Cybercrime in het mkb

Cyber
11-04-2018

9 praktijkvoorbeelden Cybercrime, maar liefst 60% komt ermee in aanraking. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat ook uw relaties ermee te maken krijgen. Hieronder vindt u 9 veelvoorkomende voorbeelden van cybercrime in verschillende branches. Ook leest u hoe Cyberrisk van De Goudse dan helpt.

1. Ransomware in een makelaarskantoor
2. Cyberaanval op webshop
3. Inbraak in computersysteem groothandel
4. Gehackt netwerk aannemingsbedrijf
5. Uitvallen koeling slagerij
6. Gehackt kassa- en reserveringssysteem restaurant
7. Gehackt inkoopsysteem loodgietersbedrijf
8. Besmette usb-stick bij accountant
9. Virus op betalingssysteem webshop

 

 

Ransomware in een makelaarskantoor

Een medewerker van een makelaarskantoor opent een bijlage in een e-mail van een klant. Zo wordt er malware gedownload waardoor alle gegevens op de server van het kantoor worden versleuteld. Alle gegevens van klanten, huizen en offertes zijn niet meer bereikbaar. Ook de website van het kantoor is niet meer toegankelijk. De eigenaar van het kantoor ontvangt een e-mail met het verzoek om binnen 24 uur € 10.000,- in bitcoins te betalen in ruil voor de decryptie-sleutel.

Wat zijn de gevolgen?

  • Alle activiteiten van het kantoor liggen stil. De website is uit de lucht. Medewerkers kunnen niet bij gegevens van klanten en er kan niet worden gemaild.
  • De versleutelde documenten bevatten vertrouwelijke gegevens van klanten. Dit is een datalek en moet gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
  • Het kantoor kan aansprakelijk worden gesteld voor het verlies van persoons- en bedrijfsgegevens.