Tomas Hesseling van ShopWorks in Utrecht
Tomas Hesseling van ShopWorks in Utrecht

Cybercrime

Aangevallen door cybercriminelen? Dan bent u niet de enige! Steeds meer ondernemers zijn het slachtoffer van cybercriminaliteit. Cybercriminelen kunnen uw bedrijf op verschillende manieren beschadigen: door het stelen van gevoelige informatie, het beschadigen van documenten of het platleggen van uw website of systemen. Bekijk welke cyberrisico’s u loopt en hoe u die kunt beperken of verzekeren.

Op maat advies? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met u mee! Vul het offerteformulier in.

Belangrijkste risico’s

Ransomware


De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit: uw computer of bestanden worden ‘gegijzeld’ door cybercriminelen totdat u losgeld betaalt. 

Phishing


Phishing-mails zijn steeds moeilijker van echte e-mails te onderscheiden. Cybercriminelen gebruiken banken, overheden of bekende leveranciers om bij u in te breken. Oók een e-mail die van een bekende lijkt te komen, kan verdacht zijn.

Datalek

Bewaart of bewerkt u persoonsgegevens van klanten of medewerkers? Dan moet u zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en extra maatregelen nemen om te voorkomen dat deze gegevens op straat komen te liggen. Als u een datalek niet direct meldt bij de Autoriteit Persoonsgegevens riskeert u een fikse boete. Zorg dus dat het goed geregeld is!

Meer lezen over cyberrisico’s voor uw bedrijf en hoe u deze kunt beperken.

Handige tips

  • Zorg dat uw medewerkers zich bewust zijn van de risico’s van het gebruik van internet en e mail.
  • Gebruik sterke wachtwoorden! Hoe meer tekens, hoe beter. Maak gemakkelijk te onthouden zinnen en voeg er een cijfer en een leesteken aan toe: IkEetElkeDag4Boterhammen!
  • Maak dagelijks back-ups en bewaar deze op een externe server of in de cloud.
  • Installeer systeem- en software-updates zo snel mogelijk. Ze repareren kwetsbaarheden en bugs. Als deze zwakke plekken bekend worden, zijn hackers hiervan direct op de hoogte.
  • Bij cybercrime moet u snel en effectief kunnen reageren. We helpen u met een opzet voor een Incident Response Plan. Zo kunt u eenvoudig een plan samenstellen dat beschrijft wat er moet gebeuren wanneer uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime.
  • Meer tips

Preventie

Cybercrime kunt u voorkomen door bijvoorbeeld direct systeem- en software-updates te installeren, uw website te beveiligen met een SSL-certificaat en een sterke wachtwoordbeleid te gebruiken.

Ook van belang is het maken van een dagelijkse back-up. Mocht u te maken krijgen met cybercrime, dan kunnen uw laatste gegevens eenvoudig teruggezet worden.

Zorg ook voor een goede antivirus en firewall. Sophos Endpoint Advanced inclusief Intercept X is  een beveiligingsoplossing die bestaat uit antivirus, firewall, netwerkbeveiliging, bescherming tegen ransomware én InterceptX. Met dat laatste kan worden opgespoord waar de criminelen zijn binnen gekomen en waar het lek zich bevindt.

Ook kunt u een Quick Vulnerbability Scan van uw website laten maken. Die laat heel laagdrempelig, en tegen lage kosten, zien hoe kwetsbaar uw bedrijfswebsite is.

Dit en meer vindt u in de Preventiezaak. Met flinke korting als u bij ons verzekerd bent.

Cybercriminaliteit voorkomen

Cybercriminaliteit voorkomen

Steeds meer ondernemers ervaren cybercrime. Toch zijn nog maar weinig ondernemers zich bewust van de cyberrisico's die zij lopen. Lees meer over de grootste cyberrisico's voor uw onderneming en hoe u deze kunt voorkomen.

IXXI in Den Bosch
IXXI in Den Bosch

Veelgestelde vragen over Cybercrime

Hoe kunt u cybercrime voorkomen?
Lees deze preventietips om veilig te ondernemen.
Wat is een SSL-certificaat en waarom is dit nodig voor uw website?
Een SSL-beveiligde website herkent u aan de s in: ‘https://’ aan het begin van de URL van een website, een slotje in de adresbalk of een groene adresbalk. Een SSL-beveiliging zorgt ervoor dat het gegevensverkeer van en naar uw website wordt versleuteld, waardoor derden niet of nauwelijks kunnen zien wat er gecommuniceerd wordt. Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens, zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL-certificaat. Vanaf juli 2018 wordt een website zonder SSL-certificaat gemarkeerd met de melding ‘niet veilig / not secure’. Een SSL-certificaat is dus niet alleen een noodzakelijke beveiliging, het laat ook zien dat uw bedrijf veiligheid en privacy belangrijk vindt. Een SSL-certificaat kunt u aanvragen bij uw ICT-adviseur of bij een online certificaatautoriteit (zoals Comodo of Versio).
Waarom een vulnerability scan?
  • Omdat u zo heel laagdrempelig, tegen weinig kosten, een algemeen beeld krijgt van hoe veilig uw website is (op basis van ip- of webadres).
  • Voor mkb’ers geeft een vulnerability scan een heel goed beeld van hoe het staat met de kwetsbaarheid, met veel waar voor uw geld.
  • Het resultaat is een overzicht kwetsbaarheden en cyberrisico’s in uw netwerk. Hiermee kan uw ict-adviseur aan de slag.
  • Voor grote webshops of bedrijven zijn meer uitgebreide, dure vulnerability scans of pen-testen nodig, waarbij hackers heel diep onderzoek doen naar de mogelijkheid om in uw systeem te komen.

Wat is een Incident Response Plan? En waarom is dit nodig?
Als uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime staat u sterker met een Incident Response Plan. Dit plan versnelt het herstel, beperkt de schade, voorkomt mogelijk herhaling en vermindert negatieve publiciteit. Een Incident Response Plan is geen standaarddocument. Het is belangrijk dat het op maat gemaakt wordt voor uw bedrijf, afhankelijk van de grootte en het soort bedrijf. De Goudse biedt u een hulpmiddel voor het maken van een Incident Response Plan. Hier hoeft u geen expert voor te zijn, u kunt het zelf opstellen, of samen met uw adviseur.

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur