Nabestaandenpensioen, wat je moet weten

Algemeen • Nabestaanden
Komt een van je werknemers te overlijden? Dan kan het zijn dat de partner recht heeft op een nabestaandenpensioen, al dan niet via de pensioenregeling van jouw bedrijf. Maar hoe zit het precies? Wat moet je als werkgever weten over het nabestaandenpensioen en hoe kun je het zo regelen dat de nabestaanden van je werknemers goed verzorgd achterblijven?

Wat is een nabestaandenpensioen?

Een nabestaandenpensioen is een financiële uitkering die wordt verstrekt bij het overlijden van een partner. Het pensioen voor nabestaanden vangt (gedeeltelijk) het financiële verlies op dat ontstaat op het moment dat een van de partners overlijdt. Het kan hierbij gaan om een partnerpensioen of een wezenpensioen. 

Anw-uitkering


Je hebt bijvoorbeeld de Anw-uitkering, een uitkering op basis van de Algemene nabestaandenwet. Dit is een zeer beperkt nabestaandenpensioen dat onder strikte voorwaarden uitgekeerd wordt. Deze uitkering is meestal niet voldoende. Vandaar dat het verstandig is om iets te regelen voor je werknemers. Meer hierover lees je in het artikel: Heb jij genoeg geregeld voor de nabestaanden van jouw overleden werknemer? 

Nabestaandenpensioen via de pensioenregeling

De nabestaanden van een overleden werknemer kunnen recht hebben op een nabestaandenpensioen via een pensioenregeling. Dat is afhankelijk van de branche waarin je actief bent en de cao die je hanteert.

In sommige pensioenregelingen is er standaard een nabestaandenpensioen geregeld. Als werkgever betaal je in dat geval de premie. Bij overlijden van je medewerker wordt er een maandelijks bedrag uitgekeerd aan de achterblijvende partner (partnerpensioen) en eventuele minderjarige kinderen (wezenpensioen).

Controleer of er een nabestaandenpensioen is voor je werknemers


Het is belangrijk om te checken of er überhaupt een nabestaandenpensioen geregeld is in de pensioenregeling.
In bepaalde pensioenregelingen is namelijk geen nabestaanden­pensioen opgenomen. In de basispensioen­regeling van Horeca en Catering is er bijvoorbeeld niets standaard geregeld voor de nabestaanden.
Check altijd wat je nabestaandenpensioen precies inhoudt. De hoogte van de uitkering is lang niet altijd toereikend voor nabestaanden.

Controleer of het nabestaandenpensioen financieel toereikend is

Is er sprake van een nabestaandenpensioen? Check dan altijd wat de regeling precies inhoudt. De hoogte van de uitkering is namelijk afhankelijk van verschillende factoren en is lang niet altijd toereikend voor nabestaanden. Partner en kinderen blijven dan alsnog met te lege handen achter na overlijden van je werknemer. Zij kunnen dan in de problemen raken met het betalen van de hypotheek of andere vaste lasten. 

Wat is er voor nabestaanden geregeld in je pensioenregeling?

Om je op weg te helpen, werken we hieronder uit wat een paar pensioenfondsen hebben geregeld, zoals de pensioenfondsen Horeca, Bouw en Overheid en Onderwijs.

  • Pensioenfonds Horeca
  • In het basispensioen van het pensioenfonds Horeca & Catering is niet standaard een nabestaanden­pensioen opgenomen. Het is wel mogelijk om het nabestaandenpensioen bij te verzekeren, maar dit heeft twee nadelen. Zo is de hoogte van het bedrag gelimiteerd op 10% of 20% van het pensioengevend salaris. Daarnaast moeten de medewerkers zelf het initiatief nemen om deel te nemen. Je bent er dan als werkgever niet zeker van dat er iets voor de nabestaanden is geregeld. Met de nabestaandenproducten van De Goudse zorg jij ervoor dat je personeel deelneemt en bied je je medewerkers en hun dierbaren een mooie voorziening.
  • Pensioenfonds Bouw
    Bij het pensioenfonds Bouw wordt wel standaard een nabestaandenpensioen opgebouwd in de vorm van een partnerpensioen. Dat is een mooi begin, maar er is geen Anw-hiaatregeling in dit partnerpensioen opgenomen. Een Anw-hiaatregeling zorgt voor een aanvullend inkomen boven op het standaard partner-pensioen. Om de nabestaanden van overleden werknemers toch een aanvulling op het partnerpensioen te bieden, kun je als werkgever wel een Anw-pensioen via De Goudse afsluiten. Jij bepaalt of je personeel verplicht of vrijwillig deelneemt. In de vrijwillige variant kun je de premie inhouden op het brutoloon van je werknemers.
  • Pensioenfonds Overheid en Onderwijs
    Bij het pensioenfonds ABP bouwen ambtenaren standaard een nabestaandenpensioen op. Maar ook binnen deze regeling is er geen mogelijkheid om het nabestaandenpensioen aan te vullen. De Anw-compensatie ABP is in 2018 vervallen. Het pensioenfonds geeft aan dat er wel een aanvullende nabestaanden­verzekering kan worden afgesloten bij een andere verzekeraar. Met ons Anw-pensioen wordt het reguliere nabestaandenpensioen aangevuld. Je kiest voor een verplichte of vrijwillige verzekering voor je personeel. Bij de vrijwillige variant kiezen ze zelf of ze deelnemen en kun je de premie van deelnemers inhouden op het brutoloon.

Wanneer stopt het nabestaandenpensioen?

Als je een Anw-pensioen of een Nabestaandenverzekering Collectief hebt geregeld voor je werknemers, loopt de uitkering door tot de AOW-leeftijd van de partner. Ook als de AOW-leeftijd in de toekomst wordt verhoogd.

Het nabestaandenpensioen goed regelen

Wil jij ervoor zorgen dat de nabestaanden van jouw werknemers verzekerd zijn van een goed nabestaandenpensioen? Ga dan in gesprek met een onafhankelijk adviseur. Deze kijkt samen met jou naar de wensen en huidige regelingen en geeft advies op maat over het beste aanbod.