Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda
Sanneke Oskam van Kersvers in Gouda

Aansprakelijkheid voor winkeliers

Misschien heb je wel een product in je assortiment dat gevaarlijk blijkt voor kinderen. En wat als een van je klanten in jouw winkel uitglijdt op een natte vloer? Er zijn verschillende manieren waarop je als winkelier aansprakelijk kan worden gesteld. Bekijk hier je risico’s op aansprakelijkheid en hoe je die kunt beperken of verzekeren. Advies op maat? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee!

Waarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk de video.

 

Belangrijkste risico’s

Gebrekkig of onveilig product

Als winkelier kan je aansprakelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt door een gebrekkig of onveilig product dat je zelf maakt, onder eigen merk verkoopt of importeert. Bijvoorbeeld als je een product verkoopt dat verstikkingsgevaar voor kinderen oplevert. Of als je een gebrekkige fiets verkoopt waardoor een van je klanten een ongeluk krijgt. Als iemand je aansprakelijk stelt voor schade door een onveilig product, kan dit je veel geld kosten. Het kan ook zijn dat je product teruggehaald moeten worden om schade te beperken of te voorkomen (product recall). Ook dit kan je veel geld kosten.

(Bedrijfs)ongeval

Wat als een klant of een van je medewerkers valt over achtergelaten verpakkingsmateriaal of gewond raakt door niet veilig opgestapelde kratten of blikken? Als blijkt dat je onvoldoende je best hebt gedaan om het ongeval te voorkomen, kan je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Handige tips

  • Zorg voor een veilige omgeving voor je klanten, werknemers en leveranciers. Zorg bijvoorbeeld dat er geen gladde vloeren zijn om op uit te glijden, geen losliggende draden of producten om over te struikelen en geen ongemarkeerde glazen deuren om tegenaan te lopen. Je bent als werkgever verplicht een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) te maken en goed arbobeleid te voeren.
  • Waarschuw je klanten en medewerkers voor gevaarlijke situaties, zoals een afstapje of een pas gedweilde vloer.
  • Leg afspraken met leveranciers vast in contracten (SLA).
  • Controleer je (verse) producten op kwaliteit en houdbaarheid bij de levering.
  • Maak je zelf producten, verkoop je producten onder eigen merk of importeer je producten? Dan moeten deze producten voldoen aan Europese wet- en regelgeving.

Aansprakelijkstelling

Aansprakelijkstelling

In elk bedrijf gaat weleens iets mis. Als anderen vinden dat zij hierdoor schade ondervinden, kunnen zij overgaan tot een aansprakelijkstelling. Hiermee proberen zij de schade op een andere partij te verhalen.

Bedrijven en particulieren gaan soms snel over tot schadeclaims. Ook claimen zij vaak hoge bedragen. De gevolgen hiervan kunnen dus groot zijn.

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024