Waarom is cybercrime een belangrijk thema voor u?

Ransomware, DDoS-aanvallen, phishing mails… u leest er bijna dagelijks over in de media. Grote bedrijven hebben zich vaak goed beveiligd. Daardoor richten criminelen zich steeds meer op het mkb. Ook u kunt als ondernemer te maken krijgen met cybercriminaliteit.

Grote gevolgen

Cybercrime kan grote financiële gevolgen voor u hebben. Wanneer door een cyberaanval of ransomware uw netwerk en systemen platliggen, kunnen uw medewerkers niet werken en bent u onbereikbaar voor klanten. Dit kost u omzet en klanten. Als er door hackers persoonsgegevens van klanten en medewerkers verloren gaan of in handen komen van cybercriminelen kunt u hiervoor aansprakelijk worden gesteld en een boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook kan de reputatie van uw bedrijf flinke schade oplopen.

Handige tips voor cybercrime

  • Zorg dat uw medewerkers zich voldoende bewust zijn van de risico’s van het gebruik van internet en e‑mail.
  • Gebruik sterke wachtwoorden. Hoe meer tekens, hoe beter. Maak makkelijk te onthouden zinnen en voeg er een cijfer en een leesteken aan toe, zoals IkEetElkeDag4Boterhammen!
  • Maak dagelijks back-ups en bewaar deze op een externe server of in de cloud.
  • Installeer systeem- en software-updates zo snel mogelijk. Ze repareren namelijk kwetsbaarheden en bugs. Als deze zwakke plekken bekend worden, zijn hackers hiervan direct op de hoogte.
  • Bij cybercrime moet er snel en effectief worden gereageerd. We helpen u met een opzet voor een Incident Response Plan. Zo kunt u eenvoudig een plan samenstellen dat beschrijft wat er moet gebeuren wanneer uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime.
  • Meer tips

Belangrijke risico’s

Ransomware

Eén van de meest voorkomende vormen van cybercrime in het MKB is ransomware. Het zal u maar gebeuren dat uw netwerk of bestanden ‘gevangen gehouden’ worden totdat u losgeld betaald. U kunt ransomware voorkomen door goede beveiligingssoftware op al uw computers en laptops te installeren, bij voorkeur een combinatie van anti-virus, firewall en anti-ransomware. Maak daarnaast dagelijks een back-up van uw bestanden en bewaar deze op een externe server of in de cloud.

Wifi-netwerk

Steeds meer apparaten en systemen worden met Wifi verbonden. Het is daarom belangrijk dat uw draadloos netwerk goed beveiligd is, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot uw netwerk en systemen. Zorg voor een apart Wifi-netwerk voor uw gasten. Zo biedt u uw gasten wél toegang tot internet maar niet tot de rest van uw netwerk.

Datalek

Bewaart of bewerkt u persoonsgegevens van klanten of medewerkers? Dit betekent dat u zich moet houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en extra maatregelen moet nemen om te voorkomen dat deze gegevens op straat komen te liggen. Als u zo’n lek niet direct meldt bij de Autoriteit Persoonsgegevens kunt u bovendien een boete krijgen.

Meer lezen over cyberrisico's voor uw bedrijf en hoe u deze kunt beperken

Cybercrime kunt u voorkomen door bijvoorbeeld direct systeem- en software-updates te installeren, uw website te beveiligen met een SSL-certificaat en een sterke wachtwoordbeleid te gebruiken.

Ook van belang is het maken van een dagelijkse back-up. Mocht u te maken krijgen met cybercrime, dan kunnen uw laatste gegevens eenvoudig teruggezet worden.

Zorg ook voor een goede antivirus en firewall. Sophos Endpoint Advanced inclusief Intercept X is  een beveiligingsoplossing die bestaat uit antivirus, firewall, netwerkbeveiliging, bescherming tegen ransomware én InterceptX. Met dat laatste kan worden opgespoord waar de criminelen zijn binnen gekomen en waar het lek zich bevindt.

Ook kunt u een Quick Vulnerbability Scan van uw website laten maken. Die laat heel laagdrempelig, en tegen lage kosten, zien hoe kwetsbaar uw bedrijfswebsite is.

Dit en meer vindt u in de Preventiezaak. Met flinke korting als u bij ons verzekerd bent.

Oplossing voor cybercrime

Ook u kunt te maken krijgen met cybercrime. Het is dus belangrijk dat u goed nadenkt over de cyberrisico’s van uw bedrijf. Samen met een Erkend MKB-adviseur kunt u deze risico’s in kaart brengen. Hij kan u ook helpen met het nemen van maatregelen om cybercrime te voorkomen en het regelen van een oplossing als het u toch overkomt.

Cyberrisk

Als u kiest voor Cyberrisk van De Goudse helpen wij u bij het voorkomen van cybercrime. Wanneer het u toch overkomt, helpen we u bij het herstellen van de schade. En als dat niet mogelijk is, ontvangt u een financiële vergoeding. Kortom, een complete oplossing.

Cybercriminaliteit voorkomen

Cybercriminaliteit voorkomen

Steeds meer ondernemers ervaren cybercrime. Toch zijn nog maar weinig ondernemers zich bewust van de cyberrisico's die zij lopen. Lees meer over de grootste cyberrisico's voor uw onderneming en hoe u deze kunt voorkomen.

IXXI in Den Bosch
IXXI in Den Bosch

Veelgestelde vragen over Cybercrime

Hoe kunt u cybercrime voorkomen?
Lees deze preventietips om veilig te ondernemen.
Wat is een SSL-certificaat en waarom is dit nodig voor uw website?
Een SSL-beveiligde website herkent u aan de s in: ‘https://’ aan het begin van de URL van een website, een slotje in de adresbalk of een groene adresbalk. Een SSL-beveiliging zorgt ervoor dat het gegevensverkeer van en naar uw website wordt versleuteld, waardoor derden niet of nauwelijks kunnen zien wat er gecommuniceerd wordt. Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens, zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL-certificaat. Vanaf juli 2018 wordt een website zonder SSL-certificaat gemarkeerd met de melding ‘niet veilig / not secure’. Een SSL-certificaat is dus niet alleen een noodzakelijke beveiliging, het laat ook zien dat uw bedrijf veiligheid en privacy belangrijk vindt. Een SSL-certificaat kunt u aanvragen bij uw ICT-adviseur of bij een online certificaatautoriteit (zoals Comodo of Versio).
Waarom een vulnerability scan?
  • Omdat u zo heel laagdrempelig, tegen weinig kosten, een algemeen beeld krijgt van hoe veilig uw website is (op basis van ip- of webadres).
  • Voor mkb’ers geeft een vulnerability scan een heel goed beeld van hoe het staat met de kwetsbaarheid, met veel waar voor uw geld.
  • Het resultaat is een overzicht kwetsbaarheden en cyberrisico’s in uw netwerk. Hiermee kan uw ict-adviseur aan de slag.
  • Voor grote webshops of bedrijven zijn meer uitgebreide, dure vulnerability scans of pen-testen nodig, waarbij hackers heel diep onderzoek doen naar de mogelijkheid om in uw systeem te komen.

Wat is een Incident Response Plan? En waarom is dit nodig?
Als uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime staat u sterker met een Incident Response Plan. Dit plan versnelt het herstel, beperkt de schade, voorkomt mogelijk herhaling en vermindert negatieve publiciteit. Een Incident Response Plan is geen standaarddocument. Het is belangrijk dat het op maat gemaakt wordt voor uw bedrijf, afhankelijk van de grootte en het soort bedrijf. De Goudse biedt u een hulpmiddel voor het maken van een Incident Response Plan. Hier hoeft u geen expert voor te zijn, u kunt het zelf opstellen, of samen met uw adviseur.

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur