Een beroepsaansprakelijk­heids­verzekering (BAV): 7 veelgestelde vragen

Zakelijke dienstverlening • Aansprakelijkheid

Als ondernemer loopt u risico’s waar u zich het liefst zo goed mogelijk tegen beschermt. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt u zich tegen het risico dat u aansprakelijk wordt gesteld als u een fout maakt in uw werk. Maar, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk verplicht? En wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Bekijk hier het antwoord op 7 veelgestelde vragen over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Vraag 1: wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Als u of een van uw medewerkers een beroepsfout maakt, kan dit financiële gevolgen hebben voor uw klant. Bijvoorbeeld als u verkeerd advies geeft of een verkeerde berekening maakt. Uw klant kan u vervolgens aansprakelijk stellen voor de financiële schade (vermogensschade) die hij hierdoor oploopt. Heeft u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)? Dan wordt de vermogensschade van uw klant vergoed. Per gebeurtenis krijgt u een maximumbedrag vergoed.

Welke beroepsfouten zijn er?
Bij beroepsfouten gaat het vooral om fouten vanuit adviserende beroepen zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs. Denk bijvoorbeeld aan een berekening die niet goed is uitgevoerd of een verkeerd advies. Bijvoorbeeld als u als architect een verkeerde berekening maakt waardoor er schade ontstaat aan een gebouw. Of als u als notaris een foutief contract opstelt waardoor uw klant mogelijk in de problemen komt.

Vraag 2: voor wie is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Iedere ondernemer kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten: ondernemers met personeel, zzp’ers, eenmanszaken, vennootschappen onder firma (VOF) en eigenaren van een besloten vennootschap (BV).

De BAV is vooral geschikt voor ondernemers met een adviserend beroep zoals consultants, trainers, architecten, accountants, ingenieurs, en organisatieadviseurs. 

Staat uw beroep er niet tussen of wilt u weten of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering past bij uw bedrijf? Een onafhankelijk adviseur kan u hierbij helpen.

Vraag 3: is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor een aantal beroepen, zoals:

Daarnaast stellen sommige beroeps- of brancheorganisaties een BAV verplicht. Ook kan een opdrachtgever van u vragen dat u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft als onderdeel van het contract of modelovereenkomst dat hij met u sluit. Lees ook: Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, is dat verplicht?

Welke verzekering heeft u nodig?

Of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wenselijk is voor uw situatie hangt af van een aantal factoren. Ga daarover in gesprek met uw adviseur.
Ik wil advies

Vraag 4: is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor zzp’ers?

Bent u zelfstandig advocaat, architect, accountant of notaris? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor u verplicht. Heeft u een ander beroep? Dan is een BAV niet verplicht, maar opdrachtgevers kunnen wel van uw vragen dat u verzekert bent voor beroepsaansprakelijkheid. Een opdrachtgever verwacht over het algemeen dat u als zzp’er geen grote financiële buffer heeft waar u op terug kunt vallen bij schade. Voor hem is dat een risico. 

Vraag 5: wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Weet u niet precies wat het verschil is tussen een BAV en een AVB? Dan bent u niet de enige. Toch zijn het twee verschillende verzekeringen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die valt onder uw bedrijfsaansprakelijkheid. U moet dan denken aan schade die u of uw medewerker veroorzaakt aan een andere persoon (letselschade) of aan spullen van een ander. Bijvoorbeeld als u per ongeluk een kop koffie of thee over de laptop van uw klant morst. Of als een klant zich verwondt in uw winkel doordat hij struikelt over een stapel dozen. 

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen vermogensschade die valt onder uw beroepsaansprakelijkheid. Hierbij moet u denken aan financiële schade die uw klant oploopt als gevolg van een beroepsfout van u of een van uw medewerkers.

Vraag 6: wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)?

De premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hangt af van een aantal factoren zoals de soort verzekering waar u voor kiest, uw bedrijfsactiviteiten, de branche waarin u opereert, uw jaaromzet en het bedrag dat u wilt verzekeren. Hieronder vindt u een voorbeeld van de kosten per maand van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een managementadviesbureau.

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering: kosten per maand

Wilt u weten wat u per maand gaat betalen? Vraag dan een offerte aan bij een adviseur.

Premievoorbeeld

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Bedrijf
Managementadviesbureau
Jaaromzet
€ 450.000,-
Verzekerd bedrag
€ 500.000,- per aanspraak
Eigen risico
€ 750,- per aanspraak

Premievoorbeeld

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Bedrijf
Managementadviesbureau
Jaaromzet
€ 450.000,-
Verzekerd bedrag
€ 500.000,- per aanspraak
Eigen risico
€ 750,- per aanspraak

Premievoorbeeld

Bedrijf
Jaaromzet
Verzekerd bedrag
Eigen risico

Bovenstaand premievoorbeeld is een indicatie.

Persoonlijk advies? Vind een adviseur

Wilt u weten wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Vraag 7: hoe kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken en afsluiten?

U wilt een BAV afsluiten, maar wil graag eerst een aantal beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken? Een onafhankelijk adviseur helpt u hierbij. Hij of zij kent het aanbod van verschillende verzekeraars goed en adviseert u bovendien welke dekking het beste past bij uw bedrijf. Want: ieder bedrijf is anders en brengt weer andere risico’s met zich mee. Liever direct een BAV afsluiten? Dat kan ook! Vraag direct een offerte aan en een adviseur neemt dan zo snel mogelijk contact met u op. Op basis van uw bedrijf, de branche waarin u opereert, uw jaaromzet en het bedrag dat u wilt verzekeren ontvangt u van de adviseur een offerte op maat.

Verzekeringen en advies

Met onze verzekeringen kunt u zorgeloos blijven ondernemen. Laat u goed adviseren door een onafhankelijk adviseur.