Graag bieden wij u een website die voor u zo goed mogelijk werkt. Daarom gebruiken we cookies, onder andere om uw bezoek aan onze website te analyseren, de getoonde informatie aan te passen aan uw voorkeuren, informatie van social media te tonen en onze advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Cookies worden soms ook geplaatst door derden; zo plaatst YouTube cookies als u via onze site een filmpje bekijkt. Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid.
Wat kost een brand in een restaurant?
Brandschade in een restaurant
Brand in een restaurant is een ware nachtmerrie voor iedere horecaondernemer. De kosten lopen vaak hoog op. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ondernemers die te maken krijgt met een brand binnen twee jaar failliet raakt.
De kosten van een brand lopen hoog op
Na een grote brand in een restaurant is het vaak nodig om nieuwe inventaris en machines aan te schaffen. Voor een gemiddeld restaurant kost dit ongeveer € 50.000,-. Maar dat is niet alles. Ook de voorraden gaan vaak verloren.
Een brand in een horecabedrijf zorgt al snel voor een bedrijfsstilstand van een halfjaar. Bij een jaaromzet van € 500.000,- betekent dit een gemis van zo’n € 25.000,- aan nettowinst. Vaste lasten, zoals de huur, blijven gewoon doorlopen. Bij een huur van € 1.000,- per maand kost dit de ondernemer dus € 6.000,-. Daar komen wellicht nog kosten bij voor tijdelijke huisvesting en/of opslag. Als een restaurant tijdelijk ergens anders is gevestigd, dan zal de ondernemer zijn gasten hierover willen informeren. Dit brengt de nodige communicatiekosten met zich mee.
Schoonmaak- en herstelkosten
Het opruimen van bluswater dat verontreinigd is door schoonmaakmiddelen of een lekkend koelsysteem kost al snel € 60.000,-. Dit komt bovenop de schoonmaak- en herstelkosten. Verder zorgt rookschade (ook aan textiel) voor extra kosten.
Brandschade in een restaurant, het kan ook u overkomen
De kosten van een brand in uw restaurant kunnen hoog oplopen. Daarom is het slim om nu alvast een plan te maken. Denk aan het in kaart brengen van vluchtroutes en brandveiligheid in het pand.
Wilt u weten hoe u zelf deze schade kunt voorkomen of beperken? Bekijk onze Bedrijfsschadeverzekering en download de infographic.
Brandveiligheid in de horeca: 3 tips
- Frituren, filters en afzuigkanalen vormen een groot brandrisico door de hoge temperaturen. Een brand in een frituur kan zich via de afzuiginstallatie snel verspreiden en in korte tijd een complete keuken of restaurant in brand zetten. Laat een gecertificeerd bedrijf jaarlijks de kanalen en vetfilters van de afzuiginstallatie van uw bakwand of frituurinrichting controleren.
- Maar liefst 60% van de branden wordt veroorzaakt door een gebrek in de elektrische installatie. Neem daarom gerichte preventiemaatregelen. Vraag uw adviseur naar het Preventieabonnement.
- Goed onderhoud van brandblusmiddelen en noodverlichting is belangrijk. Laat jaarlijks een gecertificeerd onderhoudsbedrijf uw brand- en vluchtveiligheid controleren.
Bouw uw restaurant weer op na een brand
Een offerte aanvragen
Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering tegen brandschade in uw specifieke situatie? Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.