iO in Rotterdam
iO in Rotterdam

Rechtsbijstand

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende partijen: medewerkers, klanten, leveranciers, de gemeente. Wat als de samenwerking met een van hen eindigt in een conflict? Bekijk welke risico’s je loopt op een zakelijk conflict en hoe je die kunt beperken of verzekeren.

Advies op maat? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee!

Belangrijkste risico’s

Vergunningen


Een gemeente kan het bestemmingsplan wijzigen van het gebied waarin jouw bedrijf is gevestigd. Of andere plannen hebben met de omgeving. Je kan zo problemen krijgen met het verkrijgen van een vergunning of met de verkregen bouwvergunning van het bedrijf naast jou.

Bedrijfspand


Je hebt problemen met je verhuurder over het onderhoud van je huurpand. Je deelt jouw bedrijfspand met meerdere huurders en er ontstaat een conflict over de verdeling van de energiekosten. De verhuurder wil de huur van je bedrijfsruimte verhogen.

Klanten die niet of te laat betalen


Betalen je klanten niet (op tijd)? Omdat je vaste lasten gewoon doorlopen, kom je dan financieel in de problemen.

Arbeidsconflict


Hoe goed je het ook met je personeel kunt vinden, een arbeidsconflict met een van je medewerkers ligt altijd op de loer.

Geschillen met leveranciers


Als ondernemer ben je vaak afhankelijk van je leveranciers. Dat kan tot problemen leiden als een belangrijke leverancier failliet gaat, de dienstverlening niet aan de verwachting voldoet of een bestelling te laat of beschadigd geleverd wordt.
Bespreek jouw risico's met een adviseur

Handige tips

  • Blijf up-to-date! Volg bekendmakingen van gemeente en provincie.
  • Heb je personeel? Zorg er dan voor dat je voldoende op de hoogte bent van het arbeidsrecht.
  • Leg mondelinge afspraken ook altijd schriftelijk vast. 
  • Hanteer algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden. Hierin staan de rechten en plichten van jou en je klant, zoals garantie, annulering, aansprakelijkheid, wijze van betaling en levering. Daardoor weten alle partijen waar zij aan toe zijn.
  • Neem de branchevoorwaarden over. Deze zijn al juridisch getoetst en gedeponeerd en daardoor veilig en eenvoudig toepasbaar.
  • Twijfel je over een contract, overeenkomst of jouw voorwaarden? Laat ze toetsen bij je rechtsbijstandsverzekeraar.
  • Laat je goed adviseren. Bijvoorbeeld over het risico op zakelijke conflicten. Een verzekeringsadviseur kan je hierbij helpen.

Juridische hulp

Juridische hulp

Als ondernemer doe je veel dingen graag zelf. Je stelt misschien je eigen (arbeids)contracten op. En zoekt bij een conflict met een werknemer eerst zelf naar een oplossing. Maar zijn deze contracten wel waterdicht? En op welke juridische valkuilen moet je letten?

Met rechtsbijstand krijg je juridische hulp van onafhankelijke specialisten. Zij bieden bijvoorbeeld een helpende hand als je een waterdicht contract wilt opstellen. Of bij een (dreigend) conflict met een medewerker, klant of leverancier. Hiermee beperk je de belangrijkste risico’s en krijg je hulp als het toch tot een zakelijk conflict komt.
Themapagina mijn bedrijf

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024