Medische hulp in het buitenland

Uw Basisverzekering geeft u in het buitenland recht op vergoeding van medisch noodzakelijke zorg tegen de Nederlandse tarieven. Dit betekent dat uw ziektekosten niet altijd helemaal worden vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het land waarnaar u op vakantie gaat en van uw eventuele aanvullende zorgverzekering. De vergoeding geldt alleen als de medische zorg voldoet aan de wettelijke regels van het land waar u bent. In de toelichting Zorg in het buitenland kunt u hier meer over lezen. Ook op de website van Zorginstituut Nederland kunt u hier informatie over vinden.

Europese Zorgkaart (EHIC)
Achterop uw zorgpas vindt u de Europese zorgkaart EHIC (European Health Insurance Card). Neem uw pas altijd mee op reis. Met de EHIC kunt u in veel Europese landen aantonen dat u verzekerd bent.

Op www.ehic.nl vindt u alle landen waar de EHIC geldig is. Bovendien staan op de pas de telefoonnummers waarmee u ons vanuit het buitenland kunt bereiken. Uw zorgpas is een persoonlijke gratis pas.

Met uw EHIC hoeft u (meestal) niks voor te schieten

Als u uw EHIC laat zien, weet de zorgverlener in het buitenland dat u verzekerd bent en bij welke verzekeraar. U heeft –wanneer uw polis niet is beëindigd- dan recht op de vergoeding van de kosten van medische zorg volgens het sociale stelsel uit het land waar u dan verblijft. Dat zorgt ervoor dat u niet eerst zelf (vaak grote bedragen) voor hoeft te schieten. De kaart geldt niet voor zorg waarbij de reis naar het buitenland als doel had om daar zorg te verkrijgen.

Goudse Alarmcentrale: uw eerste aanspreekpunt
Bel altijd eerst met onze alarmcentrale als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. Het telefoonnummer is +31 (0)20 592 92 29. U vindt het telefoonnummer ook op de achterkant van uw zorgpas.

EHIC niet geaccepteerd in privé-ziekenhuizen
Privé-ziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's bij ons declareren. Privé-ziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Is uw combipas nog geldig?
Check voor vertrek naar het buitenland altijd of uw zorgpas nog geldig is. De geldigheidsduur staat op de pas. Is uw pas (bijna) verlopen? U kunt eenvoudig een nieuwe aanvragen in Mijn Goudse  of via onze Service Desk. U ontvangt binnen 10 werkdagen een nieuwe pas. Uiteraard is uw EHIC alleen geldig zolang u ook daadwerkelijk verzekerd bent.

In welke landen gebruikt u de EHIC?
Op www.ehic.nl vindt u de landen waar de pas geldig is. Wanneer u uw persoonsgebonden EHIC toont voorkomt u dat u ter plaatse kosten moet voorschieten. Uw buitenlandse zorgaanbieder declareert de kosten rechtstreeks bij ons. Wij laten u vervolgens weten welke kosten u eventueel zelf moet betalen.

Print deze pagina