Veelgestelde vragen over de Verzuimverzekering

U bent geïnteresseerd in een verzuimverzekering. Maar wellicht heeft u nog vragen. Zoals: wat houdt een verzuimverzekering precies in? En is een verzuimverzekering verplicht?  Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen plus de antwoorden. Meer weten? Bekijk dan deze informatie over onze verzuimverzekering. 

Wilt u liever direct een advies op maat? Neem contact op met een onafhankelijke adviseur! Die kan u adviseren over welke verzekering het beste bij uw situatie past. 

Top 5 veelgestelde vragen over de verzuimverzekering

Wat is een verzuimverzekering?

Als uw medewerker ziek wordt, heeft hij recht op maximaal twee jaar doorbetaling van (een deel van) zijn salaris. Een ziekteverzuimverzekering regelt dat (een deel van) het salaris dat u doorbetaalt aan uw medewerker vergoed wordt.  Kiest u voor een verzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan krijgt u daarnaast ondersteuning van een arbodienst om ziekteverzuim te voorkomen of beperken binnen uw bedrijf.

Is een verzuimverzekering verplicht of niet?

Nee, een ziekteverzuimverzekering is niet verplicht voor (mkb) ondernemers. Maar in veel gevallen wel verstandig om af te sluiten: zo kost een zieke medewerker u gemiddeld € 250,- per dag. Daar bovenop komen kosten voor arbodienstverlening en eventueel vervangend personeel. 

Wat kost de verzuimverzekering?

De kosten van een verzuimverzekering bestaan uit uw premie en een tarief voor arbodienstverlening als u hiervoor kiest. De hoogte van de verzuimpremie hangt bijvoorbeeld af van: de samenstelling van uw personeel, uw bedrijfsgegevens (vestigingsadres, sector), het verzuim van uw werknemers en de dekking en het eigen risico waar u voor kiest.

Wilt u weten wat een verzuimverzekering voor uw bedrijf exact kost? Dat kan! U kunt een offerte aanvragen bij een onafhankelijk adviseur. Een adviseur kan ons aanbod vergelijken met dat van andere verzekeraars. Hij of zij helpt u zo bij het vinden van de beste ziekteverzuimverzekering voor uw bedrijf. 

Verzuimverzekering vergelijken?

Wilt u onze ziekteverzuimverzekering vergelijken met een ziekteverzuimverzekering van andere verzekeraars? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij of zij brengt de risico’s voor uw bedrijf in kaart en kijkt welke verzekeraar een verzekering aanbiedt die het beste aansluit bij uw bedrijf en verzekeringsbudget. 

Wat zijn de voorwaarden van deze verzuimverzekering?

Bent u al verzekerd bij De Goudse? Dan kan voor u een andere versie van deze voorwaarden gelden. Het juiste versienummer staat op uw polisblad. Als u een eerdere versie nodig heeft, kunt u die opvragen via inkomen@goudse.com.

Algemeen

Voorwaarden Verzuimverzekering Eigen Risico in Dagen met arbodienstverlening

Voorwaarden Verzuimverzekering Eigen Risico in Dagen zonder arbodienstverlening

Voorwaarden Verzuimverzekering Eigen Risico in Geld

Naast deze top 5 van meest gestelde vragen, krijgen wij regelmatig specifieke vragen over het verzekeren van ziek personeel. Hieronder vindt u ze op een rij.

Waarom een ziekteverzuimverzekering?

Als een van uw medewerkers ziek wordt, bent u ineens met een man minder. Dat is vervelend voor uw medewerker, maar ook voor u: u moet het salaris van uw medewerker doorbetalen, nadenken over re-integratie en op zoek gaan naar een vervanger. Heeft u een ziekteverzuimverzekering voor ondernemers? Dan regelt de verzekeraar de loondoorbetaling en re-integratie. Dat scheelt een hoop geld en rompslomp.

Wat is gedekt bij de verzuimverzekering?

Stel uw medewerker wordt ziek. Met een ziekteverzuimverzekering voor bedrijven ontvangt u dan een uitkering voor (een deel van) het salaris van uw zieke medewerker. Kiest u voor een verzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan ontvangt u hulp en een budget om ziekteverzuim te voorkomen. U krijgt hiervoor hulp van een arbodienst waar wij mee samenwerken. Ook kunt u gebruik maken van een verzuimcoach: een sparringpartner voor algemene vragen over verzuimpreventie en re-integratie. Krijgt u te maken met een juridisch geschil? Dan kunt u gebruikmaken van kosteloze rechtsbijstand.

Wat is niet gedekt?

Per werknemer kunt u maximaal een SV-jaarloon van € 125.000, - verzekeren. Het loon daarboven is niet verzekerd. Was uw werknemer al ziek of arbeidsongeschikt bij de start van de verzekering? Dan bent u niet verzekerd. En: was u eerder bij een andere maatschappij verzekerd? Dan valt het risico vaak nog onder de oude verzekering.

Exact weten wat wel of niet gedekt is? Vraag het een adviseur

Geldt er een eigen risico voor de verzuimverzekering?

Er geldt een eigen risico in dagen. Dit is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Heeft u een loonsom van minstens € 675.000,- en minimaal 25 werknemers? Dan kunt u ook kiezen voor een eigen risico in geld. Er gelden dan wel andere voorwaarden voor de dekking. U heeft bijvoorbeeld geen gegarandeerde budgetten voor preventie en re-integratie.

Benieuwd wat voor u de beste oplossing is? Een adviseur helpt u graag verder!

Verzuimverzekering met of zonder arbodienstverlening?

Kiest u voor onze zakelijke ziekteverzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan kunt u kiezen uit twee arbodiensten waar De Goudse mee samenwerkt: ArboNed en Perspectief. Benieuwd naar de verschillen tussen deze arbodiensten? Kijk dan op www.goudse.nl/arbovergelijking. Met dit totaalpakket geniet u van voordelen als: poortwachtergarantie en gegarandeerde budgetten voor verzuimpreventie (€ 500,- per dreigend ziek werknemer) en re-integratie (€ 4.000,- per zieke werknemer).

Wilt u liever zelf een arbodienst kiezen? Dat kan ook. Deze moet dan wel aan onze eisen voldoen. Is dit het geval? Dan kunt u de verzuimverzekering ook ‘los’ afsluiten. Let wel: als u voor deze optie kiest, kunt u geen gebruik maken van voordelen als poortwachter garantie en budgetten voor verzuimpreventie en re-integratie. Om te bepalen of we bijdragen, kijken we dan per zieke werknemer of de baten hoger zijn dan de kosten.

Kan ik mijn werkgeverslasten meeverzekeren bij mijn verzuimverzekering?

Ja, u kunt ervoor kiezen om uw werkgeverslasten mee te verzekeren tot een maximum van 25% van de totale verzekerde loonsom.

Zijn mijn oproepkrachten meeverzekerd bij mijn verzuimverzekering?

Oproepkrachten zijn standaard meeverzekerd op de verzuimverzekering. Het is mogelijk om oproepkrachten uit te sluiten. Kijkt u daarbij samen met uw adviseur goed naar de kosten en de baten. Vaak zijn de kosten voor het meeverzekeren van oproepkrachten laag. LET OP: Oproepkrachten moet u wel altijd aanmelden arbodienstverlening. 

Conventionele verzuimverzekering of stop loss verzuimverzekering?

Een conventionele verzuimverzekering heeft een eigen risico in dagen. Bij De Goudse kunt u kiezen voor een eigen risico van 10, 20, 30, 65, 90, 130 of 260 werkdagen.

U kunt ook kiezen voor een eigen risico in geld. Een veel gebruikte term voor deze verzekering is een stop loss verzuimverzekering. Bij ons heet dit gewoon een Verzuimverzekering Eigen Risico in Geld. Deze verzekering is  vooral aantrekkelijk voor grotere bedrijven met een loonsom van minstens € 675.000,- en minimaal 25 werknemers.

Wilt u weten wat de beste oplossing is voor uw bedrijf? Een adviseur helpt u graag verder!

Wat is de looptijd van de verzuimverzekering?

De looptijd van de verzekering is standaard 3 jaar.

De eindleeftijd van de ziekteverzuimverzekering? Als eindleeftijd kunt u kiezen voor uw AOW-leeftijd of tot 70 jaar.

Hoe sluit ik een verzuimverzekering af?

Als u een ziekteverzuimverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk dat u kiest voor een verzekering die past bij uw bedrijf. Een onafhankelijk adviseur kan u daarbij helpen.

Direct aan de slag? Vul het offerte aanvraagformulier in en een adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is het verschil tussen de VerzuimCoach en arbodienst?

De arbodienst begeleidt u en uw zieke werknemer tijdens het verzuim en zorgt ervoor dat u voldoet aan de wet verbetering poortwachter. Daarnaast kan een VerzuimCoach u aanvullend adviseren en tips geven om ziekteverzuim te voorkomen. Ook checkt een VerzuimCoach regelmatig de kwaliteit van de arbodienstverlening. Zo kunt u blijven rekenen op goede begeleiding.

Wat is mijn eigen risico?

De eerste dagen dat uw medewerker ziek is, betaalt u zelf het loon door. Dit is uw eigen risico. Bij De Goudse kunt u kiezen voor een eigen risico van 10, 20, 30, 65, 90, 130 of 260 werkdagen.

Heeft u een loonsom van minstens € 675.000,- en minimaal 25 werknemers? Dan kunt u ook kiezen voor een zakelijke verzuimverzekering met een eigen risico in geld. Een onafhankelijk adviseur kan u hier meer over vertellen.

Hoe snel krijg ik mijn uitkering als een werknemer ziek is?

Meld uw claim direct online als uw medewerker ziek is. Zodra uw werknemer langer ziek is dan de gekozen eigen risicotermijn ontvangt u maandelijks een uitkering.

Zwangerschap en verzuimverzekering?

Stel een van uw medewerkers raakt zwanger. U hoeft dan geen beroep te doen op een ziekteverzuimverzekering. Uw medewerkster heeft dan recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Tijdens het verlof krijgt zij haar loon doorbetaald. Als werkgever krijgt u deze zwangerschaps- en bevallingsuitkering terug van het UWV.

Wordt uw medewerker ziek als gevolg van de zwangerschap of bevalling? Dan heeft zij recht op een ziektewetuitkering. Deze kunt u aanvragen bij het UWV.

Wat is het verschil tussen een verzuimverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Met een ziekteverzuimverzekering zorgt u ervoor dat uw zieke medewerker iedere maand netjes (een deel van) zijn loon ontvangt. Kiest u voor een verzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan krijgt u ondersteuning bij re-integratie en het voorkomen en beperken van ziekteverzuim binnen uw bedrijf.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt een vangnet als u zelf als ondernemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. U bent dan verzekerd van een inkomen als u (tijdelijk) niet meer kunt werken.