Sammy en Pebbles van de Frietboutique in Rotterdam
Sammy en Pebbles van de Frietboutique in Rotterdam

Zelfs de lekkerste friet brengt risico's met zich mee

Horeca • Bedrijfsrisico’s

Horecaondernemers Sammy en Pebbles over de Frietboutique

Sammy en Pebbles van de Frietboutique maken furore met de lekkerste verse friet van het land. De groei van hun horecazaak brengt ook grotere zorgen met zich mee. Welke risico’s lopen zij? Pebbles: ‘In het begin lag ik wakker van een slechte recensie, nu van personeelsproblemen.’

Toen Sammy en Pebbles samenwerkten in een beachclub op Ibiza wisten ze het meteen: wij gaan iets bijzonders doen. Drie jaar later was het zover. Met een hart voor de horeca - ‘we willen mensen een geluksgevoel meegeven’  - en een gezonde dosis ambitie startten ze in 2013 de IJsboutique in Amsterdam.

In 2014 doopten ze dit om tot de Frietboutique. Met verse, duurzame en eerlijke ingrediënten willen ze mensen blij maken. De Frietboutique boekte al snel succes, zeker nadat chef-kok Ron Blaauw hun friet had geproefd. Hij vond hun friet heerlijk. Niet veel later leverden ze, vanuit hun productiekeuken in Diemen, verse friet aan verschillende restaurants in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Een jaarplan? Welnee!

Wat is de sleutel van hun succes, een jaarplan met goede planning? ‘Welnee! We ondernemen op gevoel’, lacht Pebbles. ‘We blijven op ons eigen positieve pad. We willen mensen een beleving meegeven en een zo goed mogelijk product maken’, vult Sammy aan.

Risico’s in de horecazaak

Inmiddels leiden de meiden twee horecazaken, ontwikkelen ze specials samen met chefs (friet met chocoladesaus) en zijn ze werkgever van dertig medewerkers. Bij deze groei komen ook grotere zorgen om de hoek kijken. Wat als er brand uitbreekt of als een personeelslid voor langere periode uitvalt? Dat laatste overkwam Sammy en Pebbles vorig jaar.

Doorbetalen van personeel

Sammy herinnert het zich nog als de dag van gisteren: ‘Een vaste medewerker stortte vorig jaar in, nadat haar moeder was overleden. In het begin kreeg ze van ons alle ruimte, maar op een gegeven moesten we door. Het lukte haar niet om volledig aan de slag te gaan en ze meldde zich ziek. We hebben haar vier maanden uitbetaald, terwijl collega’s voor haar invielen. Gelukkig hadden we een ziekteverzuimverzekering, anders kun je je zaak wel sluiten.’

Brand in productiekeuken

Sammy: ‘In het begin waren we bang dat we het niet zouden redden, nu lig ik soms wakker omdat ik bang ben dat het minder wordt. Wat nu als er een brand uitbreekt in onze productiekeuken in Diemen? We kunnen dan een half jaar lang geen friet leveren aan onze zakelijke klanten, dat is echt een nachtmerrie.’

Pebbles: ‘Daarom ben ik zo blij met onze adviseur Gijs Ramerman. Hij zit bovenop dit soort zaken, geeft realistisch advies en sluit verzekeringen voor ons af. We kunnen hem bellen of appen en hij regelt het. Dat is zó fijn. Het geeft ons de rust die we nodig hebben om ons bedrijf te laten groeien.’

Risico-inventarisatieplan

Kort geleden zijn de ambitieuze dames begonnen met een risico-inventarisatieplan. ‘Dat moet je natuurlijk hebben voor je onderneming’, vertelt Sammy. Pebbles: ‘Natuurlijk? Zo natuurlijk was dat niet voor ons. Niemand praat daarover. Het is dat iemand ons vroeg of we over bepaalde risico’s hadden nagedacht. Nu kunnen we daar gelukkig volmondig ‘ja’ op zeggen.’

Risico’s in kaart brengen

Sammy: ‘Een extern bureau heeft alle risico’s in kaart gebracht. Van risico’s die voor de hand liggen, zoals brand in de keuken, tot risico’s waar je nooit over nadenkt, zoals een bureau dat in hoogte verstelbaar moet zijn om rugklachten te voorkomen. Wij schrijven nu een plan voor onze medewerkers, zodat zij kunnen handelen in deze situaties.'

Pebbles: ‘Dat plan is heel belangrijk voor ons: veiligheid gaat boven alles. Als ik nu terugdenk, waren we behoorlijk risicovol bezig. Stel je voor dat iemand een ongeluk krijgt. Ik zou het mezelf nooit vergeven als dat onze schuld zou zijn.' 

Lekkerste friet

Nu, na bijna vijf jaar ondernemen, zijn de vriendinnen klaar voor de volgende stap. Pebbles: ‘We willen meer restaurants in Nederland voorzien van verse voorgebakken friet. Elk restaurant mag weten dat de Frietboutique de lekkerste friet heeft.’

Tip van Sammy

‘Zorg ervoor dat wat je doet, écht goed is. De rest komt vanzelf. En sluit een goede verzekering. Je kunt beter een hogere premie betalen, dan je bedrijf compleet verliezen. Het bespaart je zoveel stress. Ik kan iedereen een goede verzekering aanbevelen.'

De lekkerste voorgebakken frietjes bestellen bij Sammy & Pebbles? Bezoek de website van Frietboutique.

Handige tips

  • Laat jaarlijks de kanalen en vetfilters van de afzuiginstallatie van uw bakwand controleren.
  • Maak een risico-inventarisatieplan en maak dit niet te ingewikkeld voor uw personeel.
  • In de meeste gevallen ontstaat brand door een gebrek in de elektrische installatie. Laat regelmatig uw installatie controleren.

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u de beste oplossing voor uw bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Hij brengt de risico's van uw bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om deze te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024