10 tips voor mkb’ers om cybercrime te voorkomen

Geef hackers geen kans

Onderneem veilig en bereid u voor op cyberincidenten. Uw medewerkers spelen hierbij een sleutelrol, want als zij de risico’s niet inzien of slordig omgaan met de beveiligingsmaatregelen, gaat het snel mis. Deel onderstaande tips daarom ook met uw medewerkers.
 1. Installeer systeem- en software-updates zo snel mogelijk
  Systeem- en software updates, ook wel patches genoemd, zijn aanpassingen in bestaande software of programma’s om bugs op te lossen of lekken te dichten. Als er zwakke plekken bekend worden van een systeem of software, horen hackers dat ook. Dus wacht niet en installeer updates onmiddellijk.
 2. Installeer een virusscanner en firewall en zorg voor automatische updates
  Een virusscanner
  spoort virussen die zich op uw computer of netwerk bevinden op en verwijdert ze. Een firewall functioneert als een soort schild tussen uw netwerk en het internet. Het voorkomt dat criminelen toegang krijgen tot uw netwerk en apparaten. De Goudse adviseert Sophos Cloud Advanced InterceptX. Dit is een beveiligingsoplossing die bestaat uit antivirus, firewall, netwerkbeveiliging, bescherming tegen ransomware. De Goudse biedt dit kosteloos aan bij Cyberrisk. U kunt het ook zelf aanschaffen via de Preventiezaak.
 3. Zorg voor sterk wachtwoord 
  Hoe meer tekens, hoe beter. Het beste zijn combinaties van hoofdletters, cijfers, speciale tekens en zinnen. Om het makkelijker te onthouden, kunt u er een zin van maken (IkEetIedereDag4Boterhammen) en er nog een cijfer en een leesteken aan toevoegen. Bijvoorbeeld door de letter a te vervangen voor een @. Of een letter te veranderen in een cijfer. U kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken, zodat u zelf geen wachtwoorden hoeft te onthouden. (Bijvoorbeeld: 1password, sticky password, Lastpass of Dashlane)
 4. Open geen vreemde links of bijlagen in e-mails
  - Beweeg uw muis boven een link om te kunnen lezen of die overeenkomt met de link-omschrijving. Let op bewuste spelfouten om eventuele bekende merken of namen na te bootsen.
  - Check of het e-mailadres van de afzender overeenkomt met het bedrijf of met het e-mailadres dat bij u bekend is. 
  - Sluit pop-ups direct af en klik er niet op. Hierdoor kunt u namelijk malware installeren. U kunt ook een pop-up-filter installeren om pop-ups te blokkeren.

  Steeds vaker wordt er
  ook via de telefoon informatie gevraagd over u of uw bedrijf (social hacking). Log daarom nooit op verzoek in op een website en geef nooit vertrouwelijke gegevens via de telefoon. Ook al klinkt het allemaal nog zo vertrouwd.
 5. Gebruik twee-staps-verificatie
  Door het instellen van twee-staps-verificatie voegt u een extra beveiligingslaag toe aan uw e-mailaccount of clouddienst. Dit houdt in dat u, nadat u met uw gebruikersnaam en wachtwoord bent ingelogd, nog een extra code moet invullen. Deze code kan u via e-mail, sms of app ontvangen. Hackers hebben dan aan uw gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen. Een groot aantal e-mailproviders, clouddiensten en sociale media zoals Apple, Microsoft, LinkedIn, Facebook, Google en Dropbox, bieden deze twee-staps-verificatie standaard aan.
 6. Versleutel vertrouwelijke bestanden
  Versleuteld opslaan is een goede manier om ervoor te zorgen dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens, zeker als het om persoonsgegevens of vertrouwelijke informatie gaat. Dat kan met software van bijvoorbeeld Sophos, Eset en Kaspersky of met de gratis tools Bitlocker (Windows 10), 7-zip en AESCrypt. Bij het gebruik hiervan wordt er een sleutel (key) aangemaakt die nodig is om de documenten te ontsleutelen.
 7. Beveilig uw website met een SSL-certificaat
  Dit certificaat herkent u
  aan ‘https://’ aan het begin van de URL, een slotje aan het begin van de URL-balk of een groene URL-balk. Hiermee wordt het gegevensverkeer van en naar uw website versleuteld. Sinds juli 2018 is een website zonder SSL-certificaat gemarkeerd met de melding ‘niet veilig/not secure’. Een SSL-certificaat is dus niet alleen een noodzakelijke beveiliging, het laat ook zien dat uw bedrijf veiligheid en privacy belangrijk vindt. U kunt zo’n certificaat aanvragen bij uw ICT-adviseur of een online certificaatautoriteit (zoals Comodo of Versio).

