Olmo Meijs van De Bende in Rotterdam
Olmo Meijs van De Bende in Rotterdam

Aansprakelijkheid in de bouw

Door de hoge werkdruk in de bouw en schaarste aan goed opgeleid personeel neemt de kans op fouten en ongevallen in de bouw toe. Als bouwondernemer kun je dan een flinke schadeclaim aan je broek krijgen. Bekijk hier je risico’s op aansprakelijkheid en hoe je die kunt beperken of verzekeren.

Advies op maat? Een onafhankelijk adviseur denkt graag met je mee!

Waarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk de video.

 

Belangrijkste risico’s

Fout

Een constructiefout in een gebouw kan grote gevolgen hebben. Er kan bijvoorbeeld waterschade ontstaan. Als de schade ontstaat door een verkeerde uitvoering van de bouw kun je als bouwondernemer aansprakelijk gesteld worden. Als bouwondernemer ben je niet alleen aansprakelijk voor je eigen fouten, maar in veel gevallen ook voor de fouten van je werknemers.

Ongeval

Een van je werknemers raakt met zijn been bekneld onder een betonbalk en loopt ernstig letsel op. Als werkgever kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat je onvoldoende je best hebt gedaan om het ongeval te voorkomen.

Spullen en pand van klant

Tijdens een verbouwing ben je verantwoordelijk voor het pand waarin jij en je werknemers aan het werk zijn. Wanneer jij of een van je medewerkers per ongeluk schade toebrengt aan het pand of de spullen van je opdrachtgever kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Handige tips

  • Zorg voor een veilige werkplek en probeer ongelukken te voorkomen. Je bent als werkgever verplicht een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) te maken en goed arbobeleid te voeren.
  • Onveilige elektra is voor iedereen een groot gevaar. Zorg voor een periodieke keuring van je elektrische installatie en apparaten.
  • Leg alle afspraken zo gedetailleerd mogelijk vast in een contract met de opdrachtgever. Hetzelfde geldt voor afspraken met onderaannemers en leveranciers.
  • Hanteer algemene voorwaarden. Je kunt aansprakelijkheid hierin niet helemaal uitsluiten, maar wel tot op zekere hoogte beperken.
  • Vanaf 1 juli 2022 is de wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. De wet geldt tot 2024 alleen voor eenvoudige bouwwerken zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Deze wet gaat ervoor zorgen dat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden.

Aansprakelijkstelling

Aansprakelijkstelling

In elk bedrijf gaat weleens iets mis. Als anderen vinden dat zij hierdoor schade ondervinden, kunnen zij overgaan tot een aansprakelijkstelling. Hiermee proberen zij de schade op een andere partij te verhalen.

Bedrijven en particulieren gaan soms snel over tot schadeclaims. Ook claimen zij vaak hoge bedragen. De gevolgen hiervan kunnen dus groot zijn.

Persoonlijk advies voor jouw situatie?

Wil je de beste oplossing voor je bedrijf? Daar zorgt een adviseur voor. Die brengt de risico's van je bedrijf in kaart en geeft persoonlijk advies om die te beperken of af te dekken.
Ik wil een persoonlijke oplossing

Vind een adviseur

Google maps: kaartgegevens © 2024