Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam
Patricia Jaspers van RedFactor uit Rotterdam

Vereniging van Eigenaren (VvE) en aansprakelijkheid: alles wat u nog niet wist

Algemeen • AansprakelijkheidEerste versie: 15 februari 2022
Als vereniging van eigenaren (VvE) beheert u samen een appartementsgebouw. Een mooie uitdaging, maar het brengt ook risico’s met zich mee op het gebied van aansprakelijkheid. Lees hier alles wat u nog niet wist over uw aansprakelijkheid als VvE en hoe u zich tegen dit risico beschermt.

Hoe zit het met onze aansprakelijkheid als vereniging van eigenaren (VvE)?

Uw vereniging bestaat uit leden en een bestuur. Samen bent u verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van uw gebouw. Is er iets mis met uw gebouw waardoor er schade ontstaat? Dan kan iemand uw vereniging, uw bestuur of een van uw leden hiervoor aansprakelijk stellen. Hieronder leest u hier meer over.
 • Aansprakelijk als vereniging

  Iemand kan uw vereniging aansprakelijk stellen als hij zich verwondt of als zijn spullen beschadigd raken door een onderdeel van uw gebouw of door iets dat op uw grond staat. Bijvoorbeeld als er een dakpan van het dak van uw appartementsgebouw op de auto van een bezoeker valt. Áls iemand uw vereniging aansprakelijk stelt voor schade moet hij wel eerst aantonen dat uw gebouw niet in orde is. Pas dan bent u ook echt aansprakelijk voor de schade.
 • Aansprakelijk als bestuur van een vereniging

  Als bestuur van een vereniging van eigenaren heeft u een aantal verantwoordelijkheden. U moet bijvoorbeeld zorgen dat er altijd voldoende geld in kas is voor het onderhoud en beheer van het gebouw. Daarnaast moet iemand de besluiten uitvoeren van uw vereniging. Ook hier bent u als bestuur verantwoordelijk voor. Dit kunt u zelf doen of u kunt hier iemand voor aanwijzen.
  Ontstaat er financiële schade doordat u als bestuur uw zaken niet goed op orde heeft? Dan kan iemand uw bestuur aansprakelijk stellen. Bijvoorbeeld als u samen met uw bestuursleden een aannemer in de arm heeft genomen voor een verbouwing en na afloop blijkt dat het werk niet goed is uitgevoerd. Vervolgens moet een nieuwe aannemer het werk deels slopen en opnieuw uitvoeren. Het gevolg is dat alle leden van uw vereniging fors meer betalen voor de verbouwing. Voor deze financiële schade kunnen de leden van de vereniging u als bestuur aansprakelijk stellen.
 • Aansprakelijk als lid van een vereniging

  Bent u eigenaar van een appartement? Dan kan een medebewoner u ook als apart lid van de vereniging aansprakelijk stellen als u per ongeluk zijn appartement beschadigt. Want: als u in een appartement woont, woont u dicht op anderen. Daarom kan u altijd per ongeluk schade veroorzaken bij uw buren. Bijvoorbeeld als u de kraan van uw bad vergeet uit te zetten waardoor het appartement onder u waterschade oploopt.
  Meer weten over de risico’s die u als leden en bestuur van een vereniging loopt op aansprakelijkheid? Vraag een adviesgesprek aan bij een adviseur.

Hoe beschermen wij ons als vereniging tegen het risico van aansprakelijkheid?

U kunt dus aansprakelijk gesteld worden als vereniging, als bestuur of als lid van een vereniging. U beschermt zich tegen dit risico met een aansprakelijkheidsverzekering.

Bij De Goudse bieden wij een aansprakelijkheidsverzekering op maat voor VvE's. Deze aansprakelijkheidsverzekering voor uw vereniging bevat standaard een appartementenclausule. Deze clausule beschermt ook uw individuele leden tegen het risico van aansprakelijkheid. Aanvullend kunt u voor uw bestuur een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Beide verzekeringen maken deel uit van ons VvE-pakket: een pakket van verzekeringen waarbij u zelf bepaalt wat u opneemt en naast bovenstaande verzekeringen kunt kiezen uit: verzekeringen voor uw gebouw (inclusief glas), ongevallen en rechtsbijstand.

Welke verzekeringen voor uw VVE?

De keuze voor de verschillende verzekeringen ingewikkeld? Een onafhankelijke adviseur beantwoordt uw vragen graag.
Ik wil advies

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor een VvE?

U overweegt om een aansprakelijkheidsverzekering voor uw vereniging af te sluiten, maar wil graag weten wat dit kost? Hieronder vindt u een premievoorbeeld van een VvE-pakket met een verzekering voor aansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid en ongevallen.

Premievoorbeeld kosten: VvE pakket

Premievoorbeeld

Materialen gebouw:
Beton met een dak van asfaltbitumen
Herbouwwaarde:
€ 7.500.000,-
Verzekerde bedragen:
Aansprakelijkheidsverzekering:
€ 2.500.000,-
Bestuurdersaansprakelijkheid:
€ 250.000,-
Ongevallen:
€ 12.500,- bij overlijden en € 25.000,- bij blijvende invaliditeit
Eigen risico:
€ 100,-

Premievoorbeeld

Materialen gebouw:
Beton met een dak van asfaltbitumen
Herbouwwaarde:
€ 7.500.000,-
Verzekerde bedragen:
Aansprakelijkheidsverzekering:
€ 2.500.000,-
Bestuurdersaansprakelijkheid:
€ 250.000,-
Ongevallen:
€ 12.500,- bij overlijden en € 25.000,- bij blijvende invaliditeit
Eigen risico:
€ 100,-

Premievoorbeeld

Materialen gebouw:
Herbouwwaarde:
Verzekerde bedragen:
Aansprakelijkheidsverzekering:
Bestuurdersaansprakelijkheid:
Ongevallen:
Eigen risico:

Bovenstaand premievoorbeeld is een indicatie.

Advies op maat

Wilt u weten wat een VvE pakket voor uw vereniging kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Waarom hebben wij als eigenaren van een appartementsgebouw een aansprakelijkheids­verzekering nodig?

Toont iemand aan dat u als vereniging, lid van een vereniging of als bestuur van de vereniging aansprakelijk bent voor schade? Dan bent u in de meeste gevallen verplicht om de schade te vergoeden. Dit kost u mogelijk veel geld. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen zo'n schadepost. Ook krijgt u in de meeste gevallen de juridische kosten vergoed als iemand u onterecht aansprakelijk stelt en u dit aan wilt vechten.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor eigenaren van een appartementencomplex?

Ja, een aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor een vereniging van eigenaren. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig.

Verzekeringen en advies

Met ons VvE-pakket regelt u het in één keer goed voor uw vereniging. U bepaalt zelf welke verzekeringen u opneemt in dit pakket en kunt kiezen uit: aansprakelijkheid, bestuurders­aansprakelijkheid, verzekeringen voor uw gebouw (inclusief glas), ongevallen en rechtsbijstand.