  Handig:
  met een quick vulnerability scan wordt via uw ip- of webadres gescand hoe veilig uw website is. Zijn er bijvoorbeeld openstaande poorten of lekken? Deze scan geeft een heel goed eerste beeld van de kwetsbaarheid. Met de uitslag kan uw ICT-adviseur aan de slag.
 8. Beveilig uw wifi-netwerk
  Beschikt uw bedrijf over een wifi-netwerk, zorg dan dit goed beveiligd is. Als dit niet goed geregeld is, hebben buitenstaanders toegang tot uw bedrijfsnetwerken. Hackers kunnen eenvoudig uw bestanden en gegevens inzien. Of de internetverbinding misbruiken voor kwalijke zaken (versturen spam, kinderporno). U kunt een WPA- (Wifi Protected Acces) of WPA2-beveiliging instellen op uw router. De huidige modellen beschikken allemaal over WPA-beveiliging. Biedt u router geen WPA-beveiliging, dan is het aan te raden om een nieuwe aan te schaffen. Pas altijd het fabriekswachtwoord van uw WPA(2)-beveiliging aan, hackers weten deze wachtwoorden eenvoudig te kraken.

  Belangrijk
  : zorg voor een apart wifi-netwerk voor uw gasten. Zo hebben ze geen toegang tot uw gegevens en voorkomt u besmetting door virussen van apparaten van uw bezoekers.
 9. Maak dagelijks een back-up
  Elk mkb-bedrijf dat afhankelijk is van ICT zou dagelijks een back-up van zijn gegevens moeten maken. Zorg dat uw back-up extern wordt opgeslagen, dan blijft die beschikbaar na een brand, waterschade of hack. Met deze online data-back-up regelt u dit eenvoudig en betrouwbaar.
 10. Maak een Incident Response Plan
  Hierin staat wat er moet gebeuren na een cyberincident. Zo’n plan helpt u snel en effectief te reageren, om schade te beperken en mogelijke betrokkenen te informeren. Ook toont u hiermee bij de Autoriteit Persoonsgegevens aan dat u zorgvuldig bent en uw verantwoordelijkheid neemt

En als het toch misgaat...
Hoe veilig u ook werkt, cybercrime is niet altijd te voorkomen en kan veel geld en tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen en repareren van een datalek en het herstel van systemen en gegevens. Daarom is het belangrijk dat u een verzekering afsluit waarbij onafhankelijke beveiligingsexperts u helpen met de preventie en het herstellen van de ‘schade’, en u een financiële vergoeding krijgt als dit niet mogelijk is.

U slaat uw data veilig op in de cloud. Heeft u dan wel een cyberverzekering nodig?

Soms horen we: ‘Mijn gegevens staan in de cloud. Ze zijn veilig en ik heb dus geen cyberzekering nodig.’ Maar dat klopt niet. Hoe veilig de cloud ook is, cybercrime kan toch voorkomen. De mens is en blijft de zwakste schakel  in de beveiliging. Denk aan een medewerker die op een foute link klikt. 
Ook via ‘social hacking’ kunnen criminelen via de telefoon inloggegevens van uw medewerkers ontfutselen en toegang krijgen tot uw netwerk. Zo kunnen persoonsgegevens op straat komen te liggen. Volgens de privacywetgeving moet u kunnen aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om dit te voorkomen en dat uw beveiliging op orde is. En er moet worden vastgesteld wat de oorzaak van de inbreuk is en waar het datalek is ontstaan. Hiervoor is onderzoek nodig van onafhankelijke specialisten. Dit kost u al gauw € 200,- per uur.  
Daarnaast heeft u bijkomende kosten. U moet uw relaties informeren over het datalek, u kunt een boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens, het lek moet gerepareerd worden, u kunt aansprakelijk worden gesteld, het kan zijn dat uw gegevens of systemen moeten worden hersteld en software moet worden vervangen. 
Cybercrime kan u dus veel tijd en geld kosten. Hierbij helpt een clouddienst niet. Daarom is een goede Cyberverzekering zo belangrijk. Die helpt bij het voorkomen en het herstel van schade.

Cyberrisk van De Goudse

Ons Cyberrisk-product helpt u met het voorkomen en beperken van cybercrime. Krijgt u er toch mee te maken, dan helpen wij u met het herstel. Als dit niet mogelijk is, ontvangt u een financiële vergoeding.
Lees meer over Cyberrisk