Joost van Gelder van Magic Designz in Rotterdam
Joost van Gelder van Magic Designz in Rotterdam

Bedrijfsaansprakelijkheid in de bouw voorkomen: vier tips om je risico’s te beperken

Bouw • Aansprakelijkheid
Grote bouwondernemingen zijn risicovolle projecten zat, blijkt uit berichten in de media. Maar: ook bij kleine bouwondernemers worden fouten gemaakt en bouwtermijnen overschreden. Hoe zorg je als bouwondernemer dat je het risico op aansprakelijkheid beperkt en daarmee de kosten in de hand houdt? 4 tips.
De bouw zit in de lift en de klussen liggen voor het oprapen. Maak daarom gebruik van je sterke positie op de markt, adviseert Marc Theuns, Adviseur Aanbestedingen en Bouwrecht bij Bouwend Nederland. ‘Als bouwondernemer heb je nu veel meer ruimte dan tijdens de crisis om duidelijke afspraken te maken met projectpartners voordat je aan de slag gaat. Hiermee voorkom je conflicten over aansprakelijkheid.’ Zo pak je dat aan:

Tip 1: Leg alles vast in een contract

‘Wat ga je maken, voor welke prijs en op welke termijn: het is altijd verstandig om alles zo gedetailleerd mogelijk vast te leggen in het contract met je opdrachtgever. Hetzelfde geldt voor de afspraken die je maakt met onderaannemers en leveranciers. Tijdens een bouwproject zijn contractstukken zoals de aannemingsovereenkomst, bestek en constructieberekeningen een belangrijk houvast bij problemen tijdens de bouw en na oplevering.’

Maar: een duidelijk contract betekent niet dat je nooit in de problemen kunt komen. Marc: ‘Hoe goed doortimmerd je contract ook is, er kan altijd iets gebeuren wat niet van tevoren besproken of vastgelegd is. Ook kunnen partijen bepalingen in het contract verschillend uitleggen.’

Tip 2: Sluit contracten zoveel mogelijk op elkaar aan

‘Bij bouwprojecten zijn vaak veel partijen betrokken. Tussen de verschillende partijen gelden vaak weer andere afspraken. Dit kan risico’s met zich meebrengen.’

Je kunt dit risico zoveel mogelijk proberen te beperken door het contract met de onderaannemer aan te laten sluiten op je contract met je opdrachtgever. Al is dit niet altijd even gemakkelijk, weet Marc. ‘Een onderaannemer zal niet altijd akkoord gaan met voorwaarden waarin hij voor meer dan de aanneemsom aansprakelijk kan worden gesteld. Zeker als er maar weinig leveranciers te vinden zijn die hetzelfde kunnen leveren. Dan is het voor jou als bouwondernemer ‘slikken of stikken.’

Een voorbeeld

Een betonleverancier levert beton aan een bouwondernemer voor een aanneemsom van € 15.000,- voor de bouw van een brug. In de leveringsvoorwaarden is de aansprakelijkheid beperkt tot de aanneemsom van € 15.000,-. Maar: wat als de samenstelling niet goed blijkt te zijn en de brug later (deels) moet worden afgebroken? Dat kan de bouwondernemer misschien wel 5 a 6 ton kosten, terwijl de betonleverancier niet meer dan € 15.000,- wil betalen. Als ondernemer blijft u dan achter met een fikse schadepost.

Tip 3: Hanteer duidelijke algemene voorwaarden

‘Algemene voorwaarden zijn een belangrijke aanvulling op een aannemingsovereenkomst. Hiermee beperk je namelijk de wettelijke termijn van aansprakelijkheid. Als je geen algemene voorwaarden hanteert ben je volgens de wet na oplevering van je werk nog 20 jaar aansprakelijk voor gebreken. Met algemene voorwaarden beperk je deze termijn tot vijf jaar voor minder ernstige- en 10 jaar voor ernstige gebreken.’

Hoe zorg je dan voor duidelijke algemene voorwaarden? Er bestaan een aantal beproefde algemene voorwaarden in de bouw waar je als bouwondernemer gebruik van kunt maken: AVA 2013, de UAV 2012 en de COVO 2010. Ook bestaat de mogelijkheid om eigen algemene voorwaarden te hanteren. Toch kun je dit beter niet doen adviseert Marc: ‘Als je gaat sleutelen aan beproefde algemene voorwaarden zoals de AVA 2013, de UAV 2012 en de COVO 2010 loop je bij een eventueel juridisch conflict het risico dat de rechter jouw algemene voorwaarden niet erkent.’

Ten slotte: zorg voor een bepaling in de aannemingsovereenkomst waarin je algemene voorwaarden van andere partijen uitsluit.

Tip 4: Zorg naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een CAR verzekering

Veel kleine bouwondernemers hebben vaak alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen werk. Daarvoor heb je een CAR verzekering nodig.

Vaak heeft de hoofdaannemer een doorlopende CAR verzekering. Informeer dan altijd naar de voorwaarden. Een hoofdaannemer kan een hoog eigen risico op zijn CAR verzekering hebben dat hij na een schade aan u doorberekent. Bovendien valt niet ieder werk standaard onder een doorlopende CAR verzekering. De aanneemsom van het werk kan bijvoorbeeld hoger zijn dan het verzekerd bedrag voor het werk. Of de bouwtermijn kan langer zijn dan standaard is verzekerd waardoor schade na de bouwtermijn niet gedekt is.

Het loont daarom eigenlijk altijd om zelf een CAR-verzekering af te sluiten. Hierdoor bent u niet meer afhankelijk van de verzekering van anderen. Bovendien is dan ook werk dat u zelf rechtstreeks aanneemt van een opdrachtgever verzekerd.

Over Bouwend Nederland
Bouwend Nederland behartigt de belangen van 4300 aangesloten bedrijven op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau. Ook maakt de organisatie zich hard voor vernieuwing in de bouw en infra. Bouwend Nederland Advies biedt antwoord voor al uw vragen over ondernemen in de bouw. Zoals vragen over: cao-bepalingen, aansprakelijkheid en garantie, aanbestedingen, de Wet Keten Aansprakelijkheid en de Ziektewet.

Bent u ook benieuwd naar de maatregelen die u kunt nemen om de veiligheid en gezondheid van uw werknemers te waarborgen? Lees dan ons artikel over de top 5 preventiemaatregelen in de bouw. Heeft u ze al op orde?

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Voorkom een aansprakelijkheidsclaim in de bouw

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vraag een offerte aan

Op zoek naar een Aansprakelijkheids-of CAR verzekering?

Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste bij uw bedrijf past.
Vind een adviseur

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024