Wat kost een brand in een restaurant?

Horeca • Bedrijfsrisico’sEerste versie: 28 november 2017

Brand in een restaurant is een ware nachtmerrie voor iedere horecaondernemer. Het is verschrikkelijk als je levenswerk in rook opgaat en de kosten lopen vaak hoog op. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ondernemers die te maken krijgt met een brand binnen twee jaar failliet raakt. Met welke kosten moet je rekening houden en wat kun je doen om brand in je restaurant te voorkomen?

Hoge kosten bij brand in restaurant

Na een grote brand in een restaurant is het vaak nodig om nieuwe inventaris en machines aan te schaffen. Voor een gemiddeld restaurant kost dit al snel meer dan € 50.000,-. Maar dat is niet alles. Ook de voorraden gaan vaak verloren. Ook daar hangt een prijskaartje aan.

Gemiste omzet, vaste lasten, communicatiekosten

Een brand in een horecabedrijf zorgt al snel voor een bedrijfsstilstand van een halfjaar. Bij een jaaromzet van € 500.000,- betekent dit een gemis van zo’n € 25.000,- aan nettowinst. Vaste lasten, zoals de huur, blijven gewoon doorlopen. Bij een huur van € 1.000,- per maand kost dit de ondernemer dus € 6.000,-. Daar komen wellicht nog kosten bij voor tijdelijke huisvesting en/of opslag. Als een restaurant tijdelijk ergens anders is gevestigd, dan zal de ondernemer zijn gasten hierover willen informeren. Dit brengt de nodige communicatiekosten met zich mee.

Schoonmaak- en herstelkosten

Het opruimen van bluswater dat verontreinigd is door schoonmaakmiddelen of een lekkend koelsysteem kost al snel € 60.000,-. Dit komt bovenop de schoonmaak- en herstelkosten. Verder zorgt rookschade (ook aan textiel) voor extra kosten. Kortom, de kosten door brand in je restaurant liggen een stuk hoger dan je misschien inschat.

Brandschade in een restaurant, het kan ook jou overkomen

De kosten van een brand in je restaurant kunnen dus hoog oplopen. Daarom is het slim om nu alvast een plan te maken. Denk aan het in kaart brengen van vluchtroutes en brandveiligheid in het pand.

Wil je weten hoe je zelf deze schade kunt voorkomen of beperken? Bekijk onze bedrijfsschadeverzekering en download de infographic.

Brandveiligheid in de horeca: 3 tips

Wat kun je doen om brand in je restaurant te voorkomen? Doe je voordeel met deze tips:
  • Frituren, filters en afzuigkanalen vormen een groot brandrisico door de hoge temperaturen. Een brand in een frituur kan zich via de afzuiginstallatie snel verspreiden en in korte tijd een complete keuken of restaurant in brand zetten. Laat een gecertificeerd bedrijf jaarlijks de kanalen en vetfilters van de afzuiginstallatie van je bakwand of frituurinrichting controleren.
  • Maar liefst 60% van de branden wordt veroorzaakt door een gebrek in de elektrische installatie. Neem daarom gerichte preventiemaatregelen. Vraag je adviseur naar het Preventieabonnement.
  • Goed onderhoud van brandblusmiddelen en noodverlichting is belangrijk. Laat jaarlijks een gecertificeerd onderhoudsbedrijf je brand- en vluchtveiligheid controleren.

Een offerte aanvragen

Ben je benieuwd wat je betaalt voor een verzekering tegen brandschade in jouw specifieke situatie? Onze onafhankelijke adviseurs helpen je verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vraag een offerte aan

Een brand-verzekering nodig?

Wilt u weten of uw horecabedrijf beschermd is tegen brandschade? Een adviseur brengt de risico’s van uw bedrijf inkaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken. 
Maak een afspraak

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024