen in hun werkplaats te verzekeren tegen diefstal. Voor diefstal uit je bestelauto kun je een vervoerverzekering eigen goederen afsluiten.

Wat kost het?

De premie is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld: 
  • Bedrijfssoort
  • Verzekerd bedrag
  • Dekking 

Bekijk hier twee premievoorbeelden

Omdat de inventarisverzekering een zakelijke verzekering is, kun je de kosten altijd aftrekken van je fiscale winst. Dat maakt het per saldo extra aantrekkelijk om je inventaris te verzekeren tegen schade.

Aanvullende verzekeringen

Afhankelijk van de dekking die je nodig hebt, kun je een inventarisverzekering onder andere uitbreiden met de volgende aanvullende verzekeringen:

Inventarisverzekering afsluiten

Bij De Goudse kun je een Inventaris/Goederenverzekering afsluiten. Je kunt deze verzekering in overleg met een adviseur helemaal aanpassen aan jouw situatie, met de dekkingen die jij nodig hebt. Je kunt dit product dus ook alleen afsluiten met dekking voor je inventaris, zonder dekking voor goederen. Want als je geen voorraad hebt, waarom zou je die dan verzekeren?

Persoonlijk advies

Omdat verzekeren niet iets is wat je dagelijks doet, raden wij je aan om je verzekeringen af te sluiten via een onafhankelijk adviseur. Deze adviseur brengt je behoeften in kaart en komt met een voorstel dat helemaal afgestemd op jouw situatie.