Wat kost een zieke medewerker?

Wat kost een zieke medewerker in de horeca?

Het verzuimpercentage in de horeca is het laagst ten opzichte van andere branches, maar wist u dat het risico op een ongeval in de horeca het hoogst is? Struikelt uw gastvrouw of snijdt uw chef-kok zich en raakt hij of zij daarbij ernstig gewond, dan kan het zijn dat uw medewerker voorlopig niet kan werken. 

 

Wat kost een zieke medewerker in de horeca

Stel een chef-kok kan 12 weken niet werken

Stel een chef-kok met een bruto jaarsalaris van € 33.500,- is 12 weken uit de roulatie. Dit kan u al gauw € 10.000,- kosten. Deze kosten bestaan uit directe kosten en indirecte kosten.*

Bij directe kosten kunt u denken aan het doorbetalen van loon gedurende drie maanden en eventueel de re-integratiekosten. Volgens uw cao betaalt u 95% van het loon door, ook bij bepaalde oproepkrachten.

Vervangend personeel

Als een chef-kok niet kan werken heeft u vervanging nodig. De zaak kan immers niet dicht. De kosten voor vervangend personeel zijn indirect. U raadpleegt uw netwerk voor een tijdelijke chef-kok. In de tussentijd draait uw huidige personeel overuren.

Heeft u een tijdelijke chef-kok gevonden, dan kost deze vervanging ongeveer € 7.500,-. Deze persoon kent de menukaart nog niet uit zijn hoofd en zal ingewerkt moeten worden. Dit productieverlies kan oplopen tot € 1.650,-, tijdens deze 12 weken.  

Voorkom verzuim

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kunt u veel zelf doen om verzuim te voorkomen, ook wettelijk heeft u hiertoe een aantal verplichtingen. Heeft u een Verzuimverzekering dan helpen wij, en onze samenwerkende arbodienst, u graag hierbij. Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

*Bereken de kosten voor lang verzuim met de rekentool van TNO en bespreek het resultaat met uw adviseur.

3 tips om langdurig verzuim te voorkomen

  • Maar liefst 70% van de horecabedrijven heeft geen Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E), terwijl dit wettelijk verplicht is. Stel een RI&E op via Rie.nl en bespreek de risico's met uw adviseur. 
  • 80% van de leidinggevenden in de horeca pakken de verzuimbegeleiding zelf op. Dit kost u extra tijd. Sluit hiervoor in de plaats een contract af met een professionele arbodienstverlening die uw branche begrijpt.
  • Stel een verzuimprotocol op zodat iedereen weet wat er moet gebeuren als er iemand ziek is. 

Voorkom de kosten en rompslomp van een zieke medewerker

Deze verzekeringen bieden u ondersteuning bij (het voorkomen) van verzuim.

Verzuimverzekering
De Verzuimverzekering geeft u financiële zekerheid van de loondoorbetaling van een zieke werknemer. De Verzuimverzekering is inclusief dienstverlening van een arbodienst waarmee we samenwerken. Dat betekent een effectieve aanpak van het voorkomen van verzuim.

Ongevallenverzekering
Raakt uw werknemer blijvend invalide of in het ergste geval komt hij te overlijden? Dan geeft de Ongevallenverzekering uw werknemer financiële dekking. Deze verzekering biedt ook preventieve diensten om een ongeval te voorkomen. 

Bereken de kosten voor uw situatie

Wilt u weten wat een zieke medewerker u kan kosten? Vraag een adviesgesprek aan met uw adviseur. Nog geen adviseur? Vul uw postcode in en vind een adviseur die het beste past bij uw bedrijf.
Vind een andere adviseur

Vind een adviseur