De Goudse audiotour

Ter gelegenheid van ons jubileum is een audiotour ontwikkeld die je in ongeveer drie kwartier meevoert in de geschiedenis van de stad Gouda én van De Goudse. Alle verhalen worden verteld door medewerkers van De Goudse. Verhalen van vroeger, verteld door de mensen van nu. Al wandelend hoor je welke voetafdruk we tot nu toe hebben achtergelaten en leer je Gouda van een heel andere kant kennen. Ben je enthousiast geworden en wil je op pad? Dat kan!
Benjamin Dijkhuizen

Lang leve bouwen aan de toekomst

Wist je dat het plein waarop ons hoofdkantoor staat is vernoemd naar de grondlegger van De Goudse en zijn (klein)kinderen? En dat je hier als startende ondernemer heel gunstig kantoorruimte kan huren? Je hoort er alles over én maakt alvast een beetje kennis met de Bouwmeesters in het verhaal over het Bouwmeesterplein.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Daphne Bloch-Kroon

Lang leve rode cirkels op de kaart

Wie goed doet, goed ontmoet. De Goudse weet er alles van. Het meest indringende voorbeeld van deze wijsheid is misschien het verhaal van Geert Bouwmeester senior en de geheimzinnige rode cirkels op een kaart… hoor hoe dat zat in het verhaal over het Stationsplein.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Leo Strikwerda

Lang leve samen vieren

Gouda is niet alleen een stad van nijverheid en zaken. Al eeuwenlang weten Gouwenaren zich prima te ontspannen en te genieten van cultuur. De Goudse Schouwburg heeft een belangrijke rol in het culturele leven van de stad. Meer hierover hoor je in dit verhaal.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Natasja Rietveld

Lang leve hoe het allemaal begon

De geboorte van De Goudse vond plaats in 1924. De maatschappij begon als niet meer dan een bureau op de overloop van een welwillende vriend en zakenpartner van onze oprichter. Al snel begon de maatschappij hard te groeien. Hoe dat allemaal ging, hoor je in het verhaal over Jeruzalemstraat 1.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Edith Tiemstra-van der Hoeven

Lang leve overeind blijven staan

Gouda kent veel mooie, min of meer verborgen plekjes. Een voorbeeld daarvan is de Willem Vroesentuin. Op het oog is dit een rustgevend parkje, maar vergis je niet, ooit spookte het hier! Gelukkig is dat al heel lang geleden. Tegenwoordig kun je er genieten van het groen en de beelden. Hoor er alles over in dit verhaal.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Esther Janssen

Lang leve voor elkaar zorgen

Het Museum Gouda was niet altijd een museum. Van oorsprong was het een gasthuis. Dat is de ouderwetse naam voor ziekenhuis. Als je weet waar je op moet letten, is dat van de buitenkant al goed te zien. Extra leuk is dat De Goudse en het museum dit jaar samen een jubileum vieren. Wij zijn 100, het museum is zelfs 150! Daarom krijg je korting op de entreeprijs. Luister gauw het verhaal over Museum Gouda
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Ellen van Adrichem

Lang leve het Goudse erfgoed

De Sint-Janskerk mogen we wel een van de beroemdheden van Gouda noemen. Dat komt met name door de prachtige ramen van de kerk, de zogenaamde Goudse glazen. De Broederschap Sint-Jan, waarvan ook De Goudse deel uitmaakt, helpt mee deze Goudse parel in al zijn glorie te bewaren. Meer weten over de kerk en de broederschap? Luister het hele verhaal.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Philip van Gangelen

Lang leve de verwondering

Het kan bijna niet anders of ook jij hebt als kind met verwondering staan kijken naar de poppetjes van het carillon. Misschien is dit wel de bekendste schenking die De Goudse aan de stad heeft gedaan. Iedere zomer staan talloze mensen te wachten tot even over het halve en hele uur om te genieten van het kleine poppenspel en het betoverende melodietje. Wist je dat er een ondeugend naamgrapje aan het carillon verbonden is? Hoor maar!
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Bert Willems

Lang leve een hart onder de riem

Bij de lockdowns willen veel mensen maar niet te lang meer stilstaan. Toch hebben deze moeilijke tijden ook goede dingen opgeleverd. Bijvoorbeeld een bijzonder inventieve horeca-actie van De Goudse. En, eerlijk is eerlijk: we weten het terrasleven nu wel extra te waarderen. In dit verhaal hoor je meer over de Markt en over de actie ‘Warm hart voor de horeca’.
Luister het verhaal   Het verhaal lezen 
Myriam Geus

Lang leve oude tradities

Een enorme publiekstrekker: de Waag, met de bijbehorende kaasmarkt. Ken je de achtergrond van deze oer-Goudse plek? Alles over de Waag, de term ‘kaaskop’ en de traditie van de Waegemeesters hoor je hier. Je maakt ook kennis met het Genootschap Floris V, dat zorg draagt voor onder andere het behoud van traditionele evenementen in de stad.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Janneke Butter

Lang leve zuinig zijn op wat je hebt

Iedere stad loopt tegen het dilemma aan: restaureer je oude panden, of steek je het budget beter in iets nieuws? Een belangrijke eigenschap van Gouda is dat er nog zo veel moois uit het verleden bewaard is gebleven. Een voorbeeld daarvan is de Agnietenkapel. Een verhaal van nonnen, armoede en redding. Beluister het hier. 
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Jaimie Buitendijk

Lang leve de doorzetters

De familie Bouwmeester senior woonde aan de Kattensingel. Tijdens WO II waren zij niet veilig en moesten ze onderduiken. Ook het kantoor van De Goudse werd verplaatst, maar zo goed en zo kwaad als het ging, liepen de zaken wel gewoon door. Letterlijk doorlopen doen we tegenwoordig ook op de Kattensingel: deze straat (of beter: kade) is een belangrijk onderdeel van de Goudse Singelloop. Meer hierover hoor je in dit verhaal.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen
Danielle de Lange

Lang leve nieuwe mogelijkheden zien

Dossiers die torenhoog lagen opgestapeld tegen de muren en grote blijdschap om de komst van één computer: de invoering van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen had behoorlijke gevolgen voor De Goudse. Goed dat er nog ruimte voor uitbreiding was. Je hoort er meer over in het verhaal over ons pand aan het Crabethpark.
Luister het verhaal    Het verhaal lezen