Clair Warneke van Keet in Rotterdam
Clair Warneke van Keet in Rotterdam

Rechtsbijstand voor winkeliers

Wat als je leverancier niet (op tijd) levert? Of als je een discussie voert met de gemeente over een wijziging in een bestemmingsplan? Iedere (web)winkelier krijgt weleens te maken met een conflict. Bekijk hier welke risico’s je loopt op een zakelijk conflict en hoe je deze kunt beperken of verzekeren.

Advies op maat? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee!

Belangrijkste risico’s

Geschil met klanten of leveranciers

Het kan gebeuren dat je een product hebt verkocht dat beschadigd is waarbij het niet duidelijk is of de oorzaak hiervan bij jou, de klant of de leverancier ligt. Een leverancier kan zijn bestelling niet, of niet op tijd, leveren. Duidelijke afspraken kunnen geschillen met klanten en leveranciers vorkomen.

Vergunningen

Lokale wet- of -regelgeving kunnen aanleiding zijn tot een conflict met je gemeente. Bijvoorbeeld als je geen vergunning krijgt voor het openen van een lunchroom in jouw kledingwinkel. Of als een wijziging van het bestemmingsplan ervoor zorgt dat je geen nieuwe winkel kunt openen. Ook een plotseling parkeerverbod in jouw straat kan uitmonden in een conflict met je gemeente.

Bedrijfspand

Het huren van een winkelruimte brengt risico’s met zich mee. Je kunt discussie krijgen met de verhuurder over de kosten van het onderhoud van jouw winkelpand of je krijgt te maken met een flinke huurverhoging. Het is dan goed om te weten wat je rechten en plichten zijn.

Arbeidsconflict

Hoe goed je ook door een deur kunt met je personeel, een relatie met een werknemer kan altijd eindigen in een arbeidsconflict. Bijvoorbeeld bij het ontslag van een medewerker.

Bespreek jouw risico's met een adviseur

Handige tips

  • Blijf up-to-date! Volg bekendmakingen van gemeente en provincie.
  • Heb je personeel? Zorg er dan voor dat je voldoende op de hoogte bent van het arbeidsrecht.
  • Maak duidelijke afspraken met leveranciers en leg deze vast in contracten of inkoopvoorwaarden.
  • Heb je een webshop? Vermeld je leveringsvoorwaarden op jouw website en laat je klant bij aankoop bevestigen dat hij hiermee akkoord gaat.
  • Neem de branchevoorwaarden over. Deze zijn al juridisch getoetst en gedeponeerd en daardoor veilig en eenvoudig toepasbaar. Stichting winkelKeur stelt deze onder meer beschikbaar.
  • Twijfel je over een contract, overeenkomst of voorwaarden? Laat ze toetsen bij je rechtsbijstandsverzekeraar.
  • Laat je goed adviseren. Bijvoorbeeld over het risico op zakelijke conflicten.

Juridische hulp

Juridische hulp

Als ondernemer doe je veel dingen graag zelf. Je stelt misschien je eigen (arbeids)contracten op. En zoekt bij een conflict met een werknemer eerst zelf naar een oplossing. Maar zijn deze contracten wel waterdicht? En op welke juridische valkuilen moet je letten?

Met rechtsbijstand krijg je juridische hulp van onafhankelijke specialisten. Zij bieden bijvoorbeeld een helpende hand als je een waterdicht contract wilt opstellen. Of bij een (dreigend) conflict met een medewerker, klant of leverancier. Hiermee beperk je de belangrijkste risico’s en krijg je hulp als het toch tot een zakelijk conflict komt.
Themapagina mijn bedrijf

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024