Bedrijfsongevallen in de horeca

Een ongeval in de horeca komt vaker voor dan u denkt

Het risico op een bedrijfsongeval is het grootst in de horeca, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar deze ongevallen leiden minder vaak tot verzuim. Koks, keukenhulpen en kelners die zich snijden, stoten of verbranden staan vaak de volgende dag weer in de zaak. 

arbeidsrisicos_horeca

3 arbeidsrisico's in de horeca

Hoewel de verzuimcijfers lager liggen dan in andere branches, is de kans op een arbeidsongeval in de horeca een stuk groter. Goede arbeidsomstandigheden zorgen voor een goede en veilige werkplek. Volgens Inspectie SZW zijn dit de 3 belangrijkste arbeidsrisico's in de horeca.

1. Fysieke belasting

Tillen, lange werktijden en repeterende bewegingen kunnen zorgen voor overbelasting van de rug, armen en schouders. RSI is zelfs een van de beroepsziekten in de horeca. 

Dit kunt u doen:

  • Deze fysieke belasting kunt u tegengaan door niet te lange diensten in te roosteren en een steekwagen of kar beschikbaar te stellen.
  • Zorg ervoor dat medewerkers zo min mogelijk zware kratten naar een kelder hoeven te dragen.
  • Zorg voor een veilige omgeving. Controleer bijvoorbeeld de armleuningen van uw trap, als uw personeel veel traploopt.

2. Snijden, struikelen en verbranden

Verbranden, snijwonden, struikelen en uitglijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral jongere werknemers zijn vaker betrokken bij een ongeval. Dat komt omdat zij nog weinig werkervaring hebben en minder snel gevaar zien.

Dit kunt u doen:

  • Geef uw personeel voldoende rust om veiligheidsrisico’s te beperken.
  • Geef jonge medewerkers extra voorlichting en uitleg zodat ze weten hoe ze moeten snijden en wat ze moeten doen bij brand. 

3. Agressie en geweld

Vooral medewerkers uit de bediening of achter de bar hebben regelmatig te maken met agressief, intimiderend en zelfs gewelddadig gedrag van gasten. Dat kan uw medewerkers stress en een onveilig gevoel geven.

Dit kunt u doen:

  • U kunt uw medewerkers trainen om met geweld om te gaan, bijvoorbeeld met een agressietraining.
  • Huur beveiligers in of installeer camera’s.

Arbeidsongeval? U bent aansprakelijk

Als horecaondernemer kunt u aansprakelijk worden gesteld. Het prijskaartje dat hangt aan een ongeval varieert van honderden tot, in extreme gevallen, honderdduizenden euro's. Vaak wordt de schade vastgesteld aan de hand van de beperkingen en het aantal jaren dat de medewerker normaal gesproken nog zou kunnen werken.

De kans op een bedrijfsongeval verkleinen

Volgens de Arbowet bent u verplicht om een optimale werkomgeving te creëren. Als u eraan twijfelt of uw horecazaak wel veilig genoeg is, dan geeft u dat waarschijnlijk een onrustig gevoel. U maakt zich liever druk om andere zaken, zoals uw omzet en de tevredenheid van uw gasten. Bekijk onze oplossingen. 

Ongevallenverzekering Collectief

De Ongevallenverzekering Collectief biedt u een aantrekkelijke oplossing. Uw personeel krijgt een financiële dekking bij ongevallen en u heeft toegang tot preventieve diensten om uw werkvloer veiliger te maken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Is er een kans dat u aansprakelijk wordt gesteld, bekijk de Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. 
Eenveiliggevoel-interview-De-Goudse
Eenveiliggevoel-interview-De-Goudse
Ondernemers zijn vaak te druk voor preventie

Wat kost een bedrijfsongeval? 

En hoe veilig is uw horecazaak? Een adviseur kan u antwoord geven op deze vragen en uw risico's in kaart brengen.  Vul uw postcode in en vraag een gesprek aan met een adviseur.
Vind een andere adviseur

Vind een adviseur