Oproepkrachten in de horeca wel of niet verzekeren?

Een zelfstandig chef-kok in de keuken, studenten in de bediening en een afwasser op oproepbasis. Bijna de helft van de werknemers in de horeca is een flexwerker. Gelden voor hen dezelfde regels rondom ziekteverzuim als voor uw vaste personeel? 

Flexibel contract voor 45% van de horecawerknemers

De economie groeit. Een goed teken, zeker voor de horeca. Gasten weten de weg naar uw horecazaak vaker te vinden. Dat betekent ook dat u meer personeel nodig heeft. Kiest u dan voor vast personeel of een oproepkracht? 

De kans is groot dat u in eerste instantie iemand aanneemt met een flexibel arbeidscontract. Uit cijfers van het CBS en UWV blijkt dat Nederland steeds flexibeler wordt: ruim 35% is een flexwerker. In de horeca is dat zelfs 45%. Maar wat is een flexwerker precies

Wat is een flexwerker? 

Flexwerkers zijn alle personen zónder contract van onbeperkte duur. Dat zijn dus niet alleen de mensen met een oproepcontract of nul-urencontract, maar ook uitzendkrachten, invalkrachten, werknemers met een vast dienstverband zonder vaste uren, werknemers met een jaarcontract en met een tijdelijk dienstverband. 

Oproepkracht doorbetalen bij ziekte? 

Het is dus belangrijk dat u vooraf nadenkt over het soort contract dat u aanbiedt, want voor elk contract gelden andere verplichtingen. Zo betaalt u een vast personeelslid twee jaar door bij ziekte. Voor uw flexwerkers gelden net iets andere regels, maar helemaal vrij van zorgen bent u als werkgever niet. 

Ook oproepkrachten behouden het recht op doorbetaling van hun loon. U betaalt minstens 70% van het loon door als uw oproepkracht ziek wordt tijdens de oproepperiode. Als dit lager is dan het minimumloon, betaalt u het minimumloon. Hetzelfde geldt voor iemand met een nul-urencontract. 

Flexwerkers aanmelden bij de arbodienst

Wordt uw medewerker buiten de oproepperiode ziek, dan hoeft u geen loon door te betalen. Wel bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw medewerker. Zelfs als hij of zij uit dienst is getreden. Alle werknemers moeten altijd worden aangemeld bij een arbodienst. Als u onvoldoende uw werknemer begeleid bij de ziekte, kan het UWV de schade op u verhalen. 

Bent u verplicht om uw flexwerkers te verzekeren? 

Bij veel verzekeraars is het verplicht om alle werknemers, en dus ook oproepkrachten te verzekeren. Bij ons is dat een keuze. Of u uw flexwerkers wilt verzekeren is een financieel kostenplaatje. Betaalt u zelf het loon door bij ziekte of bent u liever financieel gedekt? 

Het kan lonen om uw flexwerkers te verzekeren. Oproepkrachten zijn vaak jong en hebben een laag salaris, dat betekent dat de premie voor deze doelgroep lager is dan bij oudere werknemers.

Goed advies in de horeca

Wilt u liever niet verzekeren, kijk dan goed naar het soort contract dat u aanbiedt en welke verplichtingen daarbij horen. Laat u sowieso goed adviseren. Een onafhankelijk adviseur helpt u daarbij. Hij kijkt samen met u naar het personeelsbestand. Hoeveel oproepkrachten heeft u? Wat zijn uw financiële middelen? En hoeveel risico wilt u nemen? Zo krijgt u scherp wat slim is om te doen.

Oproepkrachten in de horeca verzekeren? 

Bespreek uw situatie met een adviseur. U weet daarna precies wat het beste is voor uw horecazaak. Vul uw postcode in en zoek een adviseur bij u in de buurt.
Maak een afspraak

Vind een adviseur