Andre, Christel en Annemarie van Optie A in Gouda
Andre, Christel en Annemarie van Optie A in Gouda

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), hoe regelt u straks verzuim van vast personeel?

Algemeen • Zieke werknemer

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), zo regelt u straks verzuim van vast personeel

Flexibele arbeid wordt onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) volgend jaar duurder én minder aantrekkelijk voor u. Maar, vast personeel brengt óók risico’s met zich mee. Want, wat als een van uw vaste medewerkers ziek wordt? Op hoge verzuimkosten en extra ‘gedoe’ zit u als ondernemer niet te wachten. Een verzuimverzekering met arbodienstverlening biedt uitkomst: u bent verzekerd van loondoorbetaling bij ziekte én een effectieve aanpak van ziekteverzuim.

Wat er allemaal verandert onder de WAB? De nieuwe arbeidswet moet de kloof tussen ‘vast’ en ‘flex’ verkleinen. Vaste arbeid wordt door een aantal maatregelen minder vast en daarmee voor u aantrekkelijker. Flexibele arbeid wordt juist minder flexibel en dus voor u ook minder aantrekkelijk.

Een paar voorbeelden:

  • Het wordt voor gemakkelijker voor u om vast personeel te ontslaan.
  • U betaalt vanaf dag 1 voor iedere vaste medewerker een transitievergoeding.
  • Maar, voor mensen die langer in dienst zijn, betaalt u een lagere transitievergoeding: niet  1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien jaar en daarna een ½, maar 1/3 maandsalaris per dienstjaar voor de hele duur van het dienstverband.
  • U mag weer 3 aansluitende tijdelijke contracten binnen drie jaar aanbieden.
  • U bent verplicht om uw oproepkrachten minimaal 4 dagen van tevoren op te roepen.
  • Uw oproepkracht heeft na 12 maanden recht op een contract voor het gemiddelde aantal uur dat hij dat jaar heeft gewerkt.
  • Payrollers krijgen vrijwel dezelfde status als uw eigen medewerkers.
  • U gaat een hogere WW-premie betalen voor uw werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst dan voor uw vaste medewerkers. Dit verschil is fors: 5%.

Verzuim

Voorziet u dat u voor langere tijd werk heeft? Dan kiest u straks misschien gemakkelijker voor vast personeel. Maar, wat als een vaste medewerker langdurig ziek wordt? Als werkgever bent u dan verplicht om uw medewerker twee jaar lang minimaal 70% van zijn loon door te betalen. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van uw zieke werknemer. Dat laatste kost u tijd én geld. En: is uw werknemer na 2 jaar nog niet beter? Dan betaalt u in het meest extreme geval nog tien jaar lang mee aan de WGA-uitkering van uw zieke medewerker.

Let op! Onder de WAB komt het kabinet u iets tegemoet in uw kosten bij verzuim: als u uw werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, krijgt u de transitiekosten voor uw werknemer via het UWV vergoed.

Voorkom gedoe rondom verzuim

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat u betaalt voor een verzekering in uw specifieke situatie?
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u verder. Vul het offerte aanvraagformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vraag een offerte aan

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024