Tomas Hesseling van Strix in Utrecht
Tomas Hesseling van Strix in Utrecht

Waarom een zakelijke cyberverzekering afsluiten?

Algemeen • Cyber
U overweegt een cyberverzekering. Heel verstandig want een cyberaanval kan grote schade aanrichten aan uw bedrijf. Wat is een cybercrime verzekering en hoe werkt een cyberverzekering eigenlijk? We zetten de feiten voor u op een rij.

Wat is een zakelijke cyberverzekering?

Met een cybercrime verzekering voor ondernemers beschermt u uw bedrijf tegen schade als gevolg van een cyberaanval. Uw bedrijf kan op verschillende manieren te maken krijgen met cybercrime. Denk aan: online fraude, een DDoS-aanval en inbraak in uw computer. Hier leest u meer over de meest voorkomende cyberrisico’s binnen het MKB.

Voor wie is de cyberverzekering?

Een cyberverzekering is belangrijk voor zowel zzp’ers als ondernemingen met personeel. Alle bedrijven die werken met computers en afhankelijk zijn van het internet lopen de kans om slachtoffer te worden van een cyberaanval.

Waarom een cyberverzekering?

Omdat een cyberaanval grote schade kan aanrichten aan uw bedrijf. Zeker als u veel digitaal onderneemt. Bovendien krijgen steeds meer bedrijven te maken met een cyberaanval. In 2020 kreeg 40% van de ICT-verantwoordelijken binnen het MKB te maken met enige vorm van cybercriminaliteit.

Met een cyberverzekering krijgt u hulp bij het voorkomen van cybercrime. Wordt u toch slachtoffer? Dan krijgt u ondersteuning bij het herstellen van de schade of een financiële vergoeding als dit niet mogelijk is.

Bij schade aan uw bedrijf kunt u denken aan:
 • Reputatieschade en een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens als persoonlijke gegevens van klanten of medewerkers op straat komen te liggen.
 • Schade aan uw computer of netwerk.
 • Bestanden die op uw computer gevangen worden gehouden totdat u losgeld betaalt.
 • Reputatieschade en omzetverlies doordat uw website tijdelijk niet bereikbaar is.

Cybercrime, wat kost het?

Schade als gevolg van cybercrime kan flink in de papieren lopen. Hieronder vindt u een indicatie van verschillende kosten waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen na een cyberaanval.

 • Forensisch onderzoek voor opsporen hack/lek*: € 4.000,- per dag
 • Inhuren juridisch expert voor hulp bij aangifte datalek: € 240,- per uur
 • Inhuren ICT-expert voor repareren lek: € 120,- per uur
 • Herstelwerkzaamheden na een cyberaanval: € 7.000,-
 • Boete van Autoriteit Persoonsgegevens: tot € 820.000,-
 • Kosten van een gestolen of verloren bestand: € 185,- per bestand

*Als na een datalek persoonlijke gegevens op straat komen te liggen, moet u vanwege de privacywetgeving aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om dit te voorkomen. Ook bent u verplicht een cyberspecialist in te schakelen die de oorzaak onderzoekt.

Hoe werkt een zakelijke cyberverzekering?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunt u slachtoffer worden van cybercriminaliteit. In dat geval kunt u met een cyberverzekering rekenen op:

 • Hulp van cybersecurityspecialisten: zij sporen de oorzaak van het cyberincident op en helpen u bij het herstellen van de schade. Bijvoorbeeld als cybercriminelen hebben ingebroken in uw computersysteem of als uw website platligt door een DDoS-aanval.
 • Juridische en communicatieve ondersteuning: denk bijvoorbeeld aan juridische ondersteuning als u aangifte doet van diefstal van persoonlijke gegevens. Vervolgens kan communicatieve ondersteuning u helpen als u klanten moet informeren over deze diefstal.
 • Vergoeding van de schade als herstel niet mogelijk is: denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een beschadigde website of vergoeding van juridische kosten voor verweer als u te maken krijgt met een aansprakelijkheidsclaim. Ook krijgt u een financiële vergoeding als uw bedrijf tot stilstand komt door een cyberaanval.

Wilt u weten of een cybercrime verzekering past bij uw bedrijf? Een adviseur helpt u graag verder.
Ik wil advies

Zakelijke Cyberverzekering: wat zijn de kosten?

De premie voor een cybercrime verzekering is afhankelijk van uw branche, het soort bedrijf dat u heeft, uw jaaromzet en het verzekerde bedrag. Hieronder vindt u een premievoorbeeld voor een webshop.

Premievoorbeeld

Detailhandel
Bedrijf
Webshop
Jaaromzet
€ 250.000,-
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Premievoorbeeld

Detailhandel
Bedrijf
Webshop
Jaaromzet
€ 250.000,-
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Premievoorbeeld

Bedrijf
Jaaromzet
Verzekerd bedrag

Wilt u weten wat u exact betaalt? Een adviseur vertelt het u graag.
Hier vindt u meer premievoorbeelden voor een cyberverzekering.

Vraag een offerte aan

Advies op maat

Wilt u weten wat een verzuimverzekering voor uw bedrijf kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Cyberverzekering afsluiten? Kies voor Cyberrisk van De Goudse

Met Cyberrisk van De Goudse kiest u voor een verzekering zonder polisvoorwaarden. U krijgt alleen een A4’tje met spelregels waarin u leest wat u moet doen om cybercrime te voorkomen, hoe wij u daarbij helpen en wat wij voor u doen als het toch fout gaat.

Cyberrisk helpt bij:

 • Het voorkomen van cybercriminaliteit (door middel van een risico-inventarisatie en kosteloze beveiligingssoftware van Sophos)
 • Herstel (24/7 hulp van beveiligingsexperts)
 • Vergoeding (als herstel niet mogelijk is)
Ik wil een offerte aanvragen voor Cyberrisk

Toch niet de juiste adviseur voor uw bedrijf?

Sluit deze adviseur toch niet aan bij uw wensen? Kies dan een andere adviseur die een betere match is. Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste bij uw bedrijf past.
Vind een andere adviseur

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024