Roel Vaessen van IXXI in Den Bosch
Roel Vaessen van IXXI in Den Bosch

Zakelijk verhuurder van onroerend goed? Zó zit het met uw aansprakelijkheid.

Algemeen • Aansprakelijkheid

Wanneer ben ik als zakelijk verhuurder van onroerend goed aansprakelijk?

Bent u ondernemer en verhuurt u een pand? Dan loopt u het risico dat iemand u aansprakelijk stelt als een onderdeel van uw gebouw of iets dat op uw grond staat schade veroorzaakt aan andere mensen of spullen van anderen. Maar: u bent pas aansprakelijk als iemand aantoont dat er iets mis is met uw gebouw.

Alles dat vastzit aan uw gebouw en de grond waarop uw gebouw staat, kan schade veroorzaken als het niet in orde is: denk aan een lift, airco, of trap. Maar ook aan muren, een stoep, vijvers of hekken. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Een paar praktijkvoorbeelden
  • Voorbeeld 1: beschadigt een afgewaaide dakpan van uw gebouw de auto van uw huurder? Dan kan uw huurder u aansprakelijk stellen als de dakpan van uw dak waaide bij een normale windkracht. Hij kan er dan vanuit gaan dat uw dak niet veilig genoeg was. Waaide uw dakpan van uw dak tijdens een storm? Dan kan uw huurder minder goed aantonen dat er iets mis is met uw dak en bent u niet direct aansprakelijk.
  • Voorbeeld 2: u verhuurt de ruimte op de begane grond van uw pand als winkel aan een kunsthandel. Tijdens een regenbui lekt het dak. Het water loopt door naar de begane grond en er ontstaat waterschade aan de kunstwerken die in de winkel te koop staan. Als de lekkage is ontstaan doordat het dak niet in orde is, kan uw huurder u aansprakelijk stellen voor de schade aan de kunstwerken.

Hoe bescherm ik mij als zakelijk verhuurder tegen het risico van aansprakelijkheid?

Hoe u zich beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid hangt af van uw situatie. Verhuurt u een deel van uw eigen bedrijfspand? Dan kunt u een aparte dekking voor deze verhuur afsluiten op uw bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Verhuurt u naast uw eigen bedrijf een pand of bent u actief in de verhuur van gebouwen? Dan sluit u een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af voor de verhuur van uw onroerend goed.

Wat is voor u de beste keuze?

Wilt u persoonlijk advies op basis van uw situatie? Een onafhankelijke adviseur helpt u verder! 
Ik wil advies

Wat kost een aansprakelijkheids­verzekering voor mijn gebouw of terrein?

Hieronder vindt u een premievoorbeeld voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering onroerend goed. Dit premievoorbeeld geeft een indicatie van de kosten van een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor de verhuur van een gebouw. Deze verzekering kunt u afsluiten als u naast uw eigen bedrijf een pand verhuurt of als u actief bent in de verhuur van gebouwen.

Premievoorbeeld: kosten aansprakelijkheidsverzekering onroerend goed

Premievoorbeeld

Herbouwwaarde pand
€ 1.500.000,-
Bouwmaterialen
Steen met een pannendak
Verzekerd bedrag
€ 2.500.000,-
Eigen risico
€ 100,-

Premievoorbeeld

Herbouwwaarde pand
€ 1.500.000,-
Bouwmaterialen
Steen met een pannendak
Verzekerd bedrag
€ 2.500.000,-
Eigen risico
€ 100,-

Premievoorbeeld

Herbouwwaarde pand
Bouwmaterialen
Verzekerd bedrag
Eigen risico

Bovenstaand premievoorbeeld is een indicatie.

Advies op maat

Wilt u weten wat een aansprakelijkheids­verzekering voor uw onroerend goed kost? Vraag dan een offerte aan bij een onafhankelijk adviseur.

Waarom kies ik voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor onroerende zaken?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor onroerende zaken is een verstandige keuze. Want: toont iemand aan dat u aansprakelijk bent voor schade die is ontstaan door uw gebouw of terrein? Dan moet u in de meeste gevallen de schade vergoeden. Dit kan u al snel veel geld kosten. Geld dat u misschien niet direct uit eigen zak kunt betalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering krijgt u de schade vergoed als deze onder uw verzekering valt én als is aangetoond dat u aansprakelijk bent. Ook krijgt u in de meeste gevallen de juridische kosten vergoed als iemand u onterecht aansprakelijk stelt en u dit aan wil vechten.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor mijn onroerend goed verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor een gebouw of terrein is niet verplicht voor ondernemers. Toch is het verstandig dat u deze verzekering afsluit als u onroerend goed verhuurt. Zo voorkomt u financiële problemen als iemand aantoont dat u aansprakelijk bent voor schade die is veroorzaakt door uw gebouw.
Tip! Breng de risico’s van uw bedrijf in kaart met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarmee kunt u risico’s zoveel mogelijk voorkomen en beperken.

Hoe kan ik als verhuurder van onroerende zaken een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en afsluiten?

Overweegt u om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor uw gebouw of terrein af te sluiten, maar wilt u graag het aanbod van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken? Een adviseur helpt u hierbij. Een adviseur kent het aanbod van verschillende verzekeraars en adviseert welke verzekering het beste past bij uw situatie. Wilt u liever direct een offerte aanvragen voor een aansprakelijkheidsverzekering voor uw onroerend goed? Ook hierbij helpt een adviseur. Hij of zij brengt uw risico’s in kaart en biedt u een offerte op maat.

Lees meer artikelen over aansprakelijkheid

Advies over aansprakelijkheid

Wilt u advies over uw situatie? Bekijk dan onze verzekeringspagina of vraag direct een offerte aan.