Wat is encryptie? En wat zijn de mogelijkheden?

AlgemeenCyber
21-06-2018

Cybercrime is natuurlijk actueel en uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mkb bedrijven die privacygevoelige informatie verwerken kwetsbaar is voor cybercrime. Een manier om ervoor te zorgen dat criminelen niets met de data van u of uw relaties kunnen is encryptie.

Encryptie is het versleutelen van informatie om die te beveiligen tegen cybercriminelen. Dit gebeurt aan de hand van een moeilijke wiskundige formule (algoritme). Zeker met de wetgeving rondom de privacy is encryptie een belangrijk hulpmiddel, dat steeds vaker vereist is.

In dit artikel geven we u inzicht in de mogelijkheden. Dit kunt u wellicht ook meenemen in uw preventieadvies aan relaties.

Dit kan op verschillende manieren:

  1. Alle data op een computer versleutelen
    Dit kan met software van bijvoorbeeld Sophos, Eset en Kaspersky. Bij het gebruik van deze software wordt er een encryptiesleutel (key) aangemaakt, de u nodig heeft om de documenten te ontsleutelen.Windows 10 heeft een gratis ingebouwde encryptietool: BitLocker. Ga hiervoor naar het Configuratiescherm >Typ in de zoekbalk: bitlocker en druk op Enter > Klik op BitLocker beheren > klik op BitLocker inschakelen.
  2. Een los bestand of mapje versleutelen
    Dit kan handig zijn als u privacygevoelige data wilt bewaren op uw computer of in een cloud- omgeving. Dit kan onder meer met software van Veracrypt of AxCrypt. Ook hierbij krijgt u een encryptiesleutel die u goed moet bewaren.
  3. Data tussen een gebruiker en website versleutelen
    Ook websites maken steeds vaker gebruik van encryptie, meestal met een zogeheten SSL-certificaat. Zo’n site herkent u  aan ‘https://’ aan het begin van de URL van een website, De ‘s’ staat voor SSL (Secure Socket Layer). Een SSL-beveiliging zorgt ervoor dat het gegevensverkeer van en naar uw website wordt versleuteld, waardoor derden niet of nauwelijks kunnen zien wat er gecommuniceerd wordt of wat een bezoeker op uw website heeft ingevuld of opgevraagd. Vanaf juli 2018 wordt een website zonder SSL-certificaat gemarkeerd met de melding ‘niet veilig / not secure’.