Veelgestelde vragen over de bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering

U bent geïnteresseerd in een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid. Maar wellicht heeft u nog vragen. Zoals: wat houdt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering precies in? En is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?  Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen plus de antwoorden. Meer weten? Bekijk dan deze informatie over onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wilt u liever direct een advies op maat? Neem contact op met een onafhankelijke adviseur! Die kan u adviseren over welke verzekering het beste bij uw situatie past. 

Top 5 van veel gestelde vragen over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Als ondernemer kunt u, of een van uw medewerkers, schade veroorzaken aan personen of spullen van een ander. Denk bijvoorbeeld aan een laptop van uw klant die u per ongeluk van tafel stoot. Of een klant die per ongeluk met zijn jas een pas geverfde deur in uw kantoor aanraakt. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt deze schade. 

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Stel, een van uw klanten glijdt uit op een pas gedweilde vloer bij u op kantoor en breekt daarbij zijn been. Of u morst per ongeluk een kop hete koffie over de computer van uw klant. Dat is vervelend voor uw klant en voor u kan het grote financiële gevolgen hebben. Want, in de meeste gevallen bent u als werkgever aansprakelijk voor schade aan personen en spullen van anderen die door u of medewerker is veroorzaakt. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade. 

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor bedrijven?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet wettelijk verplicht maar wel verstandig om af te sluiten. Want iedereen kan per ongeluk schade veroorzaken aan (spullen van) anderen. Zonder zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kan dit grote financiële gevolgen hebben voor uw bedrijf. 

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) hangen onder andere af van het soort bedrijf dat u runt en de omzet die u maakt. 
Wilt u weten wat u exact betaalt? Dat kan! U kunt een offerte aanvragen voor een AVB bij een onafhankelijk adviseur. Een adviseur helpt u bij het vinden van een voordelige AVB die het beste past bij uw bedrijf. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken?

Wilt u onze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) vergelijken met een AVB-verzekering van andere verzekeraars? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij of zij brengt de risico’s voor uw bedrijf in kaart en kijkt welke AVB-verzekering het beste bij u past. 
Naast deze top 5 van meest gestelde vragen, krijgen wij regelmatig specifieke vragen over de de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hieronder vindt u ze op een rij.

Wat is de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt schade aan personen en zaken die door u of uw medewerker is veroorzaakt. U bent gedekt voor: algemene aansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid (goed werkgeverschap), productenaansprakelijkheid en milieuaansprakelijkheid.

Wat is niet gedekt bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) biedt geen dekking voor: schade aan zaken die u heeft geleverd, het terugroepen, vervangen, verbeteren of herstellen van zaken. Of het opnieuw uitvoeren van werkzaamheden die u heeft verricht. Ook schade door bodem- of grondvervuiling wordt niet vergoed.

Hoe sluit ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af?

Als u een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) wilt afsluiten, is het belangrijk dat u kiest voor een verzekering die past bij uw bedrijf. Een onafhankelijk adviseur kan u daarbij helpen.
Direct aan de slag? Vul het offerte aanvraagformulier in en een onafhankelijk adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Wie is verzekerd onder mijn bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt schade aan personen of zaken die door u of een van uw medewerkers is veroorzaakt. Oftewel, zowel uzelf als uw medewerkers zijn gedekt onder deze verzekering. 

Wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt materiële schade of letselschade die u of een van uw medewerkers heeft veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een jas van een klant waar u per ongeluk een pot verf overheen laat vallen. Of een klant in uw winkel die over een voorwerp struikelt en zijn arm breekt. 

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade (vermogensschade) als gevolg van een beroepsfout van uzelf of een van uw medewerkers. Denk aan een verkeerd advies of een fout in een berekening. 

Wat houdt het meeverzekeren van ‘het voorrisico’ in?

Stel, u sluit deze week een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af en u wordt volgende week aansprakelijk gesteld voor schade die drie weken geleden door een van uw medewerkers is veroorzaakt. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bent u standaard verzekerd vanaf de ingangsdatum van uw verzekering. Maar, u kan ervoor kiezen om dit ‘voorrisico’ ook mee te verzekeren. U bent dan verzekerd voor schade die tot maximaal drie jaar geleden is veroorzaakt. Uitzondering op deze regel is: u bent niet verzekerd als u bij het aangaan van de verzekering al wist dat u (mogelijk) aansprakelijk zou worden gesteld voor een bepaalde schade. 

Ik ben verzekerd als ik zelf aansprakelijk word gesteld. Maar wat als een medewerker een fout maakt?

U bent ook verzekerd als de schade is veroorzaakt door andere mensen die in uw bedrijf werken (zoals personeelsleden, stagiaires, uitzendkrachten, familie en huisgenoten). En uw eventuele personeelsvereniging en/of pensioenfonds is meeverzekerd.