Lang leve de doorzetters

De singel waar je aan staat is er al vanaf ongeveer 1350, maar water en straat kregen pas veel later hun naam. Die heeft trouwens niets met spinnende huisdieren te maken, zoals je wel zou denken. De Kattensingel is vernoemd naar Jan Katte, die hier rond 1700 een blekerij had en die de eigenaar was van deze grond.

Op nummer 91 woonde Geert Bouwmeester senior. Het zag er toen natuurlijk heel anders uit dan nu. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wil het regime de bevolking intimideren en verzet voorkomen. Daarom nemen de Duitsers veel belangrijke mensen van vooraanstaande bedrijven gevangen. Cees de Jong bijvoorbeeld, de medeoprichter van De Goudse en de eigenaar van het huis in de Jeruzalemstraat. Hij werd een half jaar lang vastgehouden in Kamp Vught.

Ook de Bouwmeesters worden aangepakt: hun huis wordt ingericht als Ortskommandantur. De familie Bouwmeester moet maar zien waar ze gaan wonen. Ook hun auto, een prachtige Buick, iets heel bijzonders in die tijd, wordt gevorderd. Voortaan rijden er hooggeplaatste Duitsers in. Dan gaan er geruchten dat Bouwmeester zal worden opgepakt. De familie duikt onder.

Het werk bij De Goudse gaat ondertussen zo goed mogelijk door. Bij het bombardement op het station, in 1944, blijft het kantoor ongedeerd, zoals je al gehoord hebt. Maar het lijkt de directie toch veiliger om de werkzaamheden zo veel mogelijk te verplaatsen. Een deel van het bedrijf verhuist naar de bovenverdieping van warenhuis Raming, aan de Kleiweg. Deze ruimte staat leeg. Er is immers toch nauwelijks iets te koop.

Tegenwoordig is de Kattensingel een belangrijk deel van de Goudse Singelloop. Deze traditionele run werd 20 jaar lang mede gesponsord door De Goudse. Eigenlijk is de Kattensingel de enige singel die echt belopen wordt. Hier is het keerpunt van het parcours. Veel lopers vinden het punt op de helft van een race zwaar: je bent al best moe, maar je moet nog best ver. Gelukkig is het hier altijd heel feestelijk. Veel publiek, kinderen met bekers water en natte sponzen, een dweilorkestje... Zo vind je wel de kracht om door te gaan.

Jaimie Buitendijk