Boetes dreigen voor duizenden eigenaars van landbouwvoertuigen

Werkmateriaalverzekering
19-01-2022

Ruim 200.000 trekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) staan niet in het verzekeringsregister van de RDW. Bij een aanhouding of geautomatiseerde controle kan dit leiden tot waarschuwingsbrieven of tot boetes van zo’n € 600,-. De kans is groot dat ook een van uw cliënten dit risico loopt. Gelukkig kunt u het eenvoudig voor hen regelen.

Wat zegt de wet?

Sinds 1 januari 2022 zijn alle trekkers en MMBS’en verplicht om niet alleen met hun kenteken bij de RDW geregistreerd te staan, maar ook met de bij dat kenteken horende WAM-verzekering. Eigenaars dienen daarom hun kentekengegevens (inclusief de meldcode, de laatste 4 cijfers van het chassisnummer) door te geven aan hun verzekeraar. Die zorgt vervolgens dat de verzekering in het register van de RDW aan het kenteken wordt gekoppeld. Dit moet binnen 28 dagen na de afgifte van het kentekenbewijs zijn geregeld.

Meerderheid van de eigenaars is nog in gebreke

Dat doorgeven aan de verzekeraar kan eenvoudig via website, telefoon, e-mail of u, maar in de praktijk vergeten veel eigenaars het toch, zo blijkt. Grote kans dat dit ook geldt voor een van uw cliënten, want eind december waren de kentekens van ongeveer twee op de drie voertuigen nog niet doorgegeven.

Zo regelt u dit voor uw relatie

Wilt u deze registratie voor uw relatie regelen? Dat kan. U geeft het kenteken en de meldcode van het betreffende werkmaterieel eenvoudig op in de Adviseursmodule. U doet dit door de betreffende werkmaterieelverzekering te wijzigen en als wijzigingsreden ‘Kenteken registreren’ te selecteren.

Wel of niet geregistreerd? Dat is eenvoudig te checken.

Wie twijfelt kan met een paar muisklikken checken of voertuigen als verzekerd geregistreerd staan: voer het kenteken in bij de 'kentekencheck' op de RDW-website en kijk dan onder ‘Status van het voertuig’ bij ‘WAM verzekerd’. De verzekeringsplicht geldt niet voor geschorste voertuigen.