Bart Soldaat van De Bende in Rotterdam
Bart Soldaat van De Bende in Rotterdam

Is een aansprakelijkheids-verzekering altijd voldoende in de bouw?

Bouw • Aansprakelijkheid

Schade aan mijn werk of dat van mijn onderaannemer

Wat als een van uw (tijdelijke) werknemers of uw onderaannemer schade veroorzaakt tijdens het werk? Is een aansprakelijkheidsverzekering dan afdoende of bestaan er oplossingen die u beter beschermen tegen financiële schade?

In 2017 registreerden bouwkundigen van VEH gemiddeld 21 gebreken per woning, 40 procent meer dan in de crisisjaren. ‘De tijd, zorg en aandacht die nodig is om een huis netjes en goed te bouwen, lijkt er niet te zijn’, concludeert Steven Wayenberg, jurist bij VEH, in Trouw.

Hoe beschermt u zich het beste tegen schade aan uw werk of dat van uw onderaannemer?

Zorg dat je de juiste verzekering hebt afgesloten, zegt Marco van Dijck, schade-expert voor aansprakelijkheids- en CAR-verzekeraars bij DEKRA. ‘Veel kleinere aannemers en klusbedrijven beschikken vaak alleen over een aansprakelijkheidsverzekering. Maar die biedt geen dekking voor schade aan het eigen uitgevoerde werk. Een Construction All Risk (CAR)- en Montageverzekering biedt dat wel.’

Eigenlijk loont het altijd om een CAR- en Montageverzekering af te sluiten, zegt de schade-expert. Zelfs als je als onderaannemer voor een grote opdrachtgever werkt die een CAR-verzekering heeft afgesloten voor het totale project. Van Dijck: ‘Soms is in het bouwbestek een clausule opgenomen waarin staat dat de opdrachtgever toestemming moet geven voor dekking van schade die een onderaannemer toebrengt aan het werk. In zo’n geval kun je als onderaannemer het beste zelf een CAR-verzekering afsluiten.’

Hoe dan ook verzekerd

Ook als je als hoofdaannemer van een klus werk uitbesteedt aan een zzp’er, kan een CAR-verzekering eigenlijk niet ontbreken, vindt van Dijck. ‘Een CAR-verzekering biedt ook dekking voor schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever die tijdens de bouw is ontstaan. Het doet er dan niet toe of de zzp’er aansprakelijk was of niet voor de vastgestelde schade, je bent hoe dan ook verzekerd.’

Over Dekra

Al meer dan negentig jaar werkt DEKRA aan veiligheid. In 2017 realiseerde het internationale bedrijf een omzet van 3,1 miljard euro. Er werken ruim 43.000 medewerkers bij DEKRA in meer dan vijftig landen op vijf continenten.

In Nederland heeft DEKRA een omzet van 111 miljoen euro en biedt het bedrijf werk aan ongeveer 900 medewerkers. DEKRA is in Nederland actief op het gebied van Product Testing & Certification, Business Assurance, Material Testing & Inspection en Claims & Expertise.

DEKRA's ambitie: in het jaar 2025 is DEKRA dé wereldwijde partner voor een veilige wereld.
logo-dekra

Kosten van schade aan uw werk of dat van uw onderaannemer kunnen hoog oplopen

Een installateur wordt ingehuurd voor de aanleg van een totale badkamer, inclusief tegelwerk, gietvloer en luxe sanitair. Het tegelwerk en het aanbrengen van de gietvloer besteedt de installateur uit aan een onderaannemer. Doordat de rvs douchegoot niet goed aansluit op het tegelwerk van de douche loopt er water onder de gietvloer. Hierdoor ontstaan er blazen in de gietvloer. De gietvloer moet over de hele verdieping opnieuw worden aangebracht: een schadepost van ruim € 20.000,-.
De installateur heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar omdat niet duidelijk is wie van de betrokkenen (de installateur of de onderaannemer) precies de fout heeft gemaakt, is de aansprakelijkheid niet aan te tonen. Bovendien is schade aan het eigen werk van de installateur niet gedekt op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Die dekt alleen de aansprakelijkheid voor schade aan eigendommen van derden. Als de installateur een CAR-verzekering had afgesloten, waarop ook het werk van zijn onderaannemers is meeverzekerd, zou de schade op deze verzekering zijn gedekt onder Rubriek 1: Het Werk. Nu blijven de bouwende partijen (de installateur en de onderaannemer) met een forse niet-gedekte schade zitten.

Schade voorkomen: 3 tips

  • Zorg dat u weet met wie u werkt als u uw werk uitbesteedt. Ga niet zomaar in zee met de eerste de beste zzp’er of aannemer. Vraag om referenties.
  • Leg alles vast in een overeenkomst van onderaanneming. Op die manier zorgt u ervoor dat afspraken die u met uw opdrachtgever hebt gemaakt van toepassing zijn op uw onderaannemer. 
  • Zorg dat u uw onder-aannemers goed inwerkt. Maak hen wegwijs op de werkvloer. Door tijdgebrek doen veel bouwondernemers dit niet, maar u kunt op deze manier heel wat schade voorkomen.’
Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsclaim in de bouw voorkomen

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vraag een offerte aan

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken. 
Vind een adviseur

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024