Roel Vaessen van IXXI in Den Bosch
Roel Vaessen van IXXI in Den Bosch

Medische acceptatie Expat Pakket: zo werkt het

Als jij of je werkgever een Expat Pakket kiest met daarin een ziektekostenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan vragen wij je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Als je antwoorden aanleiding geven tot nader onderzoek, kan een medische keuring nodig zijn. Meestal is dit niet nodig. Zodra we een goed beeld hebben van je gezondheid gaat de Medisch adviseur dit beoordelen. Dan wordt er bepaalt of je de verzekering kunt afsluiten, en zo ja, tegen welke voorwaarden. Dit proces heet “medische acceptatie”.  Hieronder lees je hoe de medische acceptatie van De Goudse werkt.  

De stappen van het medisch acceptatieproces


Voor de medische acceptatie van je ziektekostenverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering doorloop je de volgende stappen: 
  1. Je vult onze gezondheidsverklaring in.
  2. Onze medisch adviseur beoordeelt je medische gegevens.  Wanneer nodig vraagt hij aanvullende informatie op, of vraagt hij je om een (gericht) medisch onderzoek te ondergaan. In de meeste gevallen is dit laatste niet nodig.
  3. De medisch adviseur adviseert de acceptant om je een verzekering aan te bieden (tegen normale voorwaarden, beperkende voorwaarden en/of een hogere premie) of om je aanvraag niet te accepteren. In de meeste gevallen wordt een verzekering tegen normale voorwaarden aangeboden.

De gezondheidsverklaring

  
Voor de medische acceptatie van je aanvraag hebben wij medische gegevens van je nodig. Deze vragen we via onze gezondheidsverklaring. In de gezondheidsverklaring stellen wij je vragen over je huidige gezondheid, maar vragen wij ook naar informatie uit je verleden en over bepaalde gewoontes die je gezondheid kunnen beïnvloeden. Zo vragen wij bijvoorbeeld of je rookt, of je alcohol drinkt en of je medicijnen gebruikt.  

Aanvullende informatie


In sommige gevallen heeft de medisch adviseur na het ontvangen van je gezondheidsverklaring extra informatie nodig, om zich een beter beeld te kunnen vormen. Wij kunnen je dan om een toelichting vragen. Maar soms is er meer informatie nodig van een arts. Wij kunnen je dan vragen om:
  • een machtiging te geven waarmee we informatie mogen opvragen bijvoorbeeld bij een arts bij wie je onder behandeling bent (geweest) of bij je huisarts. Of 
  • om een medisch onderzoek te ondergaan. De Goudse betaalt dit medisch onderzoek.

Je bent niet verplicht om ons te machtigen of om een onderzoek te ondergaan. Maar als je in zo'n geval dit niet doet, dan kunnen wij je niet verzekeren. 

De beoordeling van je medische acceptatie

 
Na ontvangst van je gezondheidsverklaring (en in sommige gevallen aanvullende informatie) beoordeelt de medisch adviseur je medische gegevens. Hij brengt advies uit aan De Goudse over het al dan niet accepteren van de verzekering (en tegen welke medische voorwaarden). Wanneer je risico niet hoger dan gemiddeld is, bieden wij je een ziektekostenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan tegen normale voorwaarden. Dit is in de meeste gevallen zo. 
 
Is er sprake van een verhoogd risico, dan bieden wij je een verzekering met beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld een uitsluiting voor psychische klachten, of een verzekering tegen een hogere premie. Wanneer het risico te hoog is, wijzen wij je aanvraag af. Je ontvangt in deze gevallen altijd een schriftelijk bericht van de medisch adviseur, met daarin de inhoud van het medisch advies en een toelichting hierop. 

Hoelang duurt het voordat de medische acceptatie is afgerond?


We vinden het belangrijk dat we je snel duidelijkheid kunnen geven. Hoelang de medische acceptatie duurt is van een paar zaken afhankelijk. Meestal beoordelen we gezondheidsverklaring binnen 5 werkdagen, maar soms duurt het door drukte een paar dagen langer. Belangrijk is dat de verklaring volledig is ingevuld, anders moeten we deze terugsturen en dat is natuurlijk zonde. Dus wees nauwkeurig en volledig. Dat voorkomt onnodige vertraging. 

Dan is voor de voortgang belangrijk wat je hebt ingevuld. Als er geen aanvullende informatie nodig is en de medisch adviseur adviseert om de aanvraag te accepteren dan krijgt je direct bericht. De volgende werkdag wordt dan de polis afgegeven. 

Maar soms is er aanvullende informatie nodig.
  • Als er aanvullende informatie wordt opgevraagd bij een (huis)arts dan kan dit het proces soms vertragen. Het helpt dan als je zelf de voortgang ook in de gaten houdt en het niet te lang bij de arts blijft liggen.
  • Als we verzoeken tot een gericht medisch onderzoek dan moet dit worden ingepland. We werken hiervoor samen met Meditel, maar je moet zelf de afspraak inplannen. Nadat het onderzoek heeft plaatsgevonden worden de uitkomsten met ons gedeeld, dat duurt soms even. Zodra wij het ontvangen beoordelen dit binnen 5 werkdagen.

Dus heb je in het verleden gezondheidsproblemen gehad, of heb chronische klachten. Dan is het belangrijk om op tijd je gezondheidsverklaring aan te leveren.   

Hoe beschermt De Goudse mijn medische gegevens?


Informatie over je gezondheid is vertrouwelijk. Daarom mogen alleen de medisch adviseur en de medewerkers van de Medische Dienst jouw informatie zien. Wat wel en niet mag met betrekking tot het verwerken van je medische informatie lees je in: 
  • de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Verzekeraars;
  • het Protocol Verzekeringskeuringen.

Je vindt deze publicaties op Digiwijzer Zelfregulering: codes en regelingen (verzekeraars.nl).  
 

Machtiging extra medische informatie

 
Als een medisch adviseur extra medische informatie van je nodig heeft, mag je arts deze informatie alleen aan de medisch adviseur geven als jij dat goed vindt. Je geeft hiervoor toestemming met een machtiging. Deze machtiging is gericht opgesteld, dat wil zeggen dat je alleen toestemming geeft voor bepaalde klachten die je hebt gehad.  

Vernietiging medische informatie

  
Aanvragen die niet tot een verzekering leiden, worden vernietigd. Komt de verzekering wel tot stand, dan wordt de informatie bewaard zolang de verzekering en/of je claim actief is. Daarna wordt je medische informatie vernietigd.