Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Liever ‘vast’ dan ‘flex’ onder de WAB? Zo voorkomt u gedoe rondom verzuim van uw horecapersoneel

Horeca • Zieke werknemer

WAB, voorkom gedoe rondom verzuim van uw horecapersoneel

Zet u als horecaondernemer geregeld flexwerk in om pieken en dalen in drukte op te vangen? Onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) betaalt u  maar liefst 5% meer WW-premie voor flexibele werknemers dan voor uw vaste personeel. Maar, vast personeel brengt óók risico’s met zich mee. U zit niet te wachten op hoge verzuimkosten en extra ‘gedoe’ als een vaste medewerkers ziek wordt. Een verzuimverzekering met arbodienstverlening biedt uitkomst: u bent verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte én een effectieve aanpak van ziekteverzuim.

Onder de WAB is de inzet van flexwerkers niet alleen duurder, maar ook minder vrijblijvend:

  • U bent verplicht om een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren op te roepen.
  • Na 12 maanden heeft uw oproepkracht recht op een contract voor het gemiddelde aantal uur dat hij dat jaar heeft gewerkt.
  • Payrollers hebben vrijwel dezelfde status als uw eigen werknemers.

Aan de andere kant hoopt het kabinet dat het onder de WAB voor u gemakkelijker is om vast personeel aan te nemen. Bijvoorbeeld doordat:

  • Het voor u gemakkelijker is om vast personeel te ontslaan.
  • U een lagere transitievergoeding betaalt voor werknemers die meer dan tien jaar in dienst zijn.

Verzuim

Voorziet u dat u voor langere tijd werk heeft in uw bar of restaurant? Dan kan het voordelig zijn om uw flexibele krachten een vast contract aan te bieden. Maar, wat als een vaste medewerker langdurig ziek wordt? Volgens de horeca-cao betaalt u uw werknemer het eerste jaar 95% en het tweede jaar 75% van het loon door. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van uw zieke werknemer. Dat laatste kost u tijd én geld.  

Let op! Onder de WAB komt het kabinet u iets tegemoet in uw kosten bij verzuim: als u uw werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, krijgt u de transitiekosten via het UWV vergoed. 

Verzuimverzekering met arbodienstverlening

Een zieke kok of medewerker in de bediening kan u dus flink op kosten jagen. En het kost u veel tijd om uw personeel te begeleiden bij verzuim en re-integratie. Gelukkig kunt u dit voorkomen met een verzuimverzekering met arbodienstverlening. Als een van uw vaste medewerkers dan (langdurig) ziek wordt, bent u verzekerd van loondoorbetaling. Een arbodienstverlening helpt u bij de begeleiding en re-integratie van ziek personeel. En geldt voor u: voorkomen is beter dan genezen? Dan kunt u gebruik maken van een verzuimcoach die u helpt bij de preventie van verzuim binnen uw bedrijf.

Voorkom gedoe rondom verzuim

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vraag een offerte aan

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